Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ», της Nina George – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ», της Nina George – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 408
Τιμή: 13,95 €

            Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν κανένας βιβλιοπώλης έως τώρα να μην έχει σκεφτεί να ονομάσει το βιβλιοπωλείο του «Λογοτεχνικό Φαρμακείο», ή τουλάχιστον κανένας που να γνωρίζω ή να έχω ξανακούσει; Τα βιβλία, και τα λογοτεχνικά "ταξίδια" που κάνουμε διαβάζοντάς τα, δεν είναι στην ουσία "φάρμακο" ή θεραπεία για την ψυχή μας; Προσωπικά, θεωρώ αυτή την ονομασία ως την πιο ταιριαστή και αληθινή για ένα ποιοτικό βιβλιοπωλείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι πραγματικός βιβλιοσκώληκας και λάτρης της λογοτεχνίας. Ο Ζαν Περντί, ο υπέροχος αυτός, ανεπανάληπτος "λογοτεχνικός φαρμακοποιός" που έπλασε η εξαιρετική Νίνα Γκεόργκε στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται κάθε αναγνώστης που ασθενεί ψυχικά. Η συγγραφέας κάνοντας έκδηλη την λατρεία της για τη λογοτεχνία και τα βιβλία γενικώς καθηλώνει τον αναγνώστη με ένα μυθιστόρημα ευρηματικό, συγκινητικό, τρυφερό, ενίοτε κωμικό και τελικά αληθινό και συγκλονιστικό, όσο και η ίδια η ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.
            Ο Ζαν Περντί είναι ένας βιβλιοπώλης που διατηρεί ένα πλωτό βιβλιοπωλείο πάνω σε μία φορτηγίδα αγκυροβολημένη σε κάποια αποβάθρα του Σηκουάνα στο πολύβουο Παρίσι. Το όνομα που έχει δώσει ο ήρωάς μας στο βιβλιοπωλείο του είναι "La Pharmacie Littéraire", δηλαδή «Το Λογοτεχνικό Φαρμακείο». Πόσο ταιριαστό όνομα για το πλωτό βιβλιοπωλείο του Περντί το οποίο στεγάζει περίπου οκτώ χιλιάδες βιβλία, που κυμαίνονται από ποίηση, δοκίμια, μυθιστορήματα, μέχρι βιβλία για κυνήγι, ψάρεμα, μαγειρική ή ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο βιβλιοπώλης γνωρίζει το περιεχόμενο κάθε ενός από τα πολυάριθμα βιβλία του, όπως οφείλει κάθε σωστός επαγγελματίας στον τομέα του βιβλίου, αλλά η ιδιαιτερότητά του και το μοναδικό, ίσως, χάρισμα που διαθέτει – σε αντίθεση με άλλους βιβλιοπώλες – είναι το γεγονός ότι γνωρίζει ακριβώς τις "επιδράσεις", τις "παρενέργειες" αλλά και τις "ενδείξεις" του κάθε βιβλίου που διαθέτει στους υποψήφιους πελάτες του. Έτσι, συχνά ανατρέπει τις απαιτήσεις των πελατών του και, διαγιγνώσκοντας σωστά και σε βάθος την ψυχική τους κατάσταση, τους προτείνει κάποιο βιβλίο εκ διαμέτρου αντίθετο από την αρχική τους επιλογή. Ίσως αυτή η τακτική του συμπαθέστατου Ζαν Περντί να μην είναι και η πλέον προσοδοφόρα, αφού κάποιες φορές οι πιο ισχυρογνώμονες υποψήφιοι πελάτες κάνουν μεταβολή και φεύγουν, επιμένοντας στην αρχική αναγνωστική τους επιθυμία, όμως συνήθως – και αυτό οφείλεται στο μοναδικό χάρισμα του ήρωά μας – οι πελάτες δέχονται τις προτάσεις του και αφού διαβάσουν και διαπιστώσουν πόσο δίκιο είχε να τους προτείνει το συγκεκριμένο βιβλίο, επιστρέφουν πλέον σίγουροι ότι οι επιλογές του δεν θα τους απογοητεύσουν ποτέ.
            Ο κύριος Περντί είναι ένας μοναχικός γοητευτικός άνδρας, μεσήλικας, πολύ καλλιεργημένος αλλά και ιδιαίτερα μονόχνοτος. Η μοναδική μεγάλη του αγάπη, η Μανόν, τον "στοιχειώνει" εδώ και εικοσιένα χρόνια, ένα διάστημα κατά το οποίο δεν μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από τα δίχτυα της, ούτε να ξεπεράσει την εγκατάλειψή του από αυτήν. Απόδειξη της αδυναμίας του είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια τα πέρασε μην βρίσκοντας το κουράγιο να ανοίξει και να διαβάσει το γράμμα που του έστειλε η ερωμένη του λίγο μετά την φυγή της. Ο ερχομός όμως μίας νέας γειτόνισσας, της Κατρίν, και η απρόσμενη εμπλοκή της στην καλά "αποστειρωμένη" και απομονωμένη ζωή του, τον βάζει στον πειρασμό να ανοίξει και να διαβάσει επιτέλους το γράμμα της Μανόν. Έτσι ξεκινάει και η μεγαλύτερη ανατροπή όλων όσων είχε καλά τακτοποιημένα στη ζωή του, αλλά και μια υπέροχη, συναρπαστική περιπέτεια, καθώς αποφασίζει να σηκώσει την άγκυρα της Λουλού, της φορτηγίδας-βιβλιοπωλείου του, και να πλεύσει προς τον Γαλλικό νότο. Συνταξιδιώτες του, και με την πάροδο του χρόνου επιστήθιοι φίλοι του, θα είναι ο νεαρός Μαξιμιλιάν Ζορντάν, ένας πασίγνωστος επιτυχημένος νεόκοπος συγγραφέας, ο μεσόκοπος και μονίμως ερωτοχτυπημένος Ναπολιτάνος σεφ Σαλβατόρε Κούνεο, αλλά και ένας μυστηριώδης συγγραφέας ενός βιβλίου που έχει σημαδέψει εφ’ όρου ζωής τον Περντί και του οποίου αναζητεί διακαώς την αληθινή ταυτότητα.
            «Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο» είναι πραγματικά ένα αριστουργηματικό βιβλίο, από αυτά που ξεκινούν σιγά και προσεχτικά, εμπλέκοντας σταδιακά ολοένα και περισσότερο τον αναγνώστη μέσα στην ευρηματική πλοκή, απορροφώντας τον ολοκληρωτικά καθ’ όλη την διάρκειά του και κατακτώντας τον εξ’ ολοκλήρου όταν αυτό τελειώσει, σε τέτοιο σημείο που λυπάται διότι αυτό το υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ίσως να ψάξετε κι εσείς για να βρείτε εκείνο το υπέροχο μοναδικό βιβλίο του οποίου τον/την συγγραφέα αναζητεί απεγνωσμένα ο βιβλιόφιλος Περντί, ίσως να θελήσετε κι εσείς να περιηγηθείτε στον υπέροχο Γαλλικό νότο, στην αρωματισμένη Προβηγκία και τις ακτές της Μεσογείου, ίσως επιθυμήσετε κι εσείς να γευτείτε τις υπέροχες γαλλικές συνταγές των ντόπιων φαγητών και να δοκιμάσετε τα μοναδικά τοπικά κρασιά που γεύονται οι ήρωες του βιβλίου και, τέλος, ίσως θελήσετε κι εσείς να βρείτε ένα τέτοιο πλωτό "λογοτεχνικό φαρμακείο" για να σας συνταγογραφήσει ένας αντίστοιχος "λογοτεχνικός φαρμακοποιός" το κατάλληλο βιβλίο-φάρμακο που θα ανακουφίσει και θα "γιατρέψει" την ψυχή σας. Το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο της Νίνα Γκεόργκε δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη ούτε ενός πραγματικού βιβλιοσκώληκα! Διαβάστε το και απολαύστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για την αγάπη, που θα σας ταξιδέψει"
«Ο κύριος Περντί είναι «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, στις όχθες του Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής –προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους.
Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του αφού εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ένα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ.
Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα –και τότε τα πάντα αλλάζουν.
Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή…

Ένα αισιόδοξο, γοητευτικό παραμύθι για την αγάπη, την απώλεια, το θάρρος να κάνεις μια νέα αρχή. Ένα μυθιστόρημα-ερωτική επιστολή προς τα ίδια τα βιβλία κι όσους πιστεύουν ότι οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη ζωή μας.

Η Νίνα Γκεόργκε με σαγηνευτική γραφή μάς δίνει μια γλυκιά και συγχρόνως διασκεδαστική ιστορία γεμάτη ευαισθησία, που θα σας συναρπάσει.

Η Νίνα Γκεόργκε είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Έχει γράψει 26 βιβλία και πάρα πολλά διηγήματα, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, έμεινε δύο χρόνια στις λίστες των best seller στη Γερμανία, μπήκε στη λίστα των New York Times, ήταν το δημοφιλέστερο βιβλίο στην Αγγλία για το καλοκαίρι 2015 σύμφωνα με τον Independent, ενώ έγινε επίσης best seller στην Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα στο www.nina-george.com και στο www.ninageorge.de.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου