Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς, ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους - αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ με όλους εσάς όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτή την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην αποκλείετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων - αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν το θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους φίλους - αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

"Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ", του Μάρκους Ζούσακ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ», του Μάρκους Ζούσακ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη 
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 616  
Τιμή: 14,94 €

Όπως διάβασα στο εξώφυλλο κάποιας ξενόγλωσσης έκδοσης αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου, "Όταν ο θάνατος σου αφηγείται μια ιστορία, δεν έχεις παρά να  ακούσεις!". Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα που, αν και αρκετά νέος, κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο που πιστεύω πως ήδη έχει κερδίσει επάξια τη θέση του ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 
Όσοι δε γνωρίζετε το θέμα, πρόκειται για την ιστορία της δεκάχρονης Λίζελ Μέμινγκερ, κόρης κομμουνιστή στη Γερμανία του 1939. Μετά το θάνατο του αδερφού της, η εξαθλιωμένη και κυνηγημένη μητέρα της τη δίνει προς υιοθεσία σε ανάδοχους γονείς, για να τη σώσει από την πείνα και τον βέβαιο θάνατο. Η οικογένεια των Χανς και Ρόζας Χούμπερμαν αναλαμβάνει την κηδεμονία του μικρού κοριτσιού, που θα γίνει μάρτυρας μιας από τις πιο ζοφερές και ντροπιαστικές περιόδους της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Δύο είναι τα πολύ πρωτότυπα χαρακτηριστικά αυτού του βιβλίου, από ένα πλήθος άλλων εντυπωσιακών ιδιομορφιών... 
1) Η μικρή ηρωΐδα μας, η Λίζελ, κλέβει βιβλία, στην αρχή χωρίς καν να ξέρει γραφή και ανάγνωση, ενώ στη συνέχεια για να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και των συναισθημάτων της, για να συνεφέρει έναν ετοιμοθάνατο Εβραίο στο υπόγειο του σπιτιού της και για να ηρεμήσει τους τρομοκρατημένους γείτονές της στο καταφύγιο, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Μόλχινγκ από τους συμμάχους. Αρκεί να σας πω πως το πρώτο βιβλίο που κλέβει η Λίζελ έχει τον τίτλο "Το Εγχειρίδιο Του Νεκροθάφτη" και το παίρνει από το βοηθό του νεκροθάφτη στην ταφή του αδερφού της...!
2) Ο αφηγητής της ιστορίας της κλέφτρας των βιβλίων δεν είναι άλλος από τον ίδιο το Θάνατο...! Τα ελάχιστα, αλλά πολύ σημαντικά σε σχέση με την πλοκή, κομμάτια της αφήγησής του μας καθηλώνουν. Ο Θάνατος βρίσκει για κάποιο λόγο ενδιαφέρουσα τη Λίζελ και τη ζωή της και την παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή μέσα στο τρένο προς το Μόλχινγκ μέχρι τον θάνατό της. Φράσεις του όπως ότι "ο πόλεμος είναι ο πιο σκληρός και απαιτητικός εργοδότης του", ή ότι "οι άνθρωποι τον στοιχειώνουν", μένουν χαραγμένες μέσα μας για πολύ καιρό αφότου δούμε την ταινία.
Ένα βιβλίο πρωτότυπο, αφού ο αφηγητής είναι ο ίδιος ο Θάνατος, ζοφερό, αφού έχει σαν θέμα του μία από τις πιο σκοτεινές, φρικιαστικές και ντροπιαστικές περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, τρυφερό, αφού η κεντρική ηρωΐδα είναι μια δεκάχρονη-δεκατετράχρονη κλέφτρα βιβλίων, τραγικό αφού βλέπουμε όλη τη θηριωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τέλος, απίστευτα συγκινητικό, εφόσον τα πολλαπλά συναισθήματα που δημιουργεί στον αναγνώστη είναι η λύπη, η συμπόνια, η τρυφερότητα, ο ηρωϊσμός, ο αλτρουϊσμός, η ανθρωπιά και τέλος η απώλεια.
Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ! Θα σας στοιχειώσει για πάντα!!! 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Τι θα γινόταν αν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις;

Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία - βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…
Μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου