Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

«Υπόθεση Jacob», του William Landay – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος


«Υπόθεση Jacob», του William Landay – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 552
Τιμή: 16,92 €

Χαρακτηρίστηκε το δικαστικό θρίλερ της χρονιάς. Παρέμεινε στη λίστα με τα best sellers των New York Times για 21 εβδομάδες. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012 κι εξαντλήθηκε κι επανακυκλοφόρησε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Κι αν όλα αυτές οι συστάσεις δε σας λένε τίποτα – σκέφτεστε ότι πρόκειται για ένα ακόμα εύπεπτο εμπορικό βιβλίο με δικαστικό περιεχόμενο – ελάτε να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Ο Άντι είναι βοηθός εισαγγελέα και κατά τα άλλα ο τυπικός οικογενειάρχης, που θα έκανε τα πάντα για τους ανθρώπους του. Όταν η πόλη του συνταράσσεται από τη δολοφονία ενός εφήβου, σπεύδει να βοηθήσει στις έρευνες κι ούτε που διανοείται ότι θα βρεθεί άμεσα εμπλεκόμενος ο ίδιος του ο γιος. Ο Τζέικομπ είναι ένα δυσπρόσιτο και απομονωμένο παιδί με ελάχιστους φίλους. Οι πρώτες ενδείξεις για την ενοχή του σύντομα βγαίνουν στο φως κι ο πατέρας του απαλλάσσεται των καθηκόντων του. Όπως ήταν φυσικό φιλίες υφίστανται ρήγματα και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Ο πατέρας προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και παράλληλα να βρει τον πραγματικό ένοχο. Όσο προχωρά όμως την έρευνα όλο και πολλαπλασιάζονται τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του ίδιου του παιδιού. Εκείνος ωστόσο εμμένει στην άποψη του ακόμα και μπροστά στη γυναίκα του, η οποία έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται. Πόσο καλά ξέρουμε τελικά την οικογένειά μας; Και  πόσο έτοιμοι είμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με χρόνια μυστικά; Το τέλος μοιάζει αναπάντεχα τραγικό.
«Επιβεβαιωτική προκατάληψη είναι η τάση να βλέπεις τα πράγματα στο περιβάλλον σου έτσι ώστε να επιβεβαιώνεις τους προϊδεασμούς σου, αντί να βλέπεις τα πράγματα που συγκρούονται με όσα ήδη πιστεύεις. Νομίζω πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Βλέπεις αυτό που θέλεις να δεις».
Το παραπάνω απόσπασμα περικλείει όλη την ιδέα αυτού του βιβλίου. Τα γεγονότα περιγράφονται από την οπτική γωνία του πατέρα. Πρόκειται για έναν πατέρα που αγαπά και φροντίζει την οικογένειά του. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό; Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για την υπέρμετρη εμπιστοσύνη που δείχνει; Είναι σίγουρος ότι όλα στην οικογένειά του είναι φυσιολογικά. Κι όταν τα προβλήματα γίνονται ορατά αρνείται να τα παραδεχτεί.
Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε όλοι μας. Συχνά οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι είναι τόσο βαθιά συνυφασμένοι με την καθημερινότητά μας, που διαμορφώνεται ανάμεσά μας μια τυπική σχέση, η οποία εξελίσσεται σε τυπική συμβίωση. Ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αλλάζουν. Τα παιδιά δεν παραμένουν πάντα μωρά. Λησμονούμε ότι οι άνθρωποι εκτός από παρόν έχουν και παρελθόν. Οι σύντροφοί μας δικαιούνται να προφυλάττουν στα κατάστιχα της ψυχής τους ένα πολύ προσωπικό βίωμα, το οποίο δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν.
Αυτό το οικογενειακό στερεότυπο οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Από τη μία αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα κι από την άλλη προκειμένου να υπερασπιστούμε τη δική μας πεποίθηση, πλάθουμε μια άλλη πιθανή εκδοχή των καταστάσεων. Ποιος θα κατηγορήσει αυτόν τον πατέρα, που αντί να στραφεί πρώτα στο γιο του, επιχειρεί να βρει αποδείξεις ενοχής για έναν σεσημασμένο παιδεραστή; Επιπλέον σύνηθες σφάλμα αποτελεί η μη ορθή αξιολόγηση της σοβαρότητας των προβλημάτων. Αυτό συνιστά και τη μεγαλύτερη παγίδα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου τα προβλήματα διογκώνονται.
Μεταξύ ενός πατέρα που απαρνείται το παρελθόν του και ισχυρίζεται εντόνως ότι όλα είναι φυσιολογικά, μιας μητέρας που κλυδωνίζεται από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και νιώθει ενοχές και ενός παιδιού ανίκανου να ζυγίσει τη σοβαρή διάσταση των όσων συμβαίνουν γύρω του, ποιος είναι αυτός που θα φανεί πιο δυνατός και θα σηκώσει τους ώμους του την ευθύνη; Δεν ξέρω αν στο τέλος του βιβλίου επέρχεται η κάθαρση, το σίγουρο είναι ότι θα σας προβληματίσει.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


«Σε προάστιο της Βοστόνης ένας έφηβος δολοφονείται άγρια. Ο διακεκριμένος βοηθός εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ δεν διστάζει να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, παρότι το θύμα ήταν συμμαθητής του γιου του. Οι κάτοικοι είναι μουδιασμένοι από το σοκ, αλλά έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στις ικανότητες του Άντριου.
Αναπάντεχα, έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο το γιο του Άντριου, τον Τζέικομπ, έναν δυσπρόσιτο έφηβο κλεισμένο στον εαυτό του. Τα Μέσα Ενημέρωσης οργιάζουν, φήμες διαδίδονται στη μικρή πόλη, άνθρωποι συνθλίβονται χωρίς ελαφρυντικά. Ο Άντριου Μπάρμπερ θα αντιμετωπίσει τρομακτικά ηθικά διλήμματα και με κάθε τίμημα θα προσπαθήσει να σώσει το γιο του. Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι είναι αθώος, αλλά δεν αρκεί η δύναμη της ψυχής για να πείσει τους ενόρκους. Όταν τα κίνητρα όλων των πρωταγωνιστών αποκαλυφθούν, ο χορός των σκιών θα μετατραπεί σε θρίλερ με απρόβλεπτο ένοχο.
Εσείς, μέχρι πού θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας;»

«Από τις πρώτες σελίδες της “Υπόθεσης Jacob”, ήξερα ότι αυτό το βιβλίο ήταν ξεχωριστό. Εκτός από δικαστικό δράμα που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία νομικού και ψυχολογικού θρίλερ, είναι μια σπουδή πάνω στην καρδιά της οικογένειας και όσο το διαβάζετε θα ραγίσει τη δική σας».


    Chevy Stevens
Συγγραφέας των αστυνομικών θρίλερ
«Η εξαφάνιση» & «Το στίγμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου