Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

«AΨΙΝΘΟΣ», του Γκράχαμ Π. Τέϊλορ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«AΨΙΝΘΟΣ», του Γκράχαμ Π. Τέϊλορ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 384
Τιμή: 5 €

Το βιβλίο αυτό με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που διάβασα τον τίτλο του και είδα το επιβλητικό εξώφυλλό του. Καθώς γύρισα να δω την υπόθεση στο οπισθόφυλλο το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε ακόμα  περισσότερο.  Τα στοιχεία που μου έδινε η υπόθεση ήταν πολύ ασυνήθιστα και ευφάνταστα:
‘Η Γη γυρίζει ταχύτερα γύρω από τον άξονά της’, ‘Το Λονδίνο σε διαρκές σκοτάδι’, Νεμορένσις, αρχαίο βιβλίο με τα μυστικά του σύμπαντος’, ‘μαγείες, προδοσίες, σύγκρουση υπερφυσικών δυνάμεων’! Ένα βιβλίο που φαινόταν να τα έχει όλα!
Ξεκίνησα την ανάγνωσή του με μεγάλη περιέργεια για να διαπιστώσω εάν όντως ήταν τόσο καλό όσο φαινόταν… Ήταν ακόμα καλύτερο! Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό, μυστηριώδες, σατανικό και αγγελικό ταυτόχρονα, στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, που συνδυάζει το φανταστικό με το πραγματικό, το σκοτεινό με το φωτεινό, το ιερό με το ανίερο και το υπερφυσικό με το επιστημονικό.
            Όλα ξεκινούν με ένα αναπάντεχο φαινόμενο που συγκλονίζει το Λονδίνο και ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας δυνατός σεισμός περιστρέφει τον κόσμο γύρω από τον άξονά του, έτσι ώστε να ανατείλουν και να δύσουν διαδοχικά 11 ήλιοι και 11 φεγγάρια, πριν βυθιστούν τα πάντα μέσα σε πηχτό μαύρο σκοτάδι. Ο επιστήμονάς μας, ο Καβαλιστής Σάμπιαν Μπλέϊκ περιμένει την έλευση ενός κομήτη με το όνομα Άψινθος, ο οποίος αν δεν συγκρουστεί με την Γη και, δη το Λονδίνο, τότε θα περάσει πολύ κοντά της, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υδρόγειο. Ο Μπλέϊκ έχει στην κατοχή του ένα πανάρχαιο δερματόδετο βιβλίο, το Νεμορένσις, το οποίο προφητεύει την έλευση του κομήτη και τις ολέθριες συνέπειες που θα υποστεί το Λονδίνο, και όχι μόνο.
            Καθώς ο αναγνώστης γυρνά τις σελίδες αυτού του εκπληκτικού μυθιστορήματος, ανακαλύπτει πόσο πολυδιάστατο είναι. Περνούν μπροστά από τα μάτια του σκηνικά ενός παρακμιακού Λονδίνου του 1756, το οποίο κρύβει πάρα πολλά μυστικά, δοξασίες και εγκλήματα. Βλέπει ολοζώντανα σατανικά και αγγελικά πλάσματα, πνεύματα τα οποία αρνούνται να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και στοιχειώνουν τους χώρους και τους ανθρώπους που αντίκρισαν πριν την τελευταία τους πνοή. Οι άγγελοι, και δη οι Αρχάγγελοι, που εμφανίζονται αναπάντεχα αγωνίζονται να προστατέψουν τους ανθρώπους από δαίμονες διαφόρων βαθμίδων, φύλων και ισχύος.
            Οι κύριοι ήρωες του βιβλίου ποικίλουν, μεταξύ των οποίων κάποιοι είναι ουράνιας προέλευσης  ενώ άλλοι καταχθόνιας – όπως ο Τεγκάτους (έκπτωτος άγγελος), ο Άβραμ Ρίκαρντς (ή Αρχάγγελος Ραφαήλ) και η Λαίδη Φλάμπεργκ (ή Γερζίνια, ή Λίλιθ) –  πολεμούν με, ή ενάντια στις αιώνιες δυνάμεις , ενώ οι ήρωες που είναι καθαρά ανθρώπινης φύσεως – όπως ο επιστήμονας Μπλέϊκ, ο Ντάγκτα Σάραπουκ, ο Θαδδαίος Μπρέϊσγκερντλ και η απλοϊκή Άγκαττα – αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την επιστήμη  και την ύπαρξη του Θεού, των στρατιωτών Του και των προαιώνιων εχθρών Του και να αποφασίσουν με ποιόν θα ταχθούν!
            Η «Άψινθος» είναι ένα εκπληκτικό, μυστηριακό, αναπάντεχο βιβλίο που κρατά τον αναγνώστη ‘σιδηροδέσμιο’ μέσα στην ευρηματική πλοκή του και δεν τον αφήνει να ξεφύγει μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Είναι ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου. Είναι ένα βιβλίο που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σας! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ Φίλοι μου!  
  
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Λονδίνο 1756. Ο πανικός έχει κυριεύσει τους κατοίκους του Λονδίνου. Η Γη για ανεξήγητους λόγους γυρίζει ταχύτερα γύρω από τον άξονά της. Έπειτα σταματά, βυθίζοντας το Λονδίνο σε διαρκές σκοτάδι.

Στη σοφίτα της κατοικίας του, στο Μπλούμσμπερυ, κάθεται ο δρ. Σάμπιαν Μπλέικ - αστρονόμος, επιστήμονας και μύστης της Καβάλα. Ο δρ. Μπλέικ είναι κάτοχος του Νεμορένσις, ενός αρχαίου δερματόδετου βιβλίου που κρύβει μέσα του τα μυστικά του σύμπαντος. Στο περιθώριο κάποιας σελίδας του υπάρχει μια χειρόγραφη προφητεία, που η αποκρυπτογράφηση της θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη σωτηρία του Λονδίνου από μια ολέθρια μοίρα. Για το Νεμορένσις όμως ενδιαφέρονται κι άλλοι, για πολύ πιο καταχθόνιους σκοπούς...
Μια ιστορία μαγείας, προδοσίας, δολοπλοκιών και σύγκρουσης υπερφυσικών δυνάμεων από το συγγραφέα του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Ο Κυρίαρχος των Ίσκιων, σε ένα πλούσιο ιστορικό φόντο, που θα γοητεύσει τους αναγνώστες, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου