Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ», της Πένυς Παπαδάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ», της Πένυς Παπαδάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 312
Τιμή: 13,95 €

            Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς σε κερδίζουν κάποιοι συγγραφείς από την πρώτη κιόλας σελίδα του κειμένου τους που διαβάζεις. Το «Φως Στις Σκιές» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της αγαπητής Πένυς Παπαδάκη που διαβάζω, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση του βιβλίου, το οποίο είχε πρωτοεκδωθεί από την Εμπειρία Εκδοτική το 2008, όμως η τωρινή του επανέκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός έγινε η αιτία να το ανακαλύψω και να το διαβάσω. Η γραφή της συγγραφέως με καθήλωσε με την αμεσότητα και την καθαρότητά της, καθώς, μεστή και απέριττη όπως είναι, έχει την ικανότητα να αναπαριστά εικόνες, να δημιουργεί έντονα συναισθήματα και να αφήνει ανεξίτηλες εντυπώσεις στον αναγνώστη.
            Η υπόθεση του μυθιστορήματος αυτού είναι άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική χωρίς να είναι κάτι εξωπραγματικό, ή ασυνήθιστο. Οι χαρακτήρες που έπλασε η συγγραφέας θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άτομα που συναντάμε γύρω μας καθημερινά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της αυστηρά προσωπικής τους ζωής. Εκεί ακριβώς έγκειται και η διαφοροποίηση και  πρωτοτυπία του βιβλίου.  Οι προσωπικές ζωές των ηρώων αυτών κρύβουν συγκλονιστικά μυστικά, τεράστιες αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, αδυσώπητους αγώνες επιβίωσης χωρίς κανόνες και όρια, τα οποία στο σύνολό τους μπορούν να αποβούν μοιραία και να αλλάξουν ανεπανόρθωτα τις ζωές και τις πορείες τους.
            Θέλω να πιστεύω ότι η τραγωδία, τουλάχιστον όπως την όρισε ο Αριστοτέλης, έχει περάσει γονιδιακά στους μακρινούς απογόνους των τραγικών ποιητών, τους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς. Η Πένυ Παπαδάκη είναι ένα τρανό παράδειγμα τέτοιας συγγραφέως, καθώς έχει κυριολεκτικά στήσει μια μικρογραφία αρχαίας τραγωδίας μπροστά στα μάτια μας, όπου εμείς οι θεατές παρακολουθούμε τους ήρωές της να δρουν, χωρίς να γνωρίζουν αυτά που εμείς γνωρίζουμε, να "περνούν"  μέσα από το έλεος και το φόβο για τις ζωές τις δικές τους αλλά και των αγαπημένων τους και τέλος, να λαμβάνει χώρα η πολυπόθητη Θεία Δίκη, όπου οι πραγματικοί φταίχτες πληρώνουν για τα θανάσιμα  αμαρτήματά τους κι έτσι να επέρχεται η "κάθαρσή"  τους, ενώ όσοι αδικήθηκαν χωρίς λόγο βρίσκουν την πολυπόθητη δικαίωση και αποκατάσταση στα μάτια μας για τα "παθήματά" τους, χωρίς παρόλα αυτά να έχουν παραμείνει απολύτως αλώβητοι.
            Οι ήρωές μας πολλοί και διαφορετικοί. Καταρχάς η Ελένη, μια ήρεμη, χαμηλών τόνων, ευγενική γυναίκα η οποία παραμένει για δεκαπέντε χρόνια παντρεμένη με τον εγωκεντρικό, άπληστο, αδίστακτο, υποκριτή Άρη. Ο γάμος τους βασίζεται πάνω σε σαθρά θεμέλια και σε μια επιφανειακή αυτάρκεια και πολυτέλεια, μια επίπλαστη ηρεμία, η οποία κρύβει επιμελώς την ζοφερή πραγματικότητα η οποία ελλοχεύει κάτω από την καλογυαλισμένη επιφάνεια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να φανερωθεί. Όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, η μέχρι πρότινος ήρεμη ηρωίδα μας θα επαναστατήσει, θα αποτινάξει τον αυτόβουλο ζυγό της και θα πάρει, έστω και καθυστερημένα, την ζωή της στα χέρια της. Ο Άρης από την άλλη, μαθημένος στην προσωπική του ασυδοσία και εγωπάθεια, χάνει κυριολεκτικά τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, καθώς και την δεδομένη έως τότε γυναίκα του. Και οι δύο θα μάθουν να πορεύονται ξέχωρα στη ζωή, με εντελώς όμως διαφορετικές πορείες, καθώς αλλιώς βαδίζει κάποιος όταν βασίζεται στην εντιμότητα, την ειλικρίνεια και τις δικές του δυνάμεις και αλλιώς κάποιος ο οποίος έχει μάθει να "πατάει επί πτωμάτων" αρκεί να επιτύχει το στόχο του.
            Από την άλλη υπάρχει ο Ορέστης, ένας γοητευτικός μεσήλικας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο κατώφλι των γηρατειών, έχει πολλά να προσφέρει, υλικά και ψυχικά αγαθά, με όλη την εντιμότητα και τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει. Έχει βιώσει την αγάπη κοντά στην πρώτη του γυναίκα, έχει ζήσει στον προσωπικό του "παράδεισο"  μαζί της, όμως έχει περάσει και μέσα από την προσωπική του "κόλαση"  με την απώλειά της, αλλά και την ακούσια επαφή του με τον απάνθρωπο και αδυσώπητο κόσμο των ναρκωτικών, όπου έχει εγκλωβιστεί η μονάκριβη κόρη του Όλγα.
            Η Πένυ Παπαδάκη με το «Φως Στις Σκιές» μας προσφέρει ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, μια γνήσια περιπέτεια με στοιχεία δραματικά, ερωτικά, κοινωνικά και αστυνομικά θέτοντας αμέτρητους προβληματισμούς μέσα από τα λόγια και τις σκέψεις των ηρώων της. Θα πρέπει οι άνθρωποι να ακολουθούν τα αρχέγονα ένστικτά τους και το δόγμα "ο Θάνατός σου η Ζωή μου", με κάθε κόστος, ακόμα και την απώλεια της ίδιας της ψυχής τους, ή όχι; Θα πρέπει να αρκούνται σε "ψίχουλα" αγάπης και πραγματικής στοργής, πιστεύοντας ότι δεν τους αξίζει κάτι καλύτερο, ή θα πρέπει να επαναστατούν και να διεκδικούν την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα μιας αγάπης χωρίς υποκρισία και ψεύτικα προσωπεία; Τέλος, σε έναν κόσμο τόσο άδικο, ανελέητο και απάνθρωπο, όπως αυτόν των ναρκωτικών και του εμπορίου του λευκού θανάτου, είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει αληθινή ευτυχία όσων καρπώνονται τα τεράστια κέρδη του, αλλά πατούν κυριολεκτικά πάνω στα κορμιά των ανήμπορων θυμάτων τους, ή η Θεία Δίκη είναι η μόνη πληρωμή τους;
            Το μυθιστόρημα «Φως Στις σκιές» είναι ένα συνταρακτικό, γοητευτικό, αληθινό και ενίοτε σκληρό μυθιστόρημα, όπως ακριβώς είναι και η ίδια η ζωή, με τις περιπέτειες, τις απογοητεύσεις, τις χαρές, τις συγκινήσεις και τις απώλειές της, αλλά κυρίως με τα έντονα, ανεξίτηλα και μοναδικά συναισθήματα που μας γεννά το ίδιο το μυστήριο της ζωής και της ανθρώπινης ψυχής. Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το εξαιρετικό βιβλίο της και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Ελένη, σύζυγος του Άρη, ζει για δεκαπέντε χρόνια σε μια εικονική πραγματικότητα. Κλεισμένη στο χρυσό κλουβί του γάμου της, τρέφεται με ψέματα, απάτες και προδοσία. Όταν όλα θα αποκαλυφθούν, θα βρει τη δύναμη να φύγει και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Στον δρόμο της θα συναντήσει τον Ορέστη, έναν άντρα που κουβαλά βαρύ σταυρό στις πλάτες του, δίνοντας μάχες για να σώσει τη μονάκριβη κόρη του από τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Οι δοκιμασίες που θα περάσουν θα είναι πολλές και μεγάλες, αλλά το πείσμα τους να διαλύσουν τις σκιές του παρελθόντος και να βγουν νικητές στο φως θα είναι μεγαλύτερο. 

Αντίθετα ο Άρης θα κληθεί να πληρώσει σκληρό τίμημα για τις παράνομες πράξεις του. Τα θύματα αυτών των πράξεων είναι πολλά, μα για εκείνον δεν είναι παρά… παράπλευρες απώλειες. Θανάσιμα αμαρτήματα, η πλεονεξία και η αλαζονεία του. Όταν όμως έρθει η ώρα να αναμετρηθεί μαζί τους, θα μάθει με τον πιο αμείλικτο τρόπο πως «όλα εδώ πληρώνονται», και μάλιστα με τόκο.

Γιατί, όταν όλα βγαίνουν στο φως, ή θα λάμψουν ή θα καούν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου