Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑ», του Ντάριο Φο - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑ», του Ντάριο Φο - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 248
Τιμή: 13,50 €

        Ο Ντάριο Φο είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας, του οποίου θεατρικά έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς σε παραστάσεις που πραγματικά απόλαυσα δεόντως. Έργο του, όμως, δεν είχα διαβάσει ποτέ. Πρέπει να ομολογήσω, λοιπόν, πως καλύτερο ξεκίνημα της αναγνωστικής μου εμπειρίας μαζί του από αυτό το ιστορικό του μυθιστόρημα, δεν μπορούσε να υπάρξει. Ένα βιβλίο άψογο από πολλές απόψεις και για το οποίο αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Από πού να ξεκινήσω να το περιγράφω αλήθεια; Από το εκπληκτικό στο χρώμα και την υφή εξώφυλλό του με τα ανάγλυφα γράμματα, την έξοχη, ξεκούραστη γραμματοσειρά στο εσωτερικό του, την υπέροχη εικονογράφηση από τον ίδιο τον συγγραφέα όλων των ηρώων – πραγματικά ιστορικά πρόσωπα – αυτής της αληθινής ιστορίας; Ό,τι και να γράψω γι’ αυτό το βιβλίο θα υστερεί της πραγματικότητας…
Ας κάνω μια αρχή, όμως, γράφοντας ότι είχα κατά τύχη δει μία ταινία πριν από λίγα χρόνια με τίτλο «Ο Έρωτας Της Βασίλισσας», δανέζικη παραγωγή με σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής, η οποία αναφερόταν ακριβώς στην ίδια ιστορία, δηλαδή την πραγματική ιστορία του επονομαζόμενου "τρελού" βασιλιά της Δανίας ή με τη σαιξπηρική ονομασία της τής Δανιμαρκίας, του Χριστιανού Ζ’. Ένας βασιλιάς που, αν και πιθανότατα επιληπτικός και όχι αληθινά τρελός, συντάραξε το μικρό αυτό βασίλειο με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, τους προκλητικούς έρωτές του, τις μακρές απουσίες του όταν υπέφερε από τις κρίσεις της ασθένειάς του, αλλά και – κυρίως αυτό – τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που προσπάθησε να κάνει μαζί με τον αρχίατρο, φίλο, σύμβουλο και πρωθυπουργό του Γιόχαν Στρούνζε, σε μία χώρα που ήταν βυθισμένη για αιώνες στην σήψη, στην άκρατη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με το βάναυσο καθεστώς της δουλοπαροικίας, της σκληρής φορολόγησης, της πρωτόγονης ιατρικής που εξίσωνε τους χειρουργούς με τους χασάπηδες και δεν τους αναγνώριζε ως γιατρούς και τόσα άλλα παράλογα και απάνθρωπα.
Η ταινία αυτή με συγκλόνισε και την λάτρεψα, όμως ήταν απλά "η κορυφή του παγόβουνου", καθώς το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Ντάριο Φο ήρθε να με συναρπάσει πολύ περισσότερο, ξεδιαλύνοντας όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, της χώρας και της συγκεκριμένης βασιλείας του "τρελού" Χριστιανού Ζ’. Όλα ξεκαθάρισαν στο μυαλό μου και τα γεγονότα έγιναν ακόμα πιο συγκλονιστικά. Μην ξεχνάτε ότι τότε βρισκόμασταν στον 18ο αιώνα, στην εποχή του Διαφωτισμού με εκπροσώπους πραγματικά φωτισμένους, όπως ο Ντενί Ντιντερό με την περίφημη «Εγκυκλοπαίδειά» του, ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, ο Φρανσουά Βολταίρος, ο Ζαν Μπατίστ Ντ’ Αλαμπέρ και άλλοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να διώξουν οριστικά τα σκοταδιστικά κατάλοιπα του Μεσαίωνα, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουν τις κοινωνίες και να επανορθώσουν τις αδικίες της μακραίωνης εκμετάλλευσης των ανθρώπων από τις ολιγαρχίες των ευγενών σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.
Ο νεαρός Χριστιανός ο Ζ’, έχοντας μία μητριά σατανική και συμφεροντολόγα που λάτρευε τις δολοπλοκίες και τις συνωμοσίες κι έναν πατέρα απόμακρο και μόνιμα απών ο οποίος πέθανε σχετικά νέος, αναλαμβάνει την βασιλεία της Δανιμαρκίας σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών. Μία αρρώστια με έντονο πυρετό που τον ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες στην παιδική του ηλικία, συνδυασμένη με την άγνοια, την έλλειψη κατάρτισης και την ανικανότητα των βασιλικών ιατρών, του άφησε ως "κληροδότημα" ανεξέλεγκτες κρίσεις, οι οποίες, μαζί με την δύσκολη και αταίριαστη για βασιλικό απόγονο συμπεριφορά του, τού προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό του "τρελού". Ο Χριστιανός όμως κάθε άλλο παρά τρελός ήταν. Στάθηκε αρκετό να γνωρίσει την Αγγλίδα Καρολίνα Ματθίλδη για να νιώσει αληθινό αν και καταδικασμένο έρωτα και να βρεθεί δίπλα του ο Γερμανός γιατρός Γιόχαν Στρούνζε ως συνοδοιπόρος του και μετέπειτα αρχίατρος και πρωθυπουργός του, για να "διαφωτιστεί", να δει τα πράγματα με καθαρό μάτι και να επιδιώξει να φέρει την εξέλιξη, την δικαιοσύνη και την ευημερία στη χώρα του. Ο συγγραφέας δεν δίνει τόση βαρύτητα στον παράνομο και καταδικασμένο έρωτα του Στρούνζε με την βασίλισσα – και ορθώς πιστεύω, αφού αυτός είχε κατά κάποιο τρόπο και τις ευλογίες του ίδιου του βασιλιά – όση στις ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν από κοινού ο βασιλιάς με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Τα συμφέροντα που επιδίωξαν να πολεμήσουν πολλά και οι στρεβλές καταστάσεις που βόλευαν πολλούς ευγενείς καλά ριζωμένες από αιώνες. Όμως, η αρχή έγινε από τον "τρελό" βασιλιά, ο σπόρος της αλλαγής φύτρωσε και ευδοκίμησε και ήταν ο ίδιος ο γιός αυτού του τρελού και φαινομενικά "ανίκανου" να βασιλέψει Χριστιανού Ζ’, ο Φρειδερίκος ΣΤ’ ο οποίος εφάρμοσε τις αλλαγές που δρομολόγησαν ο πατέρας του μαζί με τον αδικοχαμένο Στρούνζε.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα εκπληκτικό, το οποίο διαβάζεται απνευστί, με ήρωες ολοζώντανους και άρτια σκιαγραφημένους, έρωτες τραγικούς, παρεξηγημένους και καταδικασμένους, προσωπικότητες εμβληματικές που σημάδεψαν την εποχή και την Ιστορία και γεγονότα λίγο πολύ άγνωστα σε εμάς, αλλά σίγουρα αξιομνημόνευτα, όπως αξιομνημόνευτο είναι και κάθε ριζοσπαστικό και εκσυγχρονιστικό βήμα που γίνεται για να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου. Γραμμένο με ακρίβεια, αυθεντικότητα και πηγαίο χιούμορ, σατιρίζει όλα τα κακώς κείμενα της εποχής, μας κάνει γνωστές άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και μας πείθει απόλυτα πως η ρήση του λαού μας «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» ισχύει πάντα και για οποιαδήποτε εθνικότητα! Διαβάστε το, λατρέψτε το και κρατήστε το ως κόσμημα στην βιβλιοθήκη και την καρδιά σας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία έρωτα και τρέλας
Ένα επαναστατικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Ντάριο Φο τοποθετείται στη Δανία του 18ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τον βασιλιά Χριστιανό Ζ΄, τη σύζυγό του Καρολίνα Ματθίλδη της Μεγάλης Βρετανίας, τον εραστή της, γιατρό Γιόχαν Φρίντριχ Στρούνζε και τον γιο του βασιλιά, Φρειδερίκο.
Ο βασιλιάς, ο γιατρός και η νεαρή πριγκίπισσα, μπλεγμένοι σ’ ένα τρίγωνο απελπισμένου έρωτα, θα ξεκινήσουν επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητες, όπως την κατάργηση των βασανιστηρίων και τη μείωση των προνομίων των ευγενών.
Ο Ντάριο Φο ανακάλυψε αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μυστικά ημερολόγια και κατάφερε να ανασυνθέσει –με τη μορφή μυθιστορήματος– το παζλ μιας δραματικής ιστορίας που συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο πολιτικά ιδεώδη, ερωτικό πάθος και αγώνα για την εξουσία.»
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

Ο ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ γεννήθηκε το 1926. Ως θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι από τους κυριότερους ανανεωτές της ιταλικής σκηνής και τους εισηγητές ενός λαϊκού θεάτρου βασισμένου στην παράδοση των παλιάτσων του Μεσαίωνα και της Comedia dell’ arte. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ιταλίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι προοδευτικές πολιτικές απόψεις του τον έφεραν αντιμέτωπο με την ιταλική ακροδεξιά. Πολλά έργα του «κόπηκαν» από τη RAI ή καταδικάστηκαν ως βλάσφημα από την Καθολική Εκκλησία, ενώ για πολλά χρόνια τού είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1997, ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου