Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

«ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΝΟΙ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΝΟΙ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Σελίδες: 528
Τιμή με έκπτωση: 16,11€
 
          Είναι κάποιοι χαρισματικοί συγγραφείς για τους οποίους τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψει κανείς το εύρος του ταλέντου τους. Στην πράξη αποδεικνύονται συγγραφικοί χαμαιλέοντες, καθώς ανανεώνουν συνεχώς την γκάμα θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται, προσαρμόζονται απόλυτα κάθε φορά στο υπόβαθρο και το φόντο που επιλέγουν και εξελίσσονται διαρκώς εκπλήσσοντάς μας, αφού με κάθε νέο βιβλίο τους μας αποδεικνύουν ότι μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτεροι, ασχέτως εάν εμείς δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται καμία απολύτως βελτίωση. Μία τέτοια πολυαγαπημένη συγγραφέας είναι και η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, την οποία ακολουθώ πιστά ως αναγνώστρια από τα πρώτα της συγγραφικά πονήματα. Η ικανότητά της να εξελίσσεται και να μεταμορφώνει τη γραφή της σε κάθε νέο της βιβλίο πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει. Έχει περάσει από διάφορα στάδια και θεματικές επιλογές, αφού τα πρώτα της βιβλία ήταν ιδιαίτερα χιουμοριστικά και σατιρικά με πιο ανάλαφρη διάθεση –αν και πάντοτε έθιγαν πολλά και σημαντικά κοινωνικά θέματα–, για να συνεχίσει συγγράφοντας βιβλία με έντονο ιστορικό υπόβαθρο και κατόπιν να καταπιαστεί πολύ επιτυχημένα με το απαιτητικό και δύσκολο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Δεν θα ήθελα να ρισκάρω να δηλώσω πως ίσως σε αυτήν την κατηγορία είναι καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες, καθώς είμαι βέβαιη ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πάλι αντικείμενο και να μας καταπλήξει για μία ακόμα φορά. Όμως, οφείλω να της αναγνωρίσω πως είναι εξαιρετικά ικανή στη δημιουργία πολύπλοκων αστυνομικών υποθέσεων, με πλοκή που δεν μαντεύεται εύκολα και με συνεχείς ανατροπές, επιδεικνύοντας ένα αστυνομικό δαιμόνιο που θα ζήλευε ακόμα και ο ίδιος ο Σέρλοκ Χολμς!
          Μετά το περσινό ομολογουμένως συγκλονιστικό μυθιστόρημά της με τίτλο «Κρεσέντο Εκδίκησης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, η συγγραφέας με το νέο της βιβλίο «Μαύροι Κύκνοι», από τις ίδιες εκδόσεις, μας ταξιδεύει στη χιονισμένη Βαυαρία και συγκεκριμένα στη λίμνη Τέγκερνζι. Αν και έχω ταξιδέψει κατά το παρελθόν στη Γερμανία και στην Ελβετία, ομολογώ πως ζήλεψα αφάνταστα αυτό το υπέροχο γραφικό μέρος των Βαυαρικών Άλπεων και έθεσα πλέον έναν νέο στόχο ζωής να καταφέρω να το επισκεφτώ κάποια φορά, κατά προτίμηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμα όμως και αν δεν καταφέρω ποτέ να ταξιδέψω μέχρι εκεί, θα έχω κρατήσει ολοζώντανες τις εικόνες που μας χαρίζει απλόχερα η κ. Βασιλάκη με τη χαρισματική πένα της. Τα παραδοσιακά σαλέ, το κατάλευκο χιόνι που καλύπτει τα πάντα, τα επιβλητικά βουνά των Άλπεων και η γραφική λίμνη, που αποτελεί πόλο έλξης αμέτρητων ντόπιων και ξένων τουριστών, απεικονίζονται με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια και παραστατικότητα. Το ίδιο ολοζώντανα περιγράφεται και το Μόναχο με τη διάσημη Μαρίενπλατς, το δημαρχείο με το πασίγνωστο ρολόι του, τα μεγαλοπρεπή παλάτια των γαλαζοαίματων περασμένων εποχών, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις των Γερμανών, ο εορτασμός των Χριστουγέννων με τον εντυπωσιακό στολισμό και τις υπαίθριες αγορές και οι γαστρονομικές τους ιδιαιτερότητες. Ένας ολόκληρος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας κι εμείς νιώθουμε σαν να ταξιδεύουμε κυριολεκτικά στο πανάκριβο αυτό θέρετρο, και μάλιστα στην πρώτη θέση.
          Η κεντρική ηρωίδα μας, η αστυνόμος Ιόλη Νάτσιου, ταξιδεύει στο Τέγκερνζι λίγες μόλις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2019, με αφορμή τον γάμο της μικρότερης πρώτης ξαδέλφης της Ναταλίας με τον γιο οικογενειακής φίλης, τον Άγγελο. Αν και η ίδια έχει γεννηθεί στο Μόναχο από ελληνίδα μητέρα και γερμανό πατέρα, μία τραγική συγκυρία από την εποχή της εφηβείας της ακόμα την ανάγκασε να μετοικήσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο σπίτι της γιαγιάς της στα Γιάννενα. Μεγαλώνοντας αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην καριέρα της ως αστυνομικός, αφού μοναδικός της στόχος υπήρξε η πάταξη του εγκλήματος. Με την περίσταση όμως του γάμου της Ναταλίας, η Ιόλη αναγκάζεται να παραμερίσει τις επώδυνες αναμνήσεις του παρελθόντος, που εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν και να «αιμορραγούν», για να περάσει τις γιορτινές μέρες στο γραφικό Τέγκερνζι, το οποίο αν και βρίσκεται σχετικά κοντά στο Μόναχο, δεν της θυμίζει τίποτε το επώδυνο αφού δεν το έχει ξαναεπισκεφτεί ποτέ. Τα πάντα όμως πρόκειται να ανατραπούν όταν ανασύρεται μία νεκρή γυναίκα από τη λίμνη, ενώ δίπλα της επιπλέει ένα νυφικό. Οι αστυνομικές αρχές κινητοποιούνται άμεσα, όμως το γεγονός ότι καλεσμένη στον γάμο ήταν και μία πριγκιπική οικογένεια οδηγεί στην ανάληψη της διαλεύκανσης της υπόθεσης από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Μονάχου.
          Η Ιόλη θεωρεί αυτήν την ευκαιρία μοναδική για να λάβει μέρος σε μια αστυνομική έρευνα εκτός των ορίων της πατρίδας της, γι’ αυτό προσφέρει τη συνεργασία της στον επικεφαλής της έρευνας Φέντερικ Χάουζ, ο οποίος –αν και κατά γενική ομολογία μονόχνοτος και ιδιόρρυθμος στη δουλειά του, αφού δεν δουλεύει ποτέ με συνεργάτες– τελικά συνειδητοποιεί πως η ελληνίδα συνάδελφός του έχει να προσφέρει πολλά στην ανακάλυψη του πραγματικού υπαίτιου για τον θάνατο της γυναίκας. Από την άλλη, η Ιόλη θα διαπιστώσει πως ο φαινομενικά ψυχρός Γερμανός έχει πολύ περισσότερα κοινά μαζί της, καθώς τους δένουν παρόμοιες παιδικές ηλικίες και αξεπέραστα ψυχικά τραύματα που δεν επουλώνονται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η αμοιβαία εκτίμηση είναι αυτά που θα χρειαστεί να επιδείξουν οι δύο αστυνομικοί, ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές, αντιθέσεις και ανταγωνισμούς τους και να εξιχνιάσουν το πυκνό μυστήριο που καλύπτει τον θάνατο της γυναίκας στη λίμνη. Καθώς οι έρευνες προχωρούν και ολοένα προκύπτουν νέα στοιχεία, η Ιόλη και ο Φέντερικ θα βρεθούν μπροστά σε μυστικά και ενοχές του παρελθόντος που ανατρέπουν ισορροπίες, σχέσεις και πεποιθήσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές, την υπομονή και την ψυχική ηρεμία τους.
          Οι «Μαύροι κύκνοι» της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πολυδιάστατο, πολυπρόσωπο και καθηλωτικό. Οι ήρωες κυμαίνονται από τους πιο τραγικούς και αδικημένους μέχρι τους πιο αδίστακτους και ασυνείδητους. Άνθρωποι καθημερινοί, άδολοι και καλοπροαίρετοι που εμπιστεύονται χωρίς όρους όσους αγαπούν και μετατρέπονται εν αγνοία τους σε εύκολα θύματα για όσους δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα πάντα στον βωμό των προσωπικών συμφερόντων, αρρωστημένων παθών και ασίγαστων εμμονών τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που υπηρετούν την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος, που αψηφούν κάθε φανερό ή κρυφό κίνδυνο, που κουβαλάνε στωικά τα ανοιχτά και επώδυνα τραύματά τους χωρίς να βαρυγκωμούν, όμως συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι τέλους και μέχρι να δικαιωθούν. Στο νέο μυθιστόρημά της η συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε ένα πανέμορφο γραφικό μέρος και σε μια συναρπαστική ιστορία έρωτα, εκδίκησης, μίσους, συντροφικότητας, δικαίωσης και εξιλέωσης. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κ. Βασιλάκη για μία ακόμη φορά για το νέο της καθηλωτικό μυθιστόρημα «Μαύροι κύκνοι» που κόβει την ανάσα και διαβάζεται απνευστί. Διαβάστε το, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2019, η αστυνόμος Ιόλη Νάτσιου φτάνει στο Τέγκερνζι της Γερμανίας για τον γάμο της μικρότερης ξαδέλφης της. Το γραφικό τοπίο της λίμνης, τα παραδοσιακά κτίσματα περιμετρικά της και οι επιβλητικές, χιονοσκέπαστες βαυαρικές Άλπεις φαντάζουν σαν ειδυλλιακή τοποθεσία για τις γιορτινές μέρες.
Η Ιόλη –έχοντας αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην καριέρα της και στην πάταξη του εγκλήματος– αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα όπου γεννήθηκε, αντιμετωπίζοντας επώδυνες αναμνήσεις και τραύματα του παρελθόντος που δεν έχουν επουλωθεί.
Την παραμονή των Χριστουγέννων και του γάμου ανασύρεται από τη λίμνη νεκρή μία γυναίκα. Δίπλα της επιπλέει ένα νυφικό. Οι Μυστικές Υπηρεσίες του Μονάχου αναλαμβάνουν την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ επικεφαλής τίθεται ο χαρισματικός αστυνόμος Φέντερικ Χάουζ, που αποφασίζει να συνεργαστεί με την Ιόλη, δίνοντας έτσι άλλη τροπή και ώθηση στην έρευνα.
Ανείπωτα μυστικά, ανόσια πάθη, ανολοκλήρωτοι έρωτες και ατιμώρητα εγκλήματα του παρελθόντος θα αναδυθούν στην επιφάνεια, απειλώντας να καταστρέψουν το παρόν και απαιτώντας δικαίωση. Οι δύο αστυνόμοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας να φέρουν στο φως τους πραγματικούς ενόχους, χωρίς όμως να μπορούν να διανοηθούν πως οι απροσδόκητες αποκαλύψεις θα αγγίξουν και τους ίδιους.
Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, με ευφάνταστη και καταιγιστική πλοκή, ήρωες που μένουν χαραγμένοι στη μνήμη και απρόσμενη εξέλιξη, η οποία ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου