Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑΣ», της Βάσιας Ακαρέπη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑΣ», της Βάσιας Ακαρέπη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 424
Τιμή: 12,92 €

          Είναι κάποιες φορές που ορισμένα βιβλία σε προσελκύουν από το εξώφυλλο και μόνο και σε "αναγκάζουν" να τα πάρεις στα χέρια σου και να τα περιεργαστείς. Το νέο μυθιστόρημα της Βάσιας Ακαρέπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τον αινιγματικό – κυριολεκτικά και μεταφορικά J – τίτλο «Το Αίνιγμα Της Κερασόπιτας», είναι το πρώτο έργο της συγγραφέως που διαβάζω, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Πέρα από τον πρωτότυπο τίτλο που κεντρίζει άμεσα το ενδιαφέρον των αναγνωστών, "στάθηκα" περισσότερο στην εικόνα του εξωφύλλου παίρνοντάς το στα χέρια μου… Μια νέα γυναίκα με δεμένα τα μάτια μέσα σε μια βάρκα στο χρώμα του ώριμου κερασιού! Πριν το διαβάσω δεν μπορούσα να μαντέψω επακριβώς τον συμβολισμό όλων αυτών αν και με γοήτευαν, όμως, όταν γύρισα και την τελευταία σελίδα και έκλεισα το βιβλίο απολύτως συνεπαρμένη, συνειδητοποίησα πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Μία γυναίκα που προσπαθεί, μέσα από το "σκοτάδι" που της έχει επιβληθεί στο πέρασμα των χρόνων, να φτάσει στην "ακτή" της πολυπόθητης και λυτρωτικής αλήθειας, με μέσο μία "βάρκα" φτιαγμένη από… κεράσια! Στα χέρια της επαφίεται η επιλογή να βγάλει το "μαύρο κάλυμμα" των ματιών της και να αντικρίσει κατάματα την αλήθεια. Το μυστήριο είναι επιβεβλημένο και διάχυτο σε αυτό το πανέμορφο, μαγευτικό, πρωτότυπο μυθιστόρημα και δεν πρόκειται να σας το "διαλύσω" εγώ. Αξίζει να το ανακαλύψετε μόνοι σας, σελίδα τη σελίδα.
          Η ηρωίδα μας, η σχεδόν τριαντάχρονη Έλλη βρίσκεται σε συναισθηματικό τέλμα μετά από μία πολύχρονη, αδιέξοδη σχέση με έναν παντρεμένο, που τυγχάνει να είναι και εργοδότης της. Αποφασισμένη να αποτινάξει από πάνω της τις παλιές και "βλαβερές" αυτές συνήθειες του άκαρπου παρελθόντος της, αποφασίζει να χωρίσει με τον αλαζόνα Δημήτρη. Στην στιγμή αυτή της συναισθηματικής επανάστασής της, έρχεται στα χέρια της Έλλης και μία σχετικά ανεπιθύμητη κληρονομιά από την μακαρίτισσα θεία της Μάρθα, η οποία μετά τον θάνατό της την αφήνει μοναδική κληρονόμο του σπιτιού και του ζαχαροπλαστείου της στην Κεφαλονιά, αλλά και ενός αινιγματικού τετραδίου με συνταγές-ποιήματα, κυριολεκτικά ποιήματα μαζί και γρίφους. Μοναδική τελευταία επιθυμία της αινιγματικής νεκρής θείας της η εκτέλεση αυτών των περίεργων συνταγών, οι οποίες έχουν και από έναν μοναδικό αποδέκτη, έως ότου φτάσει στην εκτέλεση της περίφημης συνταγής της κερασόπιτας, το εξαίσιο γλυκό με το οποίο είχε ταυτιστεί η Μάρθα και αποτελούσε το "σήμα κατατεθέν" της.
          Η μπερδεμένη και απογοητευμένη Έλλη αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την Κεφαλονιά, αφού "πετάει στα σκουπίδια" όλο το έως τότε επώδυνο παρελθόν της, επιδιώκοντας να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία μια θείας που είχε μάθει από την παιδική της ηλικία να μισεί και μετά να πουλήσει όλη της την κληρονομιά και να συνεχίσει τη ζωή της σε νέες πλέον βάσεις. Όμως, υπάρχει ένα γνωμικό που λέει πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελά» κι έτσι η ηρωίδα μας παρασύρεται άθελά της μέσα σε έναν λαβύρινθο θολών και συγκεχυμένων αναμνήσεων και μια δίνη καλά θαμμένων μυστικών, τα οποία έχουν "στοιχειώσει" όχι μόνο την δική της παιδική ηλικία αλλά και τις ζωές πολλών ακόμα. Ο ερχομός της στο νησί και η επαφή της με ανθρώπους που είχε γνωρίσει και με τους οποίους είχε συγχρωτιστεί έως τα επτά της χρόνια, οπότε και συνέβη κάτι αδιανόητο που στιγμάτισε την ίδια αλλά και τη σχέση με την, μέχρι τότε, πολυαγαπημένη θεία της, πυροδοτεί "αλυσιδωτές αντιδράσεις". Τα μυστικά ανασύρονται ένα ένα στην επιφάνεια, οι μνήμες μεμονωμένες ή συλλογικές τοποθετούν τα γεγονότα στην πραγματική θέση τους και η αλήθεια αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση, απαιτώντας την καθυστερημένη δικαίωση, την επιβεβλημένη συγχώρεση και την λυτρωτική απελευθέρωση και κάθαρση από τραυματικά βιώματα και εμπειρίες που έχουν επώδυνα "αγκάθια".
          Οι πολυάριθμοι, αριστοτεχνικά σκιαγραφημένοι ήρωες αποκτούν πραγματική υπόσταση και μας καλούν να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές, τα μυστικά και τις φοβίες τους, τα απωθημένα τους, ακόμα και την δικαιολογημένη πρωτοβουλία τους για αυτοδικία και να τους συμπονέσουμε, να τους καταδικάσουμε ή να τους δώσουμε την πολυπόθητη "άφεση αμαρτιών" που δικαιούνται. Πολλά συγχαρητήρια στην ταλαντούχα Βάσια Ακαρέπη που μας χάρισε ένα μυθιστόρημα αξέχαστο, γλυκόπικρο σαν τα κεράσια και μοναδικό, στις ιδανικές αναλογίες των συστατικών του, σαν τις ευρηματικές συνταγές της θείας Μάρθας. «Το Αίνιγμα Της Κερασόπιτας» είναι ένα από εκείνα τα βιβλία τα οποία δεν θα λησμονήσετε ποτέ και θα απολαύσετε "κουταλιά κουταλιά" σαν το πιο σπάνιο, εξαίσιο γλυκό, σαν την ασυνήθιστη και μοναδική κερασόπιτα, την οποία θα θελήσετε να "γευτείτε" ξανά πολλές φορές στη ζωή σας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...

Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου