Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

«ΧΩΡΙΣ ΣΚΗΝΗ», της Λίλλυς Σπαντιδάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΧΩΡΙΣ ΣΚΗΝΗ», της Λίλλυς Σπαντιδάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 304 και 
Τιμή: 8,91€

Σήμερα τελείωσα την ανάγνωση αυτού του πολύ πρωτότυπου και ενδιαφέροντος βιβλίου, που ήρθε κατά τύχη στα χέρια μου από μια φίλη.
Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως μας διηγείται τη ζωή της διάσημης ανά τον κόσμο πρίμα μπαλαρίνας Ζιλιέτ Ρου. Το ξεκίνημά της, η πορεία της μέσα και κάτω από την διάσημη Όπερα Του Παρισιού, η αναγνώρισή της, η μετατροπή της σε είδωλο, η σθεναρή αντίστασή της σε κάθε είδους έρωτες και προτάσεις από γόνους ευγενών και πάμπλουτων οικογενειών, η αντίστροφη μέτρηση προς την αμάυρωση του πασίγνωστου ονόματός της και ο διασυρμός της, μέχρι την αποκάλυψη που η ίδια αποφασίζει να κάνει, έχοντας φτάσει στο τέρμα της πορείας της.
Το θέμα ιδιαίτερα γοητευτικό, καθώς η Λίλλυ Σπαντιδάκη μας περιγράφει με ιδιαίτερη ζωντάνια και παραστατικότητα την εποχή του Μεσοπολέμου και του Κραχ, την κοινωνία του Παρισιού και το μικρό "σύμπαν" της Όπεράς του, το υπερωκεάνιο "Μπριτάνικα" και το ταξίδι στην Αμερική των ευκαιριών, της τζαζ, των καμπαρέ και της ολοζώντανης και πλανεύτρας Νέας Υόρκης.
Μια πανέμορφη, αιθέρια κοκκινομάλλα, μπαλαρίνα που από μικρή ονειρεύεται να κατακτήσει τη σκηνή της Όπερας του Παρισιού και που το καταφέρνει.Μόνο που όταν είσαι στην κορυφή δεν υπάρχει άλλη πορεία για σένα παρά μόνο ο κατήφορος.
Έτσι συμβαίνει και με την ηρωΐδα του βιβλίου «Χωρίς Σκηνή» κι εμείς, αθέατοι θεατές, παρακολουθούμε κάθε κομμάτι από το παζλ της ζωής της Ζιλιέτ, έτσι ώστε να καταλάβουμε γιατί διαμορφώθηκε έτσι η προσωπικότητά της, γιατί έγινε αυτή που έγινε, αλλά και όλα όσα κρύβονται επιμελώς από τη συγγραφέα μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου.
Ένα ευαίσθητο και πολύ ενδιαφέρον θέμα πολύ έξυπνα δοσμένο ώστε να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να μη τον αφήνει να καταλάβει τί ακριβώς συμβαίνει με την ηρωΐδα, έως ότου γυρίσει και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που σας προτείνω Φίλοι μου! 


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Η ιστορία της πρίμα μπαλαρίνας της Όπερας του Παρισιού Ζιλιέτ Ρου. Η εξέλιξή της. Η επιτυχία της. Η ζωή της την εποχή του οικονομικού κραχ του 1929. Η πτώση της. Η τρομερή αποκάλυψη.
Η Ζιλιέτ Ρου είναι πρίμα μπαλαρίνα στην Όπερα του Παρισιού. Ο χορός είναι η ζωή της. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και έφτασε στην κορυφή με μεγάλες θυσίες και γνήσιο ταλέντο. Έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, η ίδια όμως είναι πάντα μοναχική και απόμακρη.
Με τη Ζιλιέτ είναι τρελά ερωτευμένος ο κόμης ντε Μπερτράν, ο οποίος προσπαθεί να την κατακτήσει, αλλά ανώφελα γιατί εκείνη τον περιφρονεί. Κάποια στιγμή, σε ένα ταξίδι της στην Αμερική, γνωρίζει τη Βανέσα Λι και γοητεύεται. Γίνονται φίλες. Τότε ο κόμης, για να πληγώσει τη Ζιλιέτ, παντρεύεται τη Βανέσα και διαδίδει φήμες που καταστρέφουν την καριέρα της. Η Ζιλιέτ καταρρέει. Πίνει και ξενυχτάει. Κάποια στιγμή όμως συνέρχεται. Αποφασίζει να χορέψει για τελευταία φορά στην αγαπημένη της Όπερα του Παρισιού.
Ανεβαίνει κρυφά στη σκηνή. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι είναι αυτή. Τη θεωρεί τελειωμένη μετά τον εξευτελισμό της. Χορεύει για τελευταία φορά και αποκαλύπτεται. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου