Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

«50 ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΓΚΡΗ», του Νάσου Λαναρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«50 ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΓΚΡΗ», του Νάσου Λαναρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 168
Τιμή: 6,80 €

            Στην εποχή που διανύουμε, με τα αναρίθμητα προβλήματα που μας απασχολούν, τις αφόρητα πιεστικές καταστάσεις που βιώνουμε και τις άκρως δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων για τη χώρα και το μέλλον μας, νομίζω πως η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου είναι πραγματική πανάκεια! Και μόνον ο τίτλος, σατιρική εκδοχή της πασίγνωστης τριλογίας ξένης συγγραφέως, μας προϊδεάζει για το χιουμοριστικό θέμα του βιβλίου. Όμως, πιστέψτε με, η μόνη ομοιότητα με το ξένο, υπερεκτιμημένο ανάγνωσμα είναι ο συγκεκριμένος αριθμός στην αρχή του τίτλου και η κατάληξη του επιθέτου της εξωφρενικής οικογένειας των Φα-γκρή! Διότι,  εδώ έχουμε έναν χειμαρρώδη συγγραφέα, με γραφή καυστική, αιχμηρή και άκρως χιουμοριστική, πολιτικά συνειδητοποιημένη αλλά ταυτόχρονα και απολύτως κατασταλαγμένη, που δε χαρίζεται σε κανέναν! Ούτε ακόμα και στους ίδιους τους ήρωές του!
            Ο συγγραφέας,  πέρα από τον οφθαλμοφανή στόχο του να μας προσφέρει ένα σατιρικό, ξεκαρδιστικά αστείο ανάγνωσμα, κατορθώνει πολύ περισσότερα. Κατορθώνει να διακωμωδήσει την ελληνική κοινωνία και τη διαχρονική παρακμή της, τον εκφυλισμό της πολιτικής και των αντιπροσώπων της του τελευταίου μισού αιώνα, τον υπερκαταναλωτισμό, την ξενομανία, τον μιμητισμό, τον εκχυδαϊσμό της ελληνικής τηλεόρασης, την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε όλο το ηλικιακό φάσμα των ανθρώπων, αλλά κυρίως κατορθώνει να μας κάνει να χαμογελάμε γυρνώντας τις σελίδες του βιβλίου του και σε κάποια σημεία να ξεσπάμε σε πηγαίο, αυθόρμητο και τρανταχτό γέλιο με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που συναντούμε μέσα σε αυτό.
            Ο κύριος ήρωας των «50 Νευρώσεων Των Φαγκρή» είναι ο δεκάχρονος, πανέξυπνος σε σημείο ιδιοφυΐας, γιος της οικογένειας, ο Κορνήλιος Φαγκρής. Ο μικρός έχοντας την οξύνοια και την κοφτερή κριτική ματιά σωστού ενήλικα, δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανταπεξέλθει και στα καθημερινά σχολικά του καθήκοντα. Όταν δεν μπορεί να σχολιάσει τα ευτράπελα που συμβαίνουν στην κάπως "αντισυμβατική" οικογένειά του με τον φίλο του το Νικολάκη, τότε καταφεύγει στο ημερολόγιό του, όπως όταν θα βρεθεί χωρίς καμιά επικοινωνία με τον έξω πολιτισμένο κόσμο στο χωριό της θείας Λούλας, το Κάτω Μαυρολιθάρι! Ο μικρός έχοντας λεξιλόγιο και γούστα ταιριαστά με το I.Q του που φτάνει το 160, δεν αφήνει τίποτα να "πέσει κάτω", από τους έρωτες της γιαγιάς του Μερόπης – γιατί ερωτεύεται συχνά η θερμόαιμη υπερήλικας – και  την αντιζηλία της με την γειτόνισσα Ευανθία για τα τσακίρικα αν και "καταρρακτώδη" μάτια του Αγησίλαου, μέχρι τις "λαμογιές" του θείου του Μπάμπη, που εκμεταλλεύτηκε πρόσωπα και πολιτικές καταστάσεις για να γεμίσει τις τσέπες του, όπως η πλειοψηφία άλλωστε των έως τώρα πολιτικών και μη προσώπων σε θέσεις εξουσίας. Ο Κορνήλιος, έχοντας μία αδερφή που το μυαλό της έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από το υπέρ-ντεκαπαζαρισμένο μαλλί της λόγω της φτηνής και ανούσιας "τηλεόρασης" και των μηνυμάτων της που ακολουθεί πιστά, σχολιάζει τα πάντα με τον κολλητό του το Νικολάκη. Από το "πονηρό" βίντεο της Τζούλιας Αλεξανδράτου μέχρι τον "χακαρισμένο" λογαριασμό του απερχόμενου πρωθυπουργού και τις υπενθυμίσεις του προς τον εαυτό του πριν αποχωρήσει κακήν κακώς από το Μέγαρο Μαξίμου…!
            Ο Νάσος Λαναράς με απίστευτη ευστροφία, ευρηματικότητα και πρωτοτυπία θα σας κάνει να χαμογελάτε για πολύ καιρό μετά την ανάγνωση αυτού του μικρού διαμαντιού, όπου οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως εσκεμμένη και διόλου συμπτωματική! Το πιο εξωφρενικό αλλά και ευρηματικό στοιχείο του βιβλίου είναι το τέλος του! Όχι, μην κάνετε το λάθος να πάτε κατευθείαν στις πίσω σελίδες και να "υποκλέψετε" την απίθανη κατάληξη των ηρώων, γιατί αξίζει να ακολουθήσετε τα βήματα που τους οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Θα το διασκεδάσετε απίστευτα, πιστέψτε με! Προσωπικά ενθουσιάστηκα, καθώς λατρεύω το συγκεκριμένο υπαρκτό πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί ονομαστικά και "συγγραφική αδεία" ο συγγραφέας, αλλά και για τα μηνύματα που θέλει να περάσει σε εμάς τους αναγνώστες. Αυτά που εξέλαβα εγώ ήταν ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, ούτε τη νεότητα και την ομορφιά, ούτε όμως και την αγάπη, ενώ η ζωή ανταμείβει τελικά όσους έχουν τα κότσια, το θάρρος, την τόλμη ή το θράσος να την αρπάξουν ‘από τα κέρατα’, και γιατί όχι, ακόμα και να της δώσουν ένα ‘χέρι ξύλο’!
Πολλά συγχαρητήρια στο Νάσο Λαναρά για το πρωτότυπο, υπέροχο αυτό χιουμοριστικό μυθιστόρημα, το οποίο σας εγγυώμαι πως θα απολαύσετε από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα! Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η "Άνεμος εκδοτική" σας προσκαλεί σε μια... θεραπεία γέλιου, με τις "50 νευρώσεις των Φαγκρή".
Το ανατρεπτικό ευθυμογράφημα του Νάσου Λαναρά που δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα, με τις σουρεαλιστικές περιπέτειες της οικογένειας Φαγκρή.
Ο νεοπλουτισμός, ο επαρχιωτισμός, ο μικροαστισμός, η πολιτική παρακμή, τα οικονομικά μέτρα, τα λαμόγια και φυσικά η τηλεόραση, περνούν από μια χιουμοριστική "ακτινογραφία". Όσα συμβαίνουν στο "Φαγκρέικο" γίνονται αφορμή για να σχολιαστούν, επί της ουσίας, πραγματικά γεγονότα, που μας απασχόλησαν τα τελευταία "μνημονιακά" χρόνια. Σύγχρονη γλώσσα, ξεκαρδιστικές ατάκες και αιχμηρή σάτιρα, μέσα από καταιγιστικούς ρυθμούς, με τελείως "σχιζοφρενικούς" διαλόγους, που μας ξανασυστήνουν την ελληνική κοινωνία χωρίς ίχνος μακιγιάζ.»

Μπες στο θέμα!
«Μια δημοσίευση αστρολογικών προβλέψεων στην ιστοσελίδα διάσημης αστρολόγου γίνεται αφορμή για μια σειρά εξελίξεων στη μικροαστική οικογένεια Φαγκρή. Ο Κορνήλιος, ένα εντεκάχρονο παιδί-θαύμα με IQ 160 -γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ως ώριμος την πραγματικότητα, να την περιγράφει και να την διαχειρίζεται ως ενήλικος-, μας αφηγείται τις ανατροπές που συντελούνται στην οικογένειά του, με φόντο ένα ερωτικό τρίγωνο, τριών υπερηλίκων, τελείως αντικομφορμιστικό και σουρεαλιστικό: της γιαγιάς Μερόπης, της πλούσιας υπερφίαλης γειτόνισσας Ευανθίας και του απόστρατου ταξίαρχου Αγησίλαου, που τον διεκδικούν και οι δύο με ό,τι όπλα διαθέτουν.
Η πλοκή εξελίσσεται στη διάρκεια των μνημονίων και πρωταγωνιστούν όλοι οι χαρακτήρες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ο εργαζόμενος χαμηλόμισθος μπαμπάς Μενέλαος, η απελπισμένη νοικοκυρά μαμά Καλλιόπη, ο πανέξυπνος γιος Κορνήλιος, ο συμμαθητής Νικολάκης, η "ξανθιά" έφηβη κόρη Ξανθίππη με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, το λαμόγιο θείος Μπάμπης, η νεόπλουτη βλάχα θεία Λούλα και το... τρίο ραμολί που αναφέρθηκε ήδη και μπλέκεται συνέχεια σε περιπέτειες. Όλα οδηγούν σε ένα απολύτως απρόβλεπτο, εντυπωσιακό φινάλε, κυριολεκτικά στην τελευταία σελίδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου