Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 648   
Τιμή: 16,92€

            Τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου την πρωτογνώρισα συγγραφικά από το ανεπανάληπτο βιβλίο της «Περπάτα Με Τον Άγγελό Σου». Η υπέροχη γραφή της με μάγεψε, η ικανότητά της να ζωντανεύει τους χάρτινους ήρωές της με εντυπωσίασε και η πρωτοτυπία της να δίνει νοημοσύνη, σκέψη και λαλιά στα άψυχα με έκανε να την κατατάξω στους κορυφαίους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς που ξεχωρίζουν με την αυθεντική, ξεχωριστή πέννα τους.
         Όταν πήρα στα χέρια μου λοιπόν, το νέο της βιβλίο, «Τα Παλιά Ασήμια» το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος της νέας τριλογίας της και έχει ως ‘υπότιτλο’ το «Πρώτος Κύκλος Ζωής», δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από ένα έργο ισάξιο των «Μεσημβρινών Της Ζωής», της προηγούμενης τριλογίας της. Πράγματι, το νέο της βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, ένα οικογενειακό έπος μεγαλειώδες και συναρπαστικό, το οποίο ξεκινά να εκτυλίσσεται μέσα από το πρώτο αυτό μέρος του, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην ιστορία των Ελλήνων της Καππαδοκίας, όπου ο ιστορικός ιστός του ελληνικού στοιχείου όλης της Μικράς Ασίας, όπως η Σινασός, η Σμύρνη, η Καισάρεια, η Αμάσεια, το Προκόπι, η Σαμψούντα, τα Άδανα, η Αντιόχεια, η Κωνσταντινούπολη, συνυφαίνεται αριστοτεχνικά με την μυθοπλασία της συγγραφέως και τους ήρωές της, οι οποίοι φαντάζουν απόλυτα αληθινοί και απτοί. Οι αποστάσεις του χωροχρόνου εκμηδενίζονται και ο αναγνώστης ταξιδεύει επιβαίνοντας στο ‘αερόστατο’ της γραφής της κ. Κόντζογλου, που τον μεταφέρει άλλοτε στο μακρινό παρελθόν του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα και άλλοτε στο πρόσφατο παρόν των αρχών του 21ου αιώνα.
Τα μέρη στα οποία περιηγούμαστε είναι τα ίδια προαιώνια εδάφη, οι αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων που αναγκάστηκαν κάποτε να αφήσουν διά της βίας, ενώ μέχρι τότε ζούσαν και ευημερούσαν αρμονικά μαζί με πολλές άλλες εθνικότητες, όπως Τούρκους, Αρμενίους, Εβραίους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Οι δύο ήρωές μας Έλσα και Άλεξ επισκέπτονται όλες αυτές  τις περιοχές στο παρόν, επιστρέφουν κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες τους, στους μακρινούς και ξεχασμένους προγόνους τους, των οποίων την ιστορία γνωρίζουν αποσπασματικά. Καθώς εκείνοι περιδιαβαίνουν σε τόπους φαινομενικά άγνωστους στους ίδιους, εμείς γινόμαστε κοινωνοί όχι μόνο της δικής τους ιστορίας, αλλά και των παλιών και λησμονημένων ιστοριών των προγόνων τους, ιστοριών που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, ολότελα διαφορετικές αλλά και τόσο οικείες προς εμάς.
Το παρελθόν ξεδιπλώνεται κι εμείς ‘ταξιδεύουμε’ σε καιρούς αλλοτινούς βλέποντας, ακούγοντας και νιώθοντας την αίγλη και τον ρομαντισμό μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά όμως άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στους απογόνους του σήμερα. Οι ήρωες που έπλασε η συγγραφέας έπαψαν να ζουν και να κινούνται μόνο στο χαρτί και ζωντάνεψαν παρασύροντάς μας σε ένα γαϊτανάκι αναμνήσεων, ιστορίας, έρωτα, φιλίας, εκδίκησης, εξιλέωσης, απώλειας, συμπόνιας και συγχώρεσης. Ο Πρόδρομος και η Σεβαστή, ο Αβραάμ και η Μακρίνα, ο Μποδοσάκης και η Μπαχάρ, η Σεβαστή και ο Έλμερ, η Ελισσώ και ο Ιορδάνης, η Έλσα και ο Άλεξ θα μείνουν στη μνήμη μας ανεξίτηλοι και θα ξεκινήσουμε μαζί τους ένα ταξίδι αξέχαστο, μεγαλειώδες και ανεπανάληπτο, το ταξίδι της ίδιας της ζωής. Θα πάψουν να είναι πλάσματα που ξεπήδησαν μέσα από τη γόνιμη και αστείρευτη φαντασία της συγγραφέως και θα επιδιώξουν να αιχμαλωτίσουν την αμέριστη προσοχή μας και στα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας.
Οφείλω πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το νέο αυτό έπος της, σας προτείνω να το διαβάσετε και σας διαβεβαιώνω πως, άπαξ και ξεκινήσετε το βιβλίο αυτό, θα νιώσετε την ίδια ακόρεστη και επίμονη ‘δίψα’ που ένιωσα κι εγώ για να μάθετε και τη συνέχεια της ιστορίας των ηρώων της!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες.
Καππαδοκία, χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάμεσα στα βουνά με τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισμός ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων.
Καισαρεία, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ.

Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου