Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

«ΣΑΣΕΝΚΑ», του Σάϊμον Μοντεφιόρε – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΣΑΣΕΝΚΑ», του Σάϊμον Μοντεφιόρε – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 608
Τιμή: 8,91 €

Ένα πανέμορφο βιβλίο που όταν το πάρεις στα χέρια σου δε μπορείς να το αφήσεις εύκολα! Εκτός αυτού, είναι ένα μυθιστόρημα που πρέπει να διαβαστεί με τη δέουσα προσοχή, καθώς βρίθει ιστορικών γεγονότων και πληροφοριών για εκείνη την τόσο ταραγμένη και γεμάτη ανακατατάξεις εποχή. Ξαναζωντάνεψε όλα τα γεγονότα που επηρέασαν όχι μόνο την τσαρική ζωή της Ρωσίας των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντάς τα μέσα από τα μάτια μιας πανέμορφης νεαρής Ρωσοεβραίας κομμουνίστριας, της Σάσενκα!
Η κοπέλα, προερχόμενη από μια πλούσια οικογένεια ευγενών, αποφασίζει να ακολουθήσει τις νέες και ριζοσπαστικές ιδέες που μαθαίνει, κυρίως από τον θείο της, γεμάτη από τον αυθορμητισμό και τα ιδεώδη της για έναν καλύτερο κόσμο. Αποφασίζει, λοιπόν, να απαρνηθεί τις ευγενείς καταβολές της και γίνεται ένα από τα πολλά λιθαράκια πάνω στα οποία στηρίχτηκε η νέα σοβιετική "ιδανική" πραγματικότητα στη Ρωσία του Λένιν και του Στάλιν. Γίνεται μία ‘μπολσεβίκα’ με όλη την σημασία της λέξης και μαζί με τον ομοϊδεάτη σύζυγό της απολαμβάνει τους καρπούς των αγώνων της και την εμπιστοσύνη των συντρόφων της. Μέχρι που το ίδιο το κομμουνιστικό σύστημα, για λόγους που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω προκαταβολικά, αποφασίζει να την κατατάξει στους "κατασκόπους" των Συντρόφων, που υπονόμευαν την "άψογη" και "αδέκαστη" λειτουργία της σοβιετικής δημοκρατίας. Αυτή είναι και η αρχή του τέλους για την πραγματικότητα την οποία βίωνε η Σάσενκα και στη δημιουργία της οποίας είχε και η ίδια συμβάλλει.
Μέσα από την καταπληκτική ιστορία που πλάθει ο συγγραφέας, μετά από δεκαετή μελέτη αρχείων της πρώην σοβιετικής Ρωσίας, απλώνεται μπροστά στα μάτια μας όλη η θηριωδία του διαβόητου σταλινισμού και της εποχής των μεγάλων εκκαθαρίσεων, όπου οι ίδιοι οι σύντροφοι "κάρφωναν" συντρόφους και οι θάνατοι, είτε με τη μορφή εκτελέσεων, είτε με τη μορφή εξοριών σε άθλιες συνθήκες, οδήγησαν στην εξόντωση αναρίθμητους γνήσιους κομμουνιστές. Τι κρίμα που τα αρχικά κομμουνιστικά ιδεώδη εφαρμόστηκαν τόσο λανθασμένα στην πράξη και είχαν τόσο τραγικά και απαράδεκτα αποτελέσματα...
Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει αντικειμενικά, όσο αυτό είναι δυνατό μέσα από την παραπληροφόρηση που υπήρξε για δεκαετίες, τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τις επιδράσεις που είχαν οι ριζικές και βίαιες αλλαγές που απαιτούσε ένας λαός εξαθλιωμένος και αποστραγγισμένος από την ολιγάριθμη πλουτοκρατία, καθώς και την μετατροπή των ίδιων των επαναστατών σε χειρότερους εκμεταλλευτές και δυνάστες από τους προκατόχους τους. 
Τα ιστορικά γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και δένουν αρμονικά με την εμπνευσμένη μυθοπλασία του  Μοντεφιόρε. Τραγικό πρόσωπο η πανέμορφη Σάσενκα, η οποία, αν και φανταστικός χαρακτήρας, δεν παύει να είναι μια αντιπροσωπευτική περίπτωση ενός ανθρώπου που πίστεψε με όλο του το ‘είναι’ στην τότε νέα τάξη πραγμάτων και προδόθηκε οικτρά!
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Χειμώνας 1916: Στην Αγία Πετρούπολη, η δεκαεξάχρονη Σάσενκα, κόρη του πρίγκιπα Τσάιτλιν, σπουδάζει στο Ινστιτούτο Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Η μητέρα της Αριάδνη, οπιομανής, την εγκαταλείπει και κάνει έκλυτη ζωή με τον Ρασπούτιν. 
Ένα σκοτεινό χειμωνιάτικο απόγευμα στην τσαρική πόλη, ενώ η γκουβερνάντα της περιμένει να την παραλάβει έξω από το σχολείο, τη συλλαμβάνει η μυστική αστυνομία του τσάρου. Η Σάσενκα θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, απαγορευμένους έρωτες και θανάσιμα παιχνίδια, που θα την οδηγήσει στη φυλακή και στην ανατροπή ολόκληρης της ζωής της. 
Η ιστορία της μένει θαμμένη για μισό περίπου αιώνα, ώσπου μια νεαρή ιστορικός αναδιφά στα προσωπικά αρχεία του Στάλιν και αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιστορία πάθους και προδοσίας, θηριώδους σκληρότητας και απρόσμενου ηρωισμού - και μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να κάνει μια ασύλληπτη επιλογή... 
Ένα καθηλωτικό βιβλίο, στα ίχνη των μεγάλων επικών έργων "Δόκτωρ Ζιβάγκο" και "Η Εκλογή της Σόφι». 

2 σχόλια:

  1. Πραγματικα ολοπλευρη και πανεμορφη παρουσιαση του βιβλιου!!Περιεκτικη και κατατοπιστικοτατη μεταφερει ολη τη γοητειασ αυτου του συναρπαστικου μυθιστορηματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Φίλη Ελίζα, σε ευχαριστώ ολόψυχα για τα καλά σου λόγια, καθώς και για τη συμμετοχή σου και παρακολούθηση του μπλογκ μου! Ελπίζω να βρεις ενδιαφέρουσες αναγνωστικές προτάσεις εδώ και σου εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή