Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ», της Ισμήνης Μπάρακλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ», της Ισμήνης Μπάρακλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 344
Τιμή: 13,95 €

            Το νέο μυθιστόρημα της Ισμήνης Μπάρακλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι και το πρώτο έργο της συγγραφέως που διάβασα και, ειλικρινά, μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. «Το Μυστικό Της Πεταλούδας» είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που αφήνουν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην μνήμη του αναγνώστη, καθώς συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που το καθιστούν αλησμόνητο. Η Ιστορία συνυφαίνεται με την μυθοπλασία, το δραματικό στοιχείο με το ερωτικό, το μυστηριακό με το καλά κρυμμένο και ένοχο  παρελθόν. Το κυριότερο στοιχείο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει και τόσο αυτό το γεγονός, αφού η ζωή μάς αποδεικνύει συχνά πως μπορεί να ξεπεράσει και την πιο ζωηρή φαντασία!
            Ένας άντρας, λοιπόν, είναι ο κύριος ήρωας του μυθιστορήματος αυτού με τις τρεις υποστάσεις του: ο Φραγκούλης ο Ληστής, ένας επικίνδυνος άνθρωπος, ο Αυγουστής Παπαδάκης, ένας υπέροχος άντρας και ο Γέροντας Ιωάννης, ένας ταπεινός ασκητής. Τρεις τελείως διαφορετικές όψεις του ίδιου "νομίσματος". Μαζί με τις τρεις υποστάσεις του ήρωά της, η συγγραφέας ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά και τις τρεις διαφορετικές ιστορίες του που τον σημάδεψαν, τον πλήγωσαν, τον σκλήρυναν και τον αποκτήνωσαν, αλλά επίσης τον έκαναν να αγαπήσει, να μετανοήσει, να ταπεινωθεί βαθιά και να λυτρωθεί. Μέσα σε αυτό το εκπληκτικά "υφασμένο" μυθιστόρημα ο αναγνώστης θα εντοπίσει τρεις διαφορετικές εποχές, τρία διαφορετικά σκηνικά και τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου ανθρώπου, που περνάει μέσα από "φωτιά και από σίδερο" μέχρι να φτάσει στην πολυπόθητη λύτρωση.
            Η Ισμήνη Μπάρακλη καταφέρνει αξιοθαύμαστα να εισχωρήσει στην αντρική ψυχολογία του ήρωά της και να μας περιγράψει με δεξιοτεχνία όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους πόθους, τα πάθη, τα μίση, αλλά και τον αληθινό έρωτα για το ανθρώπινο και το Θείο στοιχείο που τον πλάθουν, τον διαμορφώνουν, τον μεταλλάσσουν και τον σημαδεύουν ανεπανόρθωτα στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του. Μας παρουσιάζει τα αυτούσια γεγονότα και τις συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν έναν ατίθασο ιδεαλιστή επαναστάτη σε έναν κατά συνθήκη και όχι εκ πεποιθήσεως εγκληματία, έναν αληθινά και αγνά ερωτευμένο άνθρωπο σε ένα τσακισμένο, μετανοημένο, ανθρώπινο ράκος που αποφασίζει να απαρνηθεί κάθε ελπίδα πραγματικής και άδολης ευτυχίας όταν παλιά, θαμμένα αλλά όχι ξεχασμένα, αθέλητα αμαρτήματά του έρχονται στο φως και τον καταρρακώνουν, στοιχειώνοντάς τον και ζητώντας το δικό τους μερτικό δικαίωσης.
            Η συγγραφέας μας χαρίζει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα περιγράφοντάς μας έναν άνθρωπο ιδιόμορφο, χαρισματικό αλλά ατίθασο, γενναίο αλλά επικίνδυνο ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό και, ταυτόχρονα, έναν άντρα ικανό να αγαπήσει με όλη την ψυχή του και παρόλα αυτά να διαθέτει τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα ώστε να βρει την δύναμη να απαρνηθεί ό,τι πολυτιμότερο στη ζωή του, αρκεί να εξιλεωθεί και να γαληνέψει την ταραγμένη του συνείδηση. Πολλά συγχαρητήρια στην Ισμήνη Μπάρακλη για το νέο της μυθιστόρημα και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τιποτένιος ο άνθρωπος,
οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει,
να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα.
Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».
Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη... ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή... Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν...
Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον... Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου