Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

"ΤΡΙΛΟΓΙΑ MILLENΝIUM" - του Στιγκ Λάρσον - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΡΙΛΟΓΙΑ MILLENΝIUM» - του Στιγκ Λάρσον - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μια τριλογία που σε καθηλώνει με την πολυπλοκότητά της, την καταιγιστική δράση, τον συγκερασμό μυθοπλασίας και ατόφιων ιστορικών γεγονότων, αλλά και την ευρηματικότητα του συγγραφέα να ‘μπλέξει’ τις ζωές δύο τελείως αταίριαστων ατόμων: της ανορεξικής, κοινωνικά απροσάρμοστης, αμφισεξουαλικής και στολισμένης με ένα τατουάζ ενός τεράστιου δράκου και αμέτρητα σκουλαρίκια, Λίσμπετ Σαλάντερ και του επιτυχημένου δημοσιογράφου - συγγραφέα και διακεκριμένου γόη Μίκαελ Μπλούμκβιστ!
Όταν ξεκίνησα το πρώτο βιβλίο είχα τρομερό πρόβλημα με τα απερίγραπτα και δυσπρόφερτα σουηδικά ονόματα ανθρώπων και τοποθεσιών και τον απίστευτο καταιγισμό πληροφοριών και στοιχείων, σε τέτοιο σημείο που άρχισα να αμφιβάλω σοβαρά για το I.Q μου.... Όμως, θεώρησα σωστό να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα. 
Στη συνέχεια, άρχισε να με κερδίζει απόλυτα η πλοκή, η ανορεξική και ιδιόμορφη ηρωΐδα Λίσμπετ που, παρά την εμφάνιση "φρικιού", έκρυβε ένα βασανισμένο, τρυφερό και πανέξυπνο άνθρωπο, και η επιθυμία μου να δω όλα αυτά τα φαινομενικά σεβάσμια και υψηλόβαθμα στελέχη της σουηδικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού της κόσμου να πληρώσουν για όλα τα αίσχη που έκαναν. Βυθίστηκα, λοιπόν, στον κόσμο του Στιγκ Λάρσον χωρίς δεύτερη σκέψη! Τέλειωνα το ένα βιβλίο και ανυπομονούσα να ξεκινήσω το επόμενο...! Ατέλειωτα βράδια, ξενυχτώντας για να διαβάσω ακόμα μια σελίδα, να τελειώσω ακόμα ένα κεφάλαιο, με αποζημίωσαν με την απίστευτη εμπειρία ανάγνωσης αυτής της εξαιρετικής τριλογίας! 
            Τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας είναι αμέτρητα και φλέγοντα. Καταρχάς, ο ναζισμός και η συγκάλυψή του, η ενδοοικογενειακή βία, η εκμετάλλευση του αδύναμου από τον δυνατό και κατέχοντα την εξουσία, οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και η αντιμετώπισή τους από εκείνους που θεωρούν εαυτούς αξιοσέβαστους και φυσιολογικούς, ενώ αυτή είναι μόνο η ‘βιτρίνα τους’, η μάχη που δίνουν κάποιοι για να μην αφήσουν την αλήθεια να ξεσκεπαστεί κι έτσι χάσουν τα προνόμιά τους, η αγάπη και ο σεβασμός που δύναται να αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπων απολύτως αταίριαστων επιφανειακά, αλλά τόσο όμοιων και συμβατών ουσιαστικά και πάρα πολλά ακόμα.
Πραγματικά, λυπήθηκα βαθιά, γιατί ο δημιουργός αυτού του έπους δεν είχε την ευκαιρία να νιώσει την επιτυχία και την αναγνώριση που του άξιζε όσο ζούσε. Μια συγκλονιστική τριλογία, που έχει γυριστεί και σε ταινίες, στο σύνολό της από τον σουηδικό κινηματογράφο και το πρώτο μέρος από τον αμερικανικό, την οποία αξίζει να διαβάσετε, Φίλοι μου!!!

Βιβλίο 1ο: 
"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ"
Σελίδες: 672
Τιμή: 17,91 ευρώ

"H Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή θύμα δολοφονίας; Κανείς δε γνωρίζει - η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, τον Χένρικ Βάνιερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει. Στους τοίχους του γραφείου του υπάρχουν σαράντα τρία κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα επτά πρώτα ήταν δώρα από την ανιψιά του. Τα υπόλοιπα έφταναν ανώνυμα κάθε χρόνο στα γενέθλιά του. Έτσι αρχίζει το MILLENNIUM, μια περιπέτεια εγκλήματος και τιμωρίας, σεξουαλικής διαστροφής και οικονομικής απάτης, αλλά και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν κατατρεγμένο δημοσιογράφο και ένα ανορεκτικό κορίτσι με τατουάζ, άσο στους υπολογιστές. Ένα μνημειώδες πολιτικοοικονομικό αλλά και ερωτικό θρίλερ που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη!"

Βιβλίο 2ο: 
"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ"
Σελίδες: 712
Τιμή: 17,91 ευρώ

"H Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σ’ αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.
Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Millennium που έχει σαρώσει τα βραβεία και έχει ενθουσιάσει κριτικούς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ένα μνημειώδες πολιτικοοικονομικό αλλά και ερωτικό θρίλερ που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη!"

Βιβλίο 3ο: 
"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ"
Σελίδες: 800
Τιμή: 17,91 ευρώ

"H Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας. Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ και των συνεργατών του στο περιοδικό Μιλένιουμ, η Λίσμπετ θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης. Θύμα και η ίδια, η Λίσμπετ είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια. Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας MILLENNIUM που έχει συναρπάσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου