Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

«ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ
Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Σελίδες: 556
Τιμή με έκπτωση: 15,21€
 
          Στην κριτική μου για το προηγούμενο μυθιστόρημα της εξαίρετης κ. Βασιλάκη, με τίτλο «Άσπιλοι ένοχοι» –και έχοντας διαβάσει τα περισσότερα από τα έργα της–, της είχα αποδώσει τον χαρακτηρισμό «συγγραφικός χαμαιλέοντας» και οφείλω να ομολογήσω πως το είχα κάνει με πλήρη επίγνωση της σημασίας του. Φέτος, η αγαπητή συγγραφέας έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό αυτόν, για μία ακόμη φορά, και να «ταράξει» τα νερά της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας με το νέο μυθιστόρημά της «Κρεσέντο εκδίκησης», από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Τίποτα δεν θα μπορούσε να με προετοιμάσει γι’ αυτό που θα διάβαζα όταν εκείνη μου εμπιστεύτηκε το χειρόγραφό της πριν από λίγο καιρό, μια τιμή εξαιρετική αφού ήδη γνώριζα το αξιόλογο έργο της και είχα λατρέψει όσα βιβλία της είχα διαβάσει. Το νέο πόνημά της είναι ένα καλοφτιαγμένο αστυνομικό για γερά νεύρα και δυνατά μυαλά, γεμάτο ανατροπές και κρυμμένα μυστικά, προσεγμένο ακόμα και στη μικρότερη λεπτομέρειά του, που γοητεύει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας αράδα. Η συγγραφέας έχει τη σπάνια και αξιοθαύμαστη ικανότητα να ελίσσεται και να εξελίσσεται, να κινείται σε διαφορετικούς χώρους και εποχές, να συνδυάζει τη νεότερη ή παλαιότερη Ιστορία με την εκάστοτε ευρηματική μυθοπλασία της και να πλάθει ολοκληρωμένους χαρακτήρες που μένουν αλησμόνητοι στον αναγνώστη, όσα άλλα αξιόλογα βιβλία και αν ακολουθήσουν.
          Αυτήν τη φορά, η κ. Βασιλάκη μάς παρασύρει σε ένα καθηλωτικό αναγνωστικό ταξίδι στη γραφική ορεινή Κορινθία, στη ρομαντική και διαχρονική Γαλλία και στη γοητευτική Πολωνία των αντιθέσεων του σήμερα και του χθες. Η ιστορία ξεκινάει στο όρος Ζήρεια, όταν ανακαλύπτεται ένα αυτοκίνητο πεσμένο και καμένο σε έναν βαθύ γκρεμό, όπου μέσα υπάρχει ένα απανθρακωμένο γυναικείο σώμα. Η αστυνομία καλείται άμεσα επιτόπου και οι έρευνες διεξάγονται αρχικά από το Τμήμα της Κορίνθου, με την ντόπια αστυνομικό Νιόβη Πέτρου να έχει σπεύσει από τους πρώτους στον τόπο του δυστυχήματος, ειδοποιημένη από τον πατέρα της και αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος. Οι έρευνες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, όμως στην πορεία οι αστυνομικές αρχές διαπιστώνουν ότι το θύμα του τροχαίου ονομαζόταν Αγνή Γεωργίου και συνδεόταν με τον διαβόητο διεθνή κακοποιό Βάσα Ορλάνωφ. Η υπόθεση παύει πλέον να ανήκει στη δικαιοδοσία της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αναγκάζεται να ειδοποιήσει την Ιντερπόλ, η οποία εδώ και χρόνια καταζητεί τον δαιμόνιο Ορλάνωφ που εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος. Για τον λόγο αυτό έρχεται εσπευσμένα από τη Λυών της Γαλλίας ο αστυνομικός πράκτορας Νικόλας Στασινός, ο οποίος έχει ερευνήσει σε βάθος την εγκληματική δραστηριότητα του καταζητούμενου στο παρελθόν. Για να μπορέσει όμως να διεξάγει την έρευνά του για το δυστύχημα και τη σύνδεση της νεκρής με τον κακοποιό στην Ελλάδα, θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας της περιοχής. Συνεπώς, η συνεργασία του με την αστυνόμο Πέτρου είναι επιβεβλημένη όσο και ανεπιθύμητη εκατέρωθεν, αφού οι δύο αστυνομικοί είναι τόσο διαφορετικοί και αταίριαστοι όσο η μέρα με τη νύχτα.
          Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά από κοινού, με τον Στασινό και την Πέτρου να πρέπει να «ταξιδέψουν» στο παρελθόν του Ορλάνωφ και της Γεωργίου, αναζητώντας την αλήθεια για τη ζωή και τη σχέση τους αλλά και όσα δρομολόγησαν την πορεία τους. Αναγκαστικά οι δύο αστυνομικοί θα παραμερίσουν τις φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές τους και θα ενώσουν τις δυνάμεις και το αστυνομικό τους δαιμόνιο ώστε να ανακαλύψουν μυστικά βαθιά θαμμένα εδώ και δεκαετίες. Θα ταξιδέψουν στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο Στετίνο, έναν τόπο τόσο γραφικό και όμορφο όσο και γεμάτο έντονες κοινωνικές διαφορές, ανισότητες και αντιθέσεις. Θα αναζητήσουν την πραγματική αφορμή που όπλισε το άπειρο χέρι του δεκαοχτάχρονου ακόμα τότε Βάσα ώστε να δολοφονήσει άγρια τον πλούσιο ευγενή Μίσκια Βίσκο, τον άνθρωπο που όλοι θεωρούσαν ευεργέτη του, αφού είχε αναλάβει να τον μορφώσει και να τον αναθρέψει σαν παιδί του, γλυτώνοντάς τον από τις κακουχίες και τη μιζέρια του ορφανοτροφείου της περιοχής. Τίποτα δεν προοιώνιζε την αδιανόητη μεταστροφή του πράου, ταλαντούχου και καλλιεργημένου έως τότε Ορλάνωφ, ο οποίος ονειρευόταν να προχωρήσει σε ανώτερες μουσικές σπουδές για να διαπρέψει ως πιανίστας. Το μοναδικό φανερό κίνητρο του νεαρού μοιάζει να είναι η κλοπή ενός πίνακα αμύθητης αξίας –του περίφημου έργου του Άρνολντ Μπέκλιν «Το νησί των νεκρών»–, από την έπαυλη του ευεργέτη του κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης. Αν και ο νεαρός καταδικάζεται για το έγκλημά του βάσει αυτοπτών μαρτύρων και φυλακίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από κάποια χρόνια καταφέρνει να αποδράσει μαζί με δύο συγκρατούμενούς του. Έκτοτε ξεκινάει και η πλούσια εγκληματική δραστηριότητά του, που περιλαμβάνει δολοφονίες και κλοπές έργων τεράστιας αξίας από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. Όμως, σαν ένας σύγχρονος Αρσέν Λουπέν, ο Βάσα Ορλάνωφ κατορθώνει να παραμένει ασύλληπτος για πάνω από δύο δεκαετίες και να αποτελεί έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» για την Ιντερπόλ, από την οποία μονίμως ξεφεύγει αποδεικνύοντάς την αναποτελεσματική.
          Η χαρισματική Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη εμπνεύστηκε ένα ξεχωριστό αστυνομικό μυθιστόρημα με πλοκή δαιδαλώδη και εντυπωσιακή, που συνταιριάζει με απόλυτα ευρηματικό τρόπο ποικίλα ετερόκλητα στοιχεία: η καθηλωτική περιπέτεια συμβαδίζει με τον έρωτα σε κάθε του μορφή, τα ιστορικά στοιχεία συνδυάζονται με τις προσωπικές ιστορίες του κάθε ήρωα, το δράμα και το σασπένς συνυφαίνονται με υποβλητικό μυστήριο γοτθικού ύφους και αδιανόητα εγκλήματα, ενώ η απόδοση δικαιοσύνης και η εκδίκηση βρίσκονται σε μια συνεχή διαμάχη με τη λύτρωση, τη συγχώρεση και την εξιλέωση. Κάθε ήρωας μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, εκπλήσσοντάς μας διαρκώς, αφού η μαεστρία της συγγραφέως δεν μας αφήνει να μαντέψουμε το παραμικρό πριν εκείνη μας το επιτρέψει. Παρατηρούμε με κομμένη την ανάσα τον αγώνα όλων τους να επιβιώσουν, να ζήσουν όπως εκείνοι ονειρεύονται, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ευτυχία –όπως την ορίζει ο καθένας τους–, αλλά και την αδιαφορία ή την εγκληματική ασυνειδησία κάποιων που αποζητούν την ηδονή με κάθε τίμημα, όπως και τη διαρκή πάλη άλλων ενάντια σε κάθε εμπόδιο και κάθε χτύπημα της Μοίρας. Η συγγραφέας, πάνω απ’ όλα, μας αποδεικνύει πως η αγάπη μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, να πονέσει, να λυγίσει ή ακόμα και να εγκληματήσει, να μας ανεβάσει στον έβδομο ουρανό ή να μας ρίξει στον πιο βαθύ και σκοτεινό λάκκο, να μας καταρρακώσει ή να βάλει φτερά στην πλάτη μας, να μας πληγώσει τόσο ανεπανόρθωτα που να χάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ή να μας λυτρώσει και να επουλώσει όλες τις πληγές μας.
    Το «Κρεσέντο εκδίκησης» είναι ένα πολυσχιδές, συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή, που θα αφήσει όχι απλώς ικανοποιημένο αλλά γνήσια εντυπωσιασμένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Πολλά θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια στην αγαπημένη συγγραφέα για το νέο αριστουργηματικό βιβλίο της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Στετίνο Πολωνίας, 1988.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την έναρξη του καλοκαιριού στην έπαυλη της οικογένειας Βίσκο, ο δεκαοκτάχρονος Βάσα Ορλάνωφ συλλαμβάνεται για τη στυγερή δολοφονία του ιδιοκτήτη. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως κίνητρό του ήταν η κλοπή ενός πίνακα αμύθητης αξίας. Όμως, τίποτα δεν εξηγεί το έγκλημα του νεαρού ενάντια στον άνθρωπο που τον ευεργετούσε για χρόνια και σκόπευε να τον στηρίξει στις ανώτερες μουσικές σπουδές του ως πιανίστα.
 
Ορεινή Κορινθία, 2018.
Στις απόκρημνες στροφές της χιονισμένης Ζήρειας, ένα αυτοκίνητο πέφτει στον γκρεμό και τυλίγεται στις φλόγες. Από μέσα ανασύρεται νεκρή η Αγνή Γεωργίου. Όταν οι αστυνομικές αρχές διαπιστώνουν τη σχέση της με τον διαβόητο και διεθνώς καταζητούμενο Ορλάνωφ, ενημερώνουν άμεσα την Ιντερπόλ. Ο αστυνομικός πράκτορας Νικόλας Στασινός έρχεται εσπευσμένα στην Ελλάδα από τη Λυών και συνεργάζεται με την αστυνόμο Νιόβη Πέτρου του Τμήματος Κορίνθου, προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη του κακοποιού.
 
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι αναγκάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αναζητώντας στοιχεία από το παρελθόν και ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι ενάντια στον χρόνο σε Πολωνία, Γαλλία και Ελλάδα. Κοινός σκοπός τους είναι να συλλάβουν έναν στυγνό δολοφόνο, που διαφεύγει για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Και τότε αδιανόητα εγκλήματα και ένοχα μυστικά, θαμμένα στο σκοτάδι και στη σιωπή, αποκαλύπτονται. Αντισυμβατικοί έρωτες και ανατριχιαστικές αλήθειες που δεν τολμούν να ειπωθούν έρχονται στο φως. Οι ψυχές των νεκρών απαιτούν δικαίωση…
 
Ένα συγκλονιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που καθηλώνει, με συναρπαστική πλοκή γεμάτη ανατροπές και ένα τέλος που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου