Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«ΠΡΙΝ ΧΑΡΑΞΕΙ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΡΙΝ ΧΑΡΑΞΕΙ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 480
Τιμή: 14,94 €

            Το έργο της αγαπητής Ιωάννας Νοταρά το παρακολουθώ από την αρχή του, από το πρώτο της συγκλονιστικό μυθιστόρημα με τίτλο «Χαμένες Αγάπες». Έκτοτε η χαρισματική συγγραφέας σαφώς εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε σε διαφορετικά θέματα με την ίδια πάντοτε επιτυχία. Το φετινό, νέο της μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι ίσως το πιο αληθινό και συγκλονιστικό από όλα. Μία ιστορία που, επειδή ακριβώς είναι βγαλμένη μέσα από την ζωή, ξεπερνά ακόμη και την πιο ζωηρή φαντασία. Το «Πριν Χαράξει» της Ιωάννας Νοταρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα μυθιστόρημα που αφήνει το στίγμα του στον απαιτητικό αναγνώστη με την πρωτότυπη υπόθεσή του, η οποία καθηλώνει, συναρπάζει, ταξιδεύει αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει με το ασυνήθιστο κοινωνικό του θέμα και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την διαπαιδαγώγηση και την σωστή ανατροφή των παιδιών από τους γονείς τους.
            Η ηρωίδα μας η Άννα, είναι ένα εξάχρονο κορίτσι το οποίο μεγαλώνει μέσα σε μια ιδιόμορφη οικογένεια. Ένας πατέρας ανεύθυνος και μονίμως απών, αφού διατηρεί σταθερή εξωσυζυγική σχέση και μία μητέρα οξύθυμη, κακότροπη και γεμάτη πικρία, εφόσον γνωρίζει τις δραστηριότητες του συζύγου και κοντόφθαλμα και εγωιστικά σκέφτεται μονίμως το δικό της πρόβλημα και ποτέ αυτά των παιδιών της. Επομένως, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να ανατραφεί η μικρή Άννα είναι εξ’ ορισμού προβληματικό και "τοξικό" για μια ευάλωτη παιδική ψυχή, όχι τόσο για τον πιο επαναστατικό και "ατσαλωμένο" αδερφό της Μιχάλη, όσο για την ίδια. Όμως, υπάρχει πάντοτε μια ελπίδα ακόμα και για τους πιο κακότυχους σε αυτή τη ζωή και η δική της ελπίδα ακούει στο όνομα του θείου της Παναγιώτη, ενός ανθρώπου που αγάπησε με όλη του την καρδιά αυτό το ανυπεράσπιστο πλάσμα και έκανε σκοπό της ζωής του να το βοηθήσει να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει. Η Άννα αρχίζει σιγά σιγά να εμπιστεύεται τους ανθρώπους, να πιστεύει στον ίδιο της τον εαυτό και τις ικανότητές της και να αγωνίζεται για να αποκτήσει φίλους, καλούς βαθμούς στο σχολείο και μια θέση στη σχολή των ονείρων της. Κυρίως, όμως, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό της ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά και στην κυνική μητέρα της ότι κάνει λάθος όταν την απαξιώνει, την προσβάλει και την απορρίπτει με κάθε δυνατό τρόπο συνεχώς.
            Η ηρωίδα μας κατορθώνει να πετύχει τον υψηλό στόχο που έθεσε και να περάσει στην ανώτατη σχολή που ονειρευόταν, όμως αυτή η επιτυχία συνοδεύεται από την οδυνηρή διαπίστωση ότι τίποτα καλό δεν διαρκεί για πάντα σε αυτή τη ζωή. Έτσι όλη της η ζωή ανατρέπεται από ένα ξαφνικό δραματικό γεγονός το οποίο την αναγκάζει να φύγει στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, να πάει να βρει τον αδερφό της που σπουδάζει στη Φρανκφούρτη. Οι ανατροπές συνεχίζονται και στον δρόμο της απρόσμενα παρουσιάζεται ένας νεαρός Γερμανός γιατρός, ο Ματίας, ο οποίος θα της δείξει ότι στον έρωτα υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν που μέχρι τότε είχε γνωρίσει εκείνη. Η ζωή της αλλάζει για μία ακόμα φορά κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι βρήκε αυτό που της άξιζε και αυτό που θα έπρεπε να αποζητά, η μπερδεμένη συναισθηματικά Άννα επιλέγει έναν δρόμο διαφορετικό από εκείνον που θα έπρεπε να της υπαγορεύει η λογική της, έναν δρόμο που επιλέγει εσφαλμένα η λαβωμένη καρδιά της και η καταρρακωμένη αυτοεκτίμησή της.
            Στη ζωή μας επιλέγουμε πάντα με βάση τα όσα έχουμε διδαχθεί στο παρελθόν, είτε ως διδαχές από την οικογένειά μας είτε ως εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στην πράξη από όσα έχουμε ζήσει. Τί γίνεται, όμως, όταν η οικογένεια και ειδικά η μητέρα δεν έχει προσφέρει ούτε μία στάλα στοργής στο παιδί της; Όταν το βλέπει μόνο σαν μια θηλυκή "απεικόνιση" ενός άντρα που την απορρίπτει επανειλημμένως επιλέγοντας να την εγκαταλείπει κατά βούληση και να ζει ανοιχτά με την ερωμένη του; Θα μπορούσε αυτή η κατά βάθος πληγωμένη και στερημένη γυναίκα να διοχετεύσει στην κόρη της κάποια ψήγματα αγάπης όταν η ίδια δεν έχει πάρει αντίστοιχα από πουθενά και έχει πειστεί ότι είναι ανάξια να αγαπηθεί; Και τέλος, πόσο άδικο είναι να ξεχωρίζει μια μάνα τα παιδιά της και να βγάζει πάνω τους τα δικά της απωθημένα, όσο δικαιολογημένα κι αν είναι αυτά;
            Πολλά τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας σε αυτό το συναρπαστικό κοινωνικό της μυθιστόρημα, ερωτήματα διαχρονικά για την φύση του ανθρώπου, για την τάση "στρουθοκαμηλισμού" που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε, πιστεύοντας ότι αν "κρυφτούμε" από τα πραγματικά και επώδυνα προβλήματά μας και τις φοβίες μας που πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουμε, τότε δεν θα μας βρουν και θα μας "αγνοήσουν" και αυτά με τη σειρά τους, αλλά και την τάση να "ωραιοποιούμε" τις καταστάσεις έτσι ώστε να μας γίνονται πιο εύκολα ανεκτές από την επαναστατημένη καρδιά και τον πληγωμένο εγωισμό μας. Το «Πριν Χαράξει» είναι ένα μυθιστόρημα ταξιδιάρικο όχι μόνο σε διαφορετικούς οικείους ή μη προορισμούς, αλλά κυρίως στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής, των φόβων, των ελπίδων και της δύναμης που αυτή κρύβει. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Άννα, κατάλαβες;
Όχι, η εξάχρονη Άννα δεν είχε καταλάβει, αλλά δεν τολμούσε να ρωτήσει... Η Άννα δεν τολμούσε γενικώς! Μεγαλώνοντας, θα αποπειραθεί να θάψει μέσα της βαθιά τις θλιμμένες μνήμες και να κυνηγήσει τα όνειρά της.
Από την Αθήνα ως τη Φρανκφούρτη κι από τη Φρανκφούρτη πάλι στην Αθήνα και στο γραφικό Ναύπλιο, η Άννα ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στο σωστό και το λάθος, στην αγάπη, τον εγωισμό και την αμφισβήτηση. Φτάνει ψηλά, χτίζει και γκρεμίζει, κερδίζει και χάνει. Θέλει να ξεχάσει το παρελθόν που την πληγώνει.
Και... ο Ματίας! Ερωτευμένος μαζί της από την πρώτη μέρα που τη γνώρισε στη Φρανκφούρτη. Αν και απών, δεν την εγκαταλείπει ποτέ. Σχεδόν ποτέ...
Όνειρα, μητρότητα, εγωισμός καθώς και η τελική αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό πλέκουν μια ιστορία τόσο απρόβλεπτη όσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι και η ίδια η ζωή. Και η λύση θα έρθει στο σκοτεινότερο μέρος της νύχτας, λίγο πριν χαράξει.»


Η Ιωάννα Νοταρά ξέρει πώς να μεταδώσει μια διαφορετική μαγεία, τη μαγεία του έρωτα και του πάθους για τη ζωή που θέλεις να ζήσεις και να είσαι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.
Χρήστος Κιούπης
δημοσιογράφος ΕΡΤ

2 σχόλια:

  1. Μια ακόμα πρόκληση Κλειώ μου που ξεσκάρισε μέσα μου διαβάζοντας την εξαιρετική κριτική σου!
    Όμορφη ιστορία που την ανάλυσες διεξοδικά και μου άγγιξε καίρια τη καρδιά!
    Καλή επιτυχία εύχομαι ολόψυχα στη Κυρία Νοταρά και καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο της στο κόσμο του βιβλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια μου, όπως πάντα τα λόγια σου με τιμούν και η γνώμη σου είναι πολύ σημαντική για μένα! Χίλια ευχαριστώ και εύχομαι όταν το διαβάσεις κι εσύ να σε ενθουσιάσει το ίδιο! Κάθε επιτυχία εύχομαι και στο δικό σου συγγραφικό έργο, πάντα!

      Διαγραφή