Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«ΙΜΑΡΕΤ 2 – Φάρσες, πόλεμος και όνειρα», του Γιάννη Καλπούζου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΙΜΑΡΕΤ 2 – Φάρσες, πόλεμος και όνειρα», του Γιάννη Καλπούζου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 288
Τιμή: 12,96 €

            Η συνέχεια του πρώτου βιβλίου της νεανικής-εφηβικής έκδοσης του περίφημου και πολυαγαπημένου «Ιμαρέτ – Στη Σκιά Του Ρολογιού» του εξαίρετου Γιάννη Καλπούζου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Ιμαρέτ 2 – Φάρσες, Πόλεμος και Όνειρα», ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται στους νέους, όμως μπορεί άνετα να διαβαστεί και να συγκινήσει και όλους τους ενήλικες. Για μία ακόμη φορά, η μαγευτική γραφή του συγγραφέα με ταξίδεψε στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 19ου αιώνα και στις πολυτάραχες ζωές των δύο αγαπημένων ηρώων του πρώτου βιβλίου, του Λιόντου και του Νετζίπ. Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από την Ιστορία μας αλλά και από τις ιστορίες των δύο νεαρών, τους οποίους δένει μια βαθιά, ειλικρινής και άδολη φιλία, η οποία αψηφά τις σημαντικές διαφορές τους και επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις ομοιότητες και τα συναισθήματα που τους ενώνουν. Ο Έλληνας και χριστιανός Λιόντος και ο Οθωμανός και μουσουλμάνος Νετζίπ είναι άρρηκτα δεμένοι από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια, ομογάλακτοι και πιστοί φίλοι που ζώντας σε εκείνους τους ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς αναγνωρίζουν μόνο όσα τους ενώνουν και αγνοούν επιδεικτικά και με κίνδυνο συχνά της ίδιας της ζωής τους όσα τους χωρίζουν.
            Το «Ιμαρέτ 2» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για νέους που πατά πάνω στα γνώριμα χνάρια του πρώτου βιβλίου, με τις εκπληκτικές ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις του Αντώνη Χαλκιά και του Κωστή Παπαδόπουλου να στολίζουν και αυτή την προσεγμένη έκδοση και να "ζωγραφίζουν", κυριολεκτικά και μεταφορικά, ορισμένες από τις πιο αντιπροσωπευτικές σκηνές της υπέροχης πλοκής. Η γλώσσα της εποχής, τα ήθη, τα έθιμα και οι κοινωνικοί, θρησκευτικοί, εμπορικοί και στρατιωτικοί θεσμοί της εποχής ζωντανεύουν με την χαρισματική πένα του συγγραφέα, ο οποίος αναπαριστά επακριβώς, λεπτομερώς και με απόλυτα κατανοητό τρόπο τις συνθήκες που επικρατούσαν στην χριστιανική, εβραϊκή και μουσουλμανική κοινωνία της τουρκοκρατούμενης Άρτας. Μία Άρτα που ενώ έχει μάθει να συμβιώνει αιώνες αρμονικά με τον Οθωμανό κατακτητή και την εβραϊκή μειονότητα, ξαφνικά βλέπει με άλλο "μάτι" την απελευθέρωσή της και την επανένωσή της με την υπόλοιπη ανεξάρτητη Ελλάδα. Οι "παγιωμένες" για χρόνια καταστάσεις αλλάζουν και οι χθεσινοί φίλοι και γείτονες μετατρέπονται σε ανεπιθύμητους αλλόθρησκους που δεν έχουν καμία θέση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
            Ο Λιόντος και ο Νετζίπ προσπαθούν να διατηρήσουν αλώβητη την πολύχρονη φιλία τους, αν και ο καθένας τους επιδιώκει άλλους στόχους και αγωνίζεται ξεχωριστά, κάποτε και μυστικά, για να τους εκπληρώσει. Αυτό φυσικά δεν τους εμποδίζει από το να σκαρώνουν τις συχνές φάρσες τους προς όποιον τους ενοχλεί και, κυρίως, προς τον μισητό Φάσγανο που είναι και ο κυριότερος αποδέκτης τους. Το γέλιο και το πείραγμα συνυπάρχει με την αγωνία και την θλίψη, η ομορφιά της ψυχής με την ασχήμια, η ειλικρίνεια με τη δολιότητα και το ψέμα, το θάρρος με την λιποψυχία και η επαλήθευση των προσδοκιών με την διάψευσή τους και την απογοήτευση. Όμως, έτσι γεμάτη αντίθετα είναι και η ίδια η ζωή, η οποία λίγο έχει αλλάξει ανά τους αιώνες, καθώς η ανθρώπινη ψυχή εξακολουθεί να λαχταρά, να αποζητά, να απεχθάνεται και να μισεί λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, ακόμα και μετά από αιώνες…
            Το «Ιμαρέτ 2 – Φάρσες, Πόλεμος και Όνειρα» είναι ένα ακόμα εξαιρετικό έργο του λογοτέχνη Γιάννη Καλπούζου το οποίο ολοκληρώνει την αγαπημένη ιστορία δύο φίλων που τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τους χωρίσει, παρά μόνο ίσως, οι προσταγές της αδυσώπητης Μοίρας. Μία ιστορία δοσμένη με συναίσθημα, παραστατικότητα, γλαφυρότητα και πιστότητα στα ιστορικά γεγονότα, ιδανική για να γαλουχήσει τους εύπλαστους και ευαίσθητους νεαρούς αναγνώστες και να τους μάθει πως η απαιτητική λογοτεχνία μπορεί να είναι ταυτόχρονα και απολαυστική! Διαβάστε το, Φίλοι μου!     

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Άρτα 1875-1882. Οι δυο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, συνεχίζουν την περιπετειώδη ζωή τους ολοένα με αυξανόμενη ένταση.

Μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές και γεγονότα, αλλά δεν παύουν και οι φάρσες προς τον ορκισμένο εχθρό τους, τον Φάσγανο, καθώς και οι κωμικές περιπέτειες του Λιόντου.

Δίπλα τους στέκεται ο παππούς Ισμαήλ, ενώ στην πορεία τους μπλέκονται άρχοντες και φτωχολογιά, φοροεισπράκτορες και λαθρέμποροι, ληστές και κολίγοι, η καταγωγή των μουσουλμάνων της Ηπείρου, οι αστείες παραστάσεις του τούρκικου Καραγκιόζη, οι χοροεσπερίδες, το Παρθεναγωγείο, ο πόθος των Ελλήνων για λευτεριά και οι απογοητεύσεις των Τούρκων, ο πόλεμος.

Ο Ντογάν γίνεται ακόμη πιο φανατικός. Ο τολμηρός Μπεχζάτ θα ξαφνιάσει τους δυο φίλους. Αποκαλύπτεται ο δολοφόνος του πατέρα του Λιόντου, ενώ ο μεγάλος έρωτάς του θα τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Οι ελπίδες του ενός φίλου φαντάζουν εφιάλτες για τον άλλο, η ζωή τούς φέρνει μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, το όνειρο ξεπροβάλλει, χάνεται και ανατέλλει ξανά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου