Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΗ», του George R. R. Martin – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΗ», του George R. R. Martin – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 616
Τιμή: 16,92 €

          Ο George Raymond Richard Martin μάς έγινε περισσότερο γνωστός μέσα από τη σειρά του βιβλίων φαντασίας «Το Παιχνίδι Του Στέμματος» ή παγκοσμίως γνωστή ως «Game Of Thrones», για να είμαστε πιο ακριβείς. Αν και αυτά τα πολυσέλιδα και πασίγνωστα βιβλία του δεν τα έχω διαβάσει ακόμα, παρόλο που με περιμένουν στη βιβλιοθήκη μου, αποφάσισα να ξεκινήσω την ανάγνωση του έργου του ευρηματικού συγγραφέα από το λιγότερο γνωστό μυθιστόρημά του –ίσως γιατί δεν έχει ακόμα γυριστεί σε ταινία– «Το Όνειρο Του Μισισιπή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αυτό που μου κίνησε πρωτίστως το ενδιαφέρον ήταν ότι κάποιοι από τους κύριους ήρωές του είναι… βαμπίρ, στα οποία και έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, εξαιτίας της αξιοζήλευτης ιδιότητάς τους να είναι αθάνατα! Και ποιος θνητός, εδώ που τα λέμε, δεν γοητεύεται έστω και από μια μικρή εκδοχή αθανασίας; Οφείλω να ομολογήσω, λοιπόν, ότι το βιβλίο αυτό του Martin είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του, ικανό να συναγωνιστεί παλαιότερα και καταξιωμένα αριστουργήματα της λογοτεχνίας με ήρωες «απέθαντους», όπως τον βρικόλακα Λεστάτ της Anne Rice και τον γνωστό μας και πολυαγαπημένο Κόμη Δράκουλα του Bram Stoker!
          Η ιστορία μας ξεκινάει το 1857 όταν ο Άμπνερ Μαρς, ένας κακάσχημος, θηριώδης και γραφικός καπετάνιος και ιδιοκτήτης ενός μικρού ποταμόπλοιου συναντά τον μυστηριώδη, γοητευτικό και, κατά τα φαινόμενα, πάμπλουτο Τζόσουα Γιορκ. Ο Μαρς μετά από επιχειρηματικές αποτυχίες, φυσικές καταστροφές και αναπάντεχες αναποδιές χάνει τα μεγαλύτερα από τα ποταμόπλοιά του και αγωνίζεται πλέον να μη φαλιρίσει τελείως, εκτελώντας τακτικά δρομολόγια με το πολυδουλεμένο, παμπάλαιο, μικρό και περιορισμένων δυνατοτήτων ατμόπλοιό του «Έλι Ρέινολτς». Ο Γιορκ έρχεται ως «από μηχανής θεός» για να του προσφέρει ανεξάντλητα κεφάλαια και συνεργασία ως συνέταιρος και συνιδιοκτήτης του, ώστε να κατασκευάσουν το τελειότερο, το πιο σύγχρονο και δυνατότερο ατμόπλοιο που έχει ποτέ πλεύσει στα νερά του Μισισιπή, το «Φίβερ Ντριμ», ή αλλιώς «Το Όνειρο Του Μισισιπή»! Ο έμπειρος και επιφυλακτικός καπετάνιος Μαρς, μετά από πολλή σκέψη κι αρκετούς δισταγμούς, δέχεται την επιχειρηματική πρόταση και τον συνεταιρισμό με τον αινιγματικό, νεαρό και υπερβολικά «λευκό» Γιορκ, καθώς δεν έχει και πολλές επιλογές ώστε να ορθοποδήσει με κάποιον άλλο τρόπο. Μαζί όμως με τα άφθονα χρήματα και το υπέροχο νέο ποταμόπλοιο, ο Μαρς είναι αναγκασμένος να δεχτεί και τους περιορισμούς που προαπαιτεί ο νεαρός συνέταιρός του, όπως: να ταξιδεύουν μόνο τη νύχτα, να μην τον ενοχλεί κανείς και για κανέναν λόγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να κάνει στάσεις για ώρες ή ακόμα και μέρες εκτός των καθιερωμένων δρομολογίων των υπόλοιπων ατμόπλοιων και να μη ρωτάει τίποτα σχετικό με τους περίεργους και εξαιρετικά γοητευτικούς επιβάτες που θα ανεβοκατεβαίνουν κατά βούληση στο «Φίβερ Ντριμ» και θα είναι οι καλεσμένοι του Γιορκ.
Η ανάγκη όμως πείθει ακόμα και τους θεούς, όπως λέει και το ρητό, κι έτσι αρχίζει η απίστευτη περιπέτεια του Άμπνερ Μαρς δίπλα στον Τζόσουα Γιορκ, η περιπλάνηση και η αναγκαστική συμβίωση δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων όσο η μέρα με τη νύχτα, κυριολεκτικά! Το ολοκαίνουριο ατμόπλοιο αφήνεται στα έμπειρα χέρια του πολύπειρου καπετάνιου Μαρς ο οποίος έχει και την ευθύνη και αποκλειστική αρμοδιότητα να επανδρώσει το «πλωτό παλάτι» με το καλύτερο και ικανότερο προσωπικό. Ο Γιορκ εμφανίζεται μόνο τη νύχτα για να δειπνήσει ενίοτε μαζί με τον συνέταιρό του και για να μάθει να πιλοτάρει το τεράστιο ποταμόπλοιο, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη όραση ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι κι ικανότητα ταχύτατης μάθησης των χειρισμών του, που σε άλλους πλοηγούς παίρνει ακόμα και χρόνια για να απομνημονεύσουν. Το ποτάμι είναι ένας ολοζώντανος οργανισμός που άλλοτε «βρυχάται» με έντονη ροή και δυνατά ρεύματα και άλλοτε «λουφάζει» παρασύροντας τα ποταμόπλοια σε αμμοσύρτες και παγίδες που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ο Μαρς είναι περήφανος για το πανέμορφο ατμόπλοιό του, μην μπορώντας να κρύψει την έπαρση και το καμάρι του, ειδικότερα όταν αυτό με μέτρια προσπάθεια ξεπερνά σε ταχύτητα άλλα ατμόπλοια-θρύλους της εποχής.
          Παρότι ο συγγραφέας τοποθετεί τον χώρο δράσης του μυθιστορήματός του στον Νότο της Αμερικής του 19ου αιώνα και ειδικότερα στον Μισισιπή και τις μικρές και μεγάλες πόλεις εκατέρωθεν του ποταμού, όπως την περίφημη Νέα Ορλεάνη, η ιστορία του δεν μοιάζει με καμία άλλη από όσες έχουμε διαβάσει, ίσως γιατί οι βρικόλακες αντιμετωπίζονται εδώ ως μία ξεχωριστή και πανάρχαια φυλή, ανώτερη και εχθρική απέναντι σε αυτήν των ανθρώπων. Οι απέθαντοι ήρωες του μυθιστορήματος του Μάρτιν γεννιούνται ως τέτοιοι, ανατρέφονται, μεγαλώνουν και διατηρούνται ακμαίοι στη ζωή για αιώνες, ακόμα και χιλιετίες, όπως ο υπερόπτης και σατανικός Ντέιμον Τζούλιαν, αντλώντας τροφή από το κατώτερο γι’ αυτούς ανθρώπινο είδος, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι άνθρωποι τρέφονται από το ζωικό βασίλειο. Είναι όμως πραγματικά κατώτεροι οι άνθρωποι από αυτούς ή μήπως είναι αξιοζήλευτοι και αξιοθαύμαστοι, διότι δημιουργούν, ονειρεύονται, αγαπούν, μάχονται για υψηλότερα ιδανικά, όπως επίσης είναι ικανοί για ανείπωτες φρικαλεότητες, εγκλήματα και πολέμους, κι όλα αυτά μέσα στη μόνιμη και αναμφισβήτητη θνητότητα που τους συνοδεύει από την πρώτη στιγμή της εύθραυστης ζωής τους μέχρι την τελευταία;
          Ο συγγραφέας «ενσαρκώνεται» τρόπον τινά στον αξέχαστο, σκληροτράχηλο καπετάνιο Μαρς, ο οποίος αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Είναι ένας ήρωας πληθωρικός από εκείνους που δεν ξεχνάει ποτέ ο αναγνώστης, όχι για την εμφάνισή του, η οποία ομολογουμένως υστερεί κατά πολύ από το κοινώς αποδεκτό ως όμορφο, αλλά για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, τη δυναμικότητα, την αποφασιστικότητα, το θάρρος, το κουράγιο και το αστείρευτο πείσμα του να συνεχίσει να παλεύει για τα ιδανικά του, να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος και να διακρίνει την καλοσύνη και την αγαθότητα εκεί που άλλοι θα έτρεμαν και θα αναγνώριζαν μόνο το δαιμονικό και το αποτρόπαιο. Με τη μοναδική μαεστρία του ο Martin κατορθώνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο που θα μείνει κλασσικό στο είδος του με άφθονα στοιχεία του υπερφυσικού, του τρόμου, της περιπέτειας, του μυστηρίου, της ιστορίας του αμερικανικού Νότου προ του Εμφυλίου και μετά, ακόμα και του χιούμορ και της σάτιρας, εν ολίγοις μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα φαντασίας συναρπαστικό που αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο Άμπνερ Μαρς, καπετάνιος ποταμόπλοιου με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά με τον πλούσιο αριστοκράτη που τον προσεγγίζει κάνοντάς του μια πολύ επικερδή προσφορά. O Τζόσουα Γιορκ, με την αφύσικη χλωμάδα και τα ατσάλινα γκρίζα μάτια, δε νοιάζεται που ο παγωμένος χειμώνας του 1857 έχει αφανίσει τον εμπορικό στολίσκο του Μαρς εκτός από ένα σαράβαλο ποταμόπλοιο. Ούτε που δεν πρόκειται να αποσβέσει την επένδυσή του ακόμα κι αν περάσει μια δεκαετία. Αρκεί ο καπετάνιος να μην ασχοληθεί ποτέ με το γιατί ο ίδιος θέλει να ταξιδέψει στον Μισισιπή, όσο παράξενες ή εκκεντρικές κι αν του φανούν οι ενέργειές του. Όταν τελικά το Φίβερ Ντριμ ξεκινά το παρθενικό ταξίδι του, ο Μαρς συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει συμμέτοχος σε έναν σκοπό πιο καταχθόνιο αλλά και πιο ευγενή ακόμα και από τον πιο απίθανο εφιάλτη του.»

"Θα ενθουσιάσει τόσο τους φαν του Μάρτιν όσο και αυτούς του Στίβεν Κινγκ... Σκοτεινό, ανατριχιαστικό και ερεθιστικό... Μια καταιγιστική επιτυχία."
Roger Zelazny, συγγραφέας

"Συνυφαίνει με μαεστρία τον ιστορικό ρεαλισμό με τα πετάγματα στον κόσμο της φαντασίας και των δοξασιών. Οι χαρακτήρες θα μείνουν χαραγμένοι στο μυαλό του αναγνώστη, όπως και η ομορφιά των μεγάλων ποταμόπλοιων και του πανίσχυρου ποταμού."
Locus

"Συμπαγείς χαρακτήρες, ολοζώντανες περιγραφές ενός πλούσιου κόσμου, μια αληθοφανής εξήγηση για την ύπαρξη των βαμπίρ και άφθονες γνήσια ανατριχιαστικές σκηνές δημιουργούν το πιο χορταστικό και τρομακτικό μυθιστόρημα του είδους."
The Roanoke Times & World Herald

"Διαβάζεται περισσότερο σαν ιστορικό μυθιστόρημα με πολύ δυνατό θέμα, παρά σαν μια σκοτεινή ιστορία τρόμου… πολύ πιο ελκυστικό και μεστό νοημάτων από τα ευκολοδιάβαστα, γεμάτα βία βιβλία που περνιούνται για λογοτεχνία τρόμου στην εποχή μας."
The Washington Post Book World

"Η γεμάτη χάρη γραφή, το σασπένς και η συνταρακτική αφήγηση κατά την παλιά, δοκιμασμένη συνταγή, το κάνουν να διαβάζεται με αμείωτο ενθουσιασμό… και να ξαναδιαβάζεται με τη σπάνια αφοσίωση που αξίζει μόνο στους καλύτερους μυθοπλάστες."
Los Angeles Herald Examiner

"Εντυπωσιακό. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα αναγνώσματα τρόμου εδώ και χρόνια… Επινοητικό και γνήσια τρομακτικό – θα το σύστηνα σε όποιον βλέπει αφ’ υψηλού τη λογοτεχνία του φανταστικού."
Time Out

"Ένα αριστοτεχνικό μείγμα περιπέτειας και υπερφυσικού τρόμου που διαδραματίζεται σε πραγματικό ιστορικό περιβάλλον… Εξαιρετικό, αξίζει τον υπερθετικό βαθμό από κάθε άποψη."
Science Fiction Chronicle

"Μια τρομακτική ιστορία με βαμπίρ, τόσο τρομακτική που θα κάνει τις τρίχες στον σβέρκο σας να σηκωθούν. Ένα ξεχωριστό κόσμημα – από τα καλύτερα βιβλία του είδους."
Boston News Digest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου