Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

"ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΔΩ Η' ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ", της Θάλειας Κουνούνη - Πολυβίου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


"ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΔΩ Η' ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ", της Θάλειας Κουνούνη - Πολυβίου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 544
Τιμή: 12,96 €

Το νέο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Θάλειας Κουνούνη το είχα στα χέρια μου από τον περασμένο Μάιο, μπορεί και περισσότερο... Πολλά όμως τα βιβλία που με περιμένουν και ο χρόνος μου για διάβασμα πολύ λιγότερος από όσο θα επιθυμούσα. Έτσι, το ξεκίνησα πριν από μία περίπου εβδομάδα και πραγματικά δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! Ένα βιβλίο που σε παρασύρει μέσα στο μικρόκοσμό του και αγωνιάς συνέχεια ώστε να μάθεις τη συνέχεια!
Το θέμα του βιβλίου αυτού είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, διότι είναι το ίδιο η ουσία της ζωής και της ύπαρξής μας. Πώς ερχόμαστε στον κόσμο, μέσα από ποιές αποφάσεις των γονέων μας, μέσα από ποιές διαδικασίες και μετά από ποιές σκέψεις και συναισθήματα αυτών που μας γέννησαν; Τα παιδιά και το τί σημαίνουν για τον καθένα από εμάς, αλλά και το τί είδους ευτυχία προκαλεί η γέννησή τους για κάθε άνθρωπο. 
Το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης, αυτό της δημιουργίας ζωής, αναλύεται από όλες τις πλευρές του και με μια ψυχογραφική μελέτη του κάθε ήρωα που δημιούργησε η συγγραφέας. Οι ήρωες ολοζώντανοι, άνθρωποι που θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι, παίρνουν αποφάσεις για την δημιουργία ή όχι μιας νέας ζωής, κάτι που επηρεάζει τους γύρω τους, τους ίδιους, αλλά κι εμάς που τους παρακολουθούμε.
Γιατί κάποιες φορές ορισμένοι άνθρωποι, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να τεκνοποιήσουν, αποφασίζουν διαφορετικά; Γιατί άλλοι άνθρωποι στερούνται αυτό το δικαίωμα λόγω της αδύναμης φύσης τους, ή τυχαίων και απρόσμενων γεγονότων; Αν, πάλι, έχουν όλες τις προϋποθέσεις και τη θέληση να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο, γιατί αναγκάζονται να τερματίσουν τον ερχομό του και ποιές οι ηθικές και συναισθηματικές προεκτάσεις μιας τέτοιας "δικαιολογημένης" πράξης; 
Όλα αυτά τα πανάρχαια αλλά και τόσο σύγχρονα ερωτήματα, αλλά και πολλά άλλα, που προκαλούνται μέσα από το εξαιρετικό αυτό βιβλίο της Θάλειας Κουνούνη, συγκλονίζουν τον αναγνώστη, καθώς ο κάθε ήρωάς της μας κάνει κοινωνό στην ψυχολογία του, στη ζωή του και στα συναισθήματά του. Υποφέρουμε μαζί του, χαιρόμαστε, αναρρωτιόμαστε και βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα όπου πρέπει να κατανοήσουμε τις όποιες αποφάσεις του ήρωά μας και να αναρρωτηθούμε τί θα κάναμε αν βρισκόμαστε κι εμείς στη θέση του.
Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου αισθάνθηκα πως αναγκαζόμουν να αποχωριστώ κάποιους ανθρώπους δικούς μου, που ήξερα πολύ καλά πια, που είχα παρακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και της πορείας τους και που με λύπη μου θα αποχαιρετούσα. Όμως αισθάνθηκα ότι η Ευτυχία δε βρίσκεται μόνο μπροστά μας, δίπλα μας, ή με την όψη που θέλουμε εμείς να της δώσουμε, ή με αυτή που θεωρούμε πως μας αξίζει, αλλά μπορεί να είναι Και Λίγο Πιο Πέρα, εκεί που δεν την περιμένουμε!!!
Συγχαρητήρια στη Θάλεια για αυτό το υπέροχο, αληθινό, συγκινητικό και ανθρώπινο βιβλίο-ψυχογράφημα, ένα μυθιστόρημα βγαλμένο μέσα από την ίδια τη ζωή, το οποίο αξίζει να διαβάσετε Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Μια φορά κι έναν καιρό, πολλές φορές κι αμέτρητους καιρούς, με ήλιο ή με φεγγάρι, με ζέστη ή με κρύο, εδώ ή λίγο πιο πέρα, κοντά σε θάλασσα ή σε βουνό, μέσα σε κάστρα ή μέσα σε στάβλους, γεννιότανε ο άνθρωπος. Το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής.

Μα... Πως είναι δυνατό αυτό που μοιάζει τόσο απλό και εύκολο να θεωρείται το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής;
Πως είναι δυνατό αυτό που μοιάζει τόσο απλό και εύκολο κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να το αποκτήσουν ποτέ;
Ναι, το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής!
Το μεγαλύτερο θαύμα για μια γυναίκα κι η μεγαλύτερη ανάγκη που θα έχει στη ζωή της. Γιατί μια γυναίκα, από τότε που κοριτσάκι θα ανακαλύψει τη φύση της, θα περιμένει τον έρωτα, έναν ιδανικό γάμο, όμως, περισσότερο απ' όλα, θα νιώσει ένα ξεχωριστό γαργαλητό στα σπλάχνα της που θα της ζητά να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα μικρό μωράκι για να το νανουρίσει.
Μία κούκλα, δύο κούκλες, προσωρινά υποκατάστατα μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει μάνα." 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου