Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ», της Τζένιφερ Ντόνελι – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ», της Τζένιφερ Ντόνελι – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη 
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 560
Τιμή: 15,93 €

          Αρκετά από τα μυθιστορήματα της Τζένιφερ Ντόνελι υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου, αλλά έως τώρα δεν έτυχε ποτέ να διαβάσω κάποιο από αυτά. Βασίστηκα στις συμβουλές, τις εκτιμήσεις και τις προτροπές φιλικών και συγγενικών προσώπων πως όλα της τα βιβλία, ιδιαίτερα η περίφημη τριλογία της το «Τριανταφυλλάκι», είναι εξαιρετικά και αξίζουν να διαβαστούν. Η πρώτη, λοιπόν, αναγνωστική μου επαφή μαζί της με το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της «Η Γέφυρα Των Μυστικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, επιβεβαίωσε όλες αυτές τις φήμες στο έπακρο. Πρόκειται για ένα αστυνομικό–θρίλερ εποχής, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, το οποίο εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη του τέλους του 19ου αιώνα και είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό βιβλίο το οποίο δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Η πλοκή ευρηματική, οι ήρωες ολοζώντανοι και άρτια σκιαγραφημένοι, η αναπαράσταση της εποχής απόλυτα πετυχημένη και ο ρυθμός δράσης καταιγιστικός. Για να σας προϊδεάσω σχετικά με το ύφος και το περιεχόμενο αυτού του υπέροχου μυθιστορήματος, αρκεί να σας πω ότι ο ξενόγλωσσος τίτλος του είναι: «These Shallow Graves», τουτέστιν «Αυτοί Οι Ρηχοί Τάφοι»… Καταλαβαίνετε, επομένως, το μέγεθος του μυστηρίου, του σασπένς, της αγωνίας και της υποβλητικής ατμόσφαιρας που επικρατεί σε όλη, σχεδόν, την έκτασή του.
          Η ιστορία μας, αλλά και η απίστευτη περιπέτεια στην οποία θα εμπλακεί η νεαρή ηρωίδα μας Τζόζεφιν Μόντφορτ, ξεκινάει όταν η κοπέλα ενημερώνεται για τον ξαφνικό και ατυχή θάνατο του πατέρα της Τσάρλς, που τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς εκπυρσοκρότησε το περίστροφό του το οποίο καθάριζε. Τραγικό χτύπημα για την κοπέλα και για την πλούσια και ονομαστή οικογένειά της, αλλά και ένα γεγονός το οποίο η νεαρή Τζο δυσκολεύεται να πιστέψει, αφού ο πατέρας της –επιτυχημένος επιχειρηματίας και δεινός κυνηγός– δε θα καθάριζε ποτέ ένα γεμάτο περίστροφο. Το ανήσυχο πνεύμα της ηρωίδας μας, καθώς και μια τυχαία συζήτηση κάποιων δημοσιογράφων στην εφημερίδα που ήταν ιδιοκτήτης ο πατέρας της, δεν την αφήνουν να αποδεχτεί έτσι αμαχητί τον τραγικό θάνατο του ανθρώπου ο οποίος, πέρα από γεννήτοράς της, αποτελούσε και πρότυπο τιμιότητας, ειλικρίνειας και ευγένειας γι’ αυτήν. Ξεκινά, λοιπόν, στα κρυφά μία δική της έρευνα προσπαθώντας να ανακαλύψει την πραγματική αιτία θανάτου του πατέρα της και, πριν καλά καλά το καταλάβει, βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της. Συνοδοιπόροι και πολύτιμοι προστάτες της –αν και φαινομενικά αταίριαστοι σύντροφοί της– σε αυτήν τη δαιδαλώδη περιπλάνηση και αναζήτηση της αλήθειας θα είναι ένας γοητευτικός νεαρός δημοσιογράφος, ο Έντι Γκάλαχερ, μία πανέμορφη πορτοφολού και πρώην χαμίνι, η Φέρι Φέι, μία αλλοπαρμένη, άστεγη ρακοσυλλέκτρια, η τρελο-Μαίρη, καθώς και ένας «αιμοσταγής» και παθιασμένος με το μακάβριο επάγγελμά του νεαρός ιατροδικαστής, ο Όσκαρ Ρούμπιν.
          Η συγγραφέας ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας όλο το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής εκείνης, τόσο διαφορετικό και μακρινό από τη σημερινή πραγματικότητα, με μεγάλη παραστατικότητα και μαεστρία. Ο τρόπος ζωής, οι νοοτροπίες, οι συμπεριφορές και τα «στεγανά» της ανώτερης κοινωνικής τάξης της Νέας Υόρκης, αλλά και οι εντονότατες κοινωνικές διαφορές των διαφόρων τάξεων του 1890, ζωντανεύουν πειστικότατα καθώς παρατηρούμε την αγωνιώδη προσπάθεια της ηρωίδας μας να ξεπεράσει και να καταπολεμήσει τα ταμπού και τις ηθικές προσταγές της κοινωνικής θέσης και του φύλου της και να ανακαλύψει την καλά κρυμμένη αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα της. Οι κοπέλες της τάξης της –και δη οι ανύπαντρες– ζούσαν κυριολεκτικά μέσα σε χρυσά κλουβιά, χωρίς κανένα δικαίωμα ανεξαρτητοποίησης, ούτε καν έκφρασης της προσωπικής τους άποψης για θέματα που δεν άπτονταν των πολύ περιορισμένων επιτρεπόμενων. Ο μόνος στόχος που θα έπρεπε να θέτει και επιδιώκει κάθε κοπέλα της ηλικίας και της καταγωγής της Τζο ήταν ένας πλούσιος σύζυγος, σαν τον περιζήτητο αρραβωνιαστικό της Μπραμ Όλντριτς, ώστε να παντρευτεί, να τεκνοποιήσει και να «αποκατασταθεί» κοινωνικά και οικονομικά. Στόχος ο οποίος διέφερε απολύτως από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της νεαρής Μόντφορτ, η οποία ήθελε να γίνει μία επιτυχημένη δημοσιογράφος και να αρθρογραφεί σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας για σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα, όπως για τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα νεαρών εργατριών σε εργοστάσια και όχι για συνταγές μαγειρικής, ποιήματα για γατάκια ή τον σωστό τρόπο παρασκευής τσαγιού…
          Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε την εξέλιξη της ευρηματικής πλοκής, τη συναισθηματική και κοινωνική ενηλικίωση της Τζο, καθώς έρχεται αντιμέτωπη –άλλοτε με τη θέλησή της και προσχεδιασμένα και άλλοτε ακούσια και αναγκαστικά– με ανατριχιαστικά νεκροτομεία και σκοτεινά νεκροταφεία, με ντροπιαστικούς για το ήθος της οίκους ανοχής, με σκοτεινά και επικίνδυνα στενά γύρω από την περιοχή του λιμανιού, με φτωχικά δωμάτια που σε αντίθεση με το δικό της πλούσιο σπίτι εκπέμπουν περισσότερη ζεστασιά, αγάπη, ειλικρίνεια και ασφάλεια, με ευπρεπείς και αξιοσέβαστες εταιρίες που κρύβουν επαίσχυντα μυστικά και κατάφωρες αδικίες, με εχθρούς που παραμονεύουν στο σκοτάδι και κατευθύνονται από τις πλέον ανύποπτες πηγές, αλλά και με τον μοιραίο, αταίριαστο και καταδικασμένο έρωτα και την αληθινή απελευθέρωση της ψυχής και της νεανικής καρδιάς της, που διψά για την πραγματική αγάπη.
          Το νέο μυθιστόρημα της Τζένιφερ Ντόνελι, «Η Γέφυρα Των Μυστικών» είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής της καταξιωμένης και παγκοσμίως αγαπητής συγγραφέως. Όσοι δεν έχετε διαβάσει άλλο βιβλίο της νομίζω πως το συγκεκριμένο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε την αναγνωρισμένη συγγραφέα και όσοι έχετε ήδη διαβάσει τα υπόλοιπα έργα της φαντάζομαι πως θα επιδοκιμάσετε και θα λατρέψετε και αυτό, όπως και τα προηγούμενά της. Είναι ένα μυθιστόρημα που θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος, θα σας κεντρίσει την περιέργεια αλλά και το αστυνομικό σας «δαιμόνιο» για να ανακαλύψετε τον πραγματικό ένοχο, θα σας συστήσει στις ιστορικά τεκμηριωμένες συνθήκες διαβίωσης των πλούσιων αριστοκρατών της Νέας Υόρκης του 19ου αιώνα αλλά, στον αντίποδα, και στις άθλιες συνθήκες απλής επιβίωσης των φτωχών χαμινιών και ορφανών, των οποίων η εγκληματική πορεία και η αναγκαστική κατεύθυνση των ομορφότερων από αυτά στην πορνεία ήταν σχεδόν αναμενόμενες, άπαξ και έπεφταν στα νύχια των επιτήδειων «προστατών» τους. Τέλος, θα σας αναγκάσει να υποκλιθείτε στο γνήσιο πείσμα, το θάρρος, το σθένος, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την εντιμότητα των νέων που πιστεύουν πραγματικά σε ένα καλύτερο, δικαιότερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Τζο Μόντφορτ, όμορφη και πλούσια, σύντομα θα αποφοιτήσει και θα παντρευτεί έναν από τους πιο περιζήτητους και εύπορους εργένηδες της Νέας Υόρκης. Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η Τζο. Το όνειρό της είναι να γίνει δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Πέρα από τον αγώνα που πρέπει να δώσει ενάντια στα στερεότυπα και τις απαιτήσεις της κοινωνικής τάξης και της εποχής της, η Τζο καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει ένα τραγικό γεγονός: ο πατέρας της τραυματίζεται θανάσιμα ενώ καθαρίζει το περίστροφό του. Ο Τσαρλς Μόντφορτ ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης εφημερίδας, συνέταιρος σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και, κυρίως, ένας άντρας υπερβολικά έξυπνος και προσεκτικός για να καθαρίζει ένα όπλο γεμάτο - και η Τζο το ξέρει.
Η προσπάθειά της να ανακαλύψει περισσότερα για τον θάνατο του πατέρα της θα την οδηγήσει σε μια δαιδαλώδη έρευνα γεμάτη αγωνία και ανατροπές. Στην πορεία της έρευνάς της, η Τζο θα συναντήσει τον Έντι, έναν νεαρό γοητευτικό δημοσιογράφο που εργάζεται στην εφημερίδα του πατέρα της. Δίπλα στον Έντι, η Τζο θα αναζητήσει την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα της, θα ανακαλύψει έναν νέο κόσμο πέρα από τα όρια της τάξης της, και θα γνωρίσει τον έρωτα. Ώσπου θα συνειδητοποιήσει πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας και της αγάπης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου