Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ», του Χρήστου Φλουρή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη



«ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ», του Χρήστου Φλουρή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 320
Τιμή: 12,92 €

          Πάντοτε θεωρούσα τις φωτογραφίες ως μία από τις εντυπωσιακότερες και χρησιμότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να "φυλακίζουμε" αγαπημένες ή σημαντικές στιγμές και πρόσωπα της ζωής μας και να τα κρατάμε για πάντα κοντά μας. Πόσο αλήθεια φτωχότερη θα ήταν η καθημερινότητά μας εάν δεν είχαμε τις φωτογραφίες των αγαπημένων μας εκλιπόντων να μας συντροφεύουν και να μας υπενθυμίζουν πως όλα όσα θυμόμαστε και όλα όσα ζήσαμε μαζί τους ήταν αλήθεια, πως πράγματι υπήρξαν κάποτε δίπλα μας; Όμως, τί γίνεται όταν κάποιες από αυτές τις "χάρτινες αναμνήσεις" μας δεν είναι και αυτές που θα θέλαμε να θυμόμαστε, καθώς οι άνθρωποι που απεικονίζουν μας πλήγωσαν και άφησαν το μελανό στίγμα τους στο σύντομο ή μεγαλύτερο πέρασμά τους από τη ζωή μας; Είχα την τύχη να γνωρίσω συγγραφικά τον αγαπητό Χρήστο Φλουρή από το πρώτο του κιόλας βιβλίο, το εξαιρετικό «Ιφιγένειες». Η αρχική μου εντύπωση εδραιώθηκε και ισχυροποιήθηκε με το δεύτερο, εξίσου συναρπαστικό, μυθιστόρημά του «Σπίθα». Τώρα, με το νέο του βιβλίο «Χάρτινες Μνήμες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, απλά ενθουσιάστηκα, καθώς πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, συγκινητικό κοινωνικό μυθιστόρημα που διαβάζεται πραγματικά απνευστί και μένει στην αναγνωστική μας μνήμη εσαεί.
          Ο εξαίρετος συγγραφέας στήνει αριστοτεχνικά γύρω από αυτές τις «Χάρτινες Μνήμες» του ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, το οποίο αποτελεί ένα ψηφιδωτό γεγονότων, καταστάσεων, αλληλουχιών και πράξεων, του οποίου οι ψηφίδες μπαίνουν σιγά σιγά στην θέση τους, αποκαλύπτοντάς μας ολόκληρη την εξαιρετικά δομημένη ιστορία των ηρώων του. Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας μας, η Χαρά, είναι ένας άνθρωπος κλεισμένος στον εαυτό του, υποχονδριακός, στερημένος από τον αυθορμητισμό και την πραγματική χαρά της ίδιας της ζωής, εγκλωβισμένη μέσα σε έναν γάμο, ο οποίος αν και βασίζεται στον έρωτα και την πραγματική αγάπη, δεν δείχνει να είναι πια ο ιδανικός. Το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει ποτέ παιδί είναι ένα ακόμα "επιβαρυντικό" στοιχείο, το οποίο φαίνεται πως τον αποστραγγίζει από την υπάρχουσα τρυφερότητα και ηρεμία. Η ηρωίδα μας, ενόψει ενός ακόμα "μαραθωνίου" καθαρίσματος του ήδη καθαρού σπιτιού της, παίρνει στα χέρια της ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες από τα παιδικά της ακόμη χρόνια. Ενώ γνωρίζει ήδη το περιεχόμενό του και πόσες επώδυνες χάρτινες μνήμες αυτό περιέχει, αποφασίζει να το ξεφυλλίσει με μία σχεδόν μαζοχιστική διάθεση. Τα επώδυνα γεγονότα της ζωής της με τις οδυνηρές τους συνέπειες αρχίζουν να "βομβαρδίζουν" ξανά την μνήμη της κι εκείνη παραμένει αδρανής να αναμετρά για μία ακόμα φορά τις ανοιχτές και "κακοφορμισμένες" πληγές της παιδικής της ηλικίας.
          Ενόσω η Χαρά αρχίζει να αναθυμάται όλα όσα συνέβησαν στην ίδια όταν ήταν ακόμα παιδί, και η ανίδεη μητέρα της την έβαλε εκούσια και ελαφρά τη καρδία στο ορφανοτροφείο πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε η κόρη της να έχει μία καλύτερη δυνατότητα μόρφωσης και απομάκρυνσης από την οικογενειακή τους ανέχεια, οι οδυνηρές αναμνήσεις αντί να την αποδυναμώσουν και να καταβαραθρώσουν το ήδη ανίσχυρο ηθικό της, φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ο πραγματικά δυναμικός και ακριβοδίκαιος χαρακτήρας της "αναδύεται" στην επιφάνεια, οι δισταγμοί και η χρόνια αναβλητικότητά της "καταποντίζονται" και η, εδώ και πολλά χρόνια, καταπνιγμένη αίσθηση απόδοσης δικαιοσύνης στους υπαίτιους, για όλα όσα της συνέβησαν, προβάλλει ακόμα πιο επείγουσα και ισχυρή. Αποφασίζει επιτέλους να πάρει την τύχη της στα χέρια της, να βρεθεί αντιμέτωπη με τις χειρότερες και πιο επώδυνες αναμνήσεις της και να ψάξει στο παρελθόν της ώστε να βρει την άκρη του νήματος για να φτάσει σε όλους όσους την πλήγωσαν, την ταπείνωσαν και την αδίκησαν. Το αν θα τα καταφέρει να φτάσει στην πολυπόθητη δικαίωση, καθώς και όλη την ενδιαφέρουσα πορεία και πλοκή μέχρι το τέλος, αφήνω να τα ανακαλύψετε εσείς, καθώς είναι μία μοναδική αναγνωστική εμπειρία που πρέπει να απολαύσετε οι ίδιοι.
          Το νέο εξαιρετικό βιβλίο του Χρήστου Φλουρή «Χάρτινες Μνήμες» είναι ένα απόλυτα καθηλωτικό μυθιστόρημα, μία κοινωνική καταγγελία για όλα όσα συμβαίνουν και έχουν συμβεί κατά καιρούς στα ορφανοτροφεία, από ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις εύθραυστες και πολύτιμες ζωές των παιδιών που οδηγούνται για πολλούς λόγους εκεί. Ο συγγραφέας επισημαίνει πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί μία ευαίσθητη παιδική ψυχή όταν αυτή παραβιαστεί βάναυσα και ασυνείδητα. Πόσο εύκολο είναι να τραυματιστεί και να αλλοιωθεί η προσωπικότητα του μετέπειτα ενήλικα όταν διαπιστώνει, από τα παιδικά του ακόμη κλεμμένα χρόνια, ότι κανείς δεν επιδιώκει να τιμωρήσει τον δήμιο του και ότι η αναλγησία, η ατιμία, ο καθωσπρεπισμός, η υποκρισία και η στενοκεφαλιά είναι αυτά που καθορίζουν τις μοίρες όλων. Μας δείχνει, τέλος, και πόσο πολύ εφικτή είναι η πραγματική ευτυχία, η εξιλέωση και η απόδοση δικαιοσύνης, έστω και καθυστερημένα, όταν ο αδικημένος αποφασίσει να επαναστατήσει, να αναζητήσει την αλήθεια, να διεκδικήσει όλα όσα του έκλεψαν και να τιμωρήσει όλους όσους τον αδίκησαν. Οι «Χάρτινες Μνήμες» είναι ένα βιβλίο για το οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα του και το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, με ηρωίδα μια νέα γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με το επώδυνο παρελθόν της και τολμά να διεκδικήσει την ευτυχία.

Ανοίγοντας το άλμπουμ ήξερε τι θα αντιμετωπίσει.
Όμως δεν σκέφτηκε να το κλείσει…

Εκείνο το άλμπουμ με τις χάρτινες μνήμες θα της θυμίσει ξανά τη σκληρή πλευρά της ζωής, που ένιωσε τόσο νωρίς· τον εγκλεισμό στο ορφανοτροφείο, την εγκατάλειψή της από την ίδια της τη μητέρα, τα παιδικά χρόνια που της τα πήραν με τη βία. Το γλυκό νερό της αθωότητας που γλίστρησε μέσα από τα δάχτυλά της και δεν γυρνάει πίσω. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά...
Η Χαρά θα τολμήσει. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στη ζωή. Να τολμήσεις να αλλάξεις το πεπρωμένο σου. Έτσι, η νεαρή γυναίκα θα ριχτεί στο κυνηγητό των φαντασμάτων που τη στοιχειώνουν από το καλά κρυμμένο παρελθόν της, με σκοπό να βρει την εκδίκηση, την αγάπη, το πάθος και εντέλει την απόλαυση της λύτρωσης.

Χάρτινες μνήμες, δεμένες με λαχτάρα για δικαιοσύνη κι ανάγκη για εξιλέωση, που όρισαν ζωές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου