Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

«ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΜΑ», της Νία Βαρντάλος – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΜΑ», της Νία Βαρντάλος – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 376
Τιμή: 12,24 €

            Τη γλυκύτατη Ελληνίδα, αν και με Καναδική υπηκοότητα, ηθοποιό και σεναριογράφο Νία Βαρντάλος την πρωτοέμαθα από την απίστευτα επιτυχημένη, αστεία και τρυφερή ταινία της «Γάμος αλά… Ελληνικά». Την λάτρεψα τόσο, και την ταινία και την ίδια, που δεν κουράζομαι να την παρακολουθώ ξανά και ξανά, με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται. Στην προσωπική συλλογή μου ταινιών θα βρείτε όλες της τις ταινίες, μέχρι και την ομώνυμη σειρά, με διαφορετικό όμως συμπρωταγωνιστή. Βλέποντας λοιπόν, το βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τον τίτλο «Και Ξαφνικά Μαμά» ενθουσιάστηκα, όχι τόσο για την υπόθεση, όσο για την ευκαιρία να διαβάσω κάτι δικό της. Πραγματικά, η επιλογή μου με δικαίωσε απόλυτα, καθώς δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, αλλά ούτε και να σταματήσω να χαμογελάω με το πηγαίο χιούμορ της, τους πανέξυπνους διαλόγους μεταξύ της ίδιας και όσων την περιτριγυρίζουν, αλλά κυρίως με την μοναδική ικανότητά της να διακωμωδεί τα πάντα, από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει μέχρι και τον ίδιο τον εαυτό της.
            Το θέμα, όπως υποδηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος είναι η νεοαποκτηθείσα ιδιότητα της συγγραφέως, αυτή της μητρότητας, η οποία δεν προέκυψε με τον φυσιολογικό και αναμενόμενο τρόπο της τεκνοποίησης, αλλά με αυτόν της υιοθεσίας. Όπως δηλώνει και η ίδια, προσπάθησε πολύ, απίστευτα πολύ για να αποκτήσει ένα παιδί με τον φυσιολογικό τρόπο, ξοδεύοντας πολύ από τον χρόνο της, τα χρήματά της, την υγεία και την ψυχική της ηρεμία, όταν συνειδητοποίησε – και πολύ σωστά κατά την προσωπική μου άποψη – πως γονιός δεν γίνεται κανείς μόνο αν γεννήσει ο ίδιος ένα παιδί, αλλά και αν επιλέξει να υιοθετήσει κάποιο. Άλλωστε λένε, και τείνω να συμφωνήσω μαζί τους, πως «γονιός είναι αυτός που μεγαλώνει ένα παιδί και όχι αυτός που το γεννάει».
            Η αγαπημένη ηθοποιός λοιπόν, παίρνοντας αυτή τη φορά το ρόλο της συγγραφέως μας περιγράφει όλη την ιστορία σχεδόν της ζωής της, όχι μόνο από την στιγμή που αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαφορετική οικογένεια μέσω της υιοθεσίας, αλλά και από την στιγμή που άρχισε να συνειδητοποιεί τον εαυτό της, τα όνειρά της και τους στόχους της. Πολύτιμος συμπαραστάτης στη ζωή της, αφενός η ‘τεράστια’ και γνήσια ελληνική οικογένειά της, που στέκεται συνεχώς δίπλα της από τη στιγμή της γέννησής της, και αφετέρου ο σύντροφος και σύζυγός της, ο επίσης γνωστός ηθοποιός Ίαν Γκόμεζ. Έτσι, το αυτοβιογραφικό αυτό βιβλίο δεν πραγματεύεται μόνο το, ίσως για κάποιους, αδιάφορο θέμα της απόκτησης ενός παιδιού – άλλωστε δεν είμαστε όλοι προορισμένοι για να γίνουμε γονείς όπως γράφει και η ίδια, χωρίς αυτό να μας κάνει χειρότερους ανθρώπους από άλλους – αλλά και κυρίως τα όνειρα που έκανε η Νία Βαρντάλος, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και ενάντια σε όσους παράγοντες προσπάθησαν να της τα στερήσουν.
            Ένα απόφθεγμα του λατρεμένου συγγραφέα Πάουλο Κοέλο από τον «Αλχημιστή» λέει: «όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις»!  Η ζωντανή απόδειξη ότι αυτό ισχύει είναι η ζωή της αγαπημένης ηθοποιού, καθώς, βοηθώντας φυσικά κι εκείνη τον εαυτό της και παίρνοντας την τύχη της στα χέρια της, κατόρθωσε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Όχι μόνο κατόρθωσε να υπερνικήσει το αδηφάγο και συχνά απάνθρωπο σύστημα του Χόλυγουντ και να επιβιώσει μέσα σε αυτό, επιβάλλοντας τον διαφορετικό, άκρως ελληνικό εαυτό της, αλλά έκανε και μια επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός και σεναριογράφος. Όταν αυτό το κομμάτι επιτεύχθηκε τότε θεώρησε πως έπρεπε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα διανθίζοντας την προσωπική της ευτυχία με ένα παιδί.  Περιγράφοντας λοιπόν, τις καταστάσεις που βίωσε από τις απορρίψεις των διαφόρων ατζέντηδων μέχρι τα τραγικά λάθη των γιατρών στις κλινικές γονιμότητας, από τις υστερικές μαμάδες που βάζουν δεκαπενταετές πλάνο στο σχεδιασμό του αυστηρά προδιαγεγραμμένου μέλλοντος των βλασταριών τους μέχρι τις υστερικές αντιδράσεις δοκιμασίας των νέων γονιών της από την τρίχρονη Ιλάρια, η συγγραφέας μας κρατά ‘δέσμιους’ της ανάγνωσης του βιβλίου της, από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του.
            Βλέπουμε πως μπορούν να υπάρξουν πολλά και διαφορετικά είδη οικογένειας, από την πολυπληθή και φασαριόζικη ελληνική οικογένεια, όπου οι γονείς ακολουθούν παντού την κόρη τους και σύσσωμη η οικογένεια αναλαμβάνει και ρόλους κομπάρσων σε κάθε της ταινία, μέχρι την οικογένεια ενός ενήλικου (στα χαρτιά μόνο) ζευγαριού και ενός τρίχρονου κοριτσιού που έχει πλήρη συνείδηση της έλλειψης των φυσικών γονιών της, φοβάται την εγκατάλειψη και θεωρεί πως πρέπει να ‘δοκιμάσει’ τους επίδοξους νέους γονείς της – κυριολεκτικά με νύχια, δόντια, μπουνιές και κλωτσιές – μέχρι αυτοί να αποδειχτούν άξιοι της απόλυτης εμπιστοσύνης της.
            Το «Και Ξαφνικά Μαμά» είναι μια υπέροχα αστεία και αληθινή αυτοβιογραφία, όπου η Νία Βαρντάλος κατορθώνει μέσα από την διακωμώδηση των πάντων να μας δώσει την πραγματική αλήθεια της ζωής, καθώς αν πιστέψουμε αρκετά στα όνειρά μας και παλέψουμε σκληρά για να τα αποκτήσουμε, μπορεί να γίνει πραγματικά ονειρεμένη! Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Διαβάστε το ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό χρονικό της προσπάθειας της Νία Βαρντάλος να γίνει μητέρα.


Η διάσημη πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος της επιτυχημένης ταινίας "Γάμος... αλά ελληνικά" ήταν πάντα ένας δυναμικός άνθρωπος· μια γυναίκα με πείσμα και θράσος που, ό,τι έβαζε στο μυαλό της, το κατάφερνε. Μέχρι που... αποφάσισε να γίνει μητέρα.

Αν και προσπαθούσε για περίπου δέκα χρόνια, ούτε η Μητέρα Φύση ούτε η σύγχρονη ιατρική της έκαναν το χατίρι... Έτσι, πήρε μια απόφαση που σόκαρε τους φίλους, την οικογένειά της, ακόμα και την ίδια: Υιοθέτησε ένα νήπιο. Και, ξαφνικά, έγινε μαμά ενός τρίχρονου κοριτσιού.

Με το γνωστό χιούμορ και την ευθύτητα που τη χαρακτηρίζει, η Νία Βαρντάλος μιλάει για τα πάντα:

- Περιγράφει τον δύσκολο -ψυχολογικά και σωματικά- δρόμο που διένυσε μαζί με τον σύζυγό της, Ίαν Γκόμεζ, ώσπου να γίνουν γονείς· τις αμέτρητες εξωσωματικές· το πώς βρήκαν την κόρη τους, και όλα όσα ακολούθησαν.

- Περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε υιοθετώντας ένα νήπιο τριών ετών και τις ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων της.

- Προτείνει τολμηρές λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι νέες μαμάδες, από την έλλειψη ύπνου μέχρι την απουσία ελεύθερου χρόνου για να περιποιηθούν τον εαυτό τους, και, το σημαντικότερο ίσως, μας δείχνει ότι η μητρότητα μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους - ακόμα και ξαφνικά!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου