Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

«ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ», της Χριστίνας Ρούσσου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ», της Χριστίνας Ρούσσου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 464
Τιμή: 14,94 €

          Διαβάζοντας πριν από κάμποσο καιρό το πρώτο βιβλίο της εξαίρετης Χριστίνας Ρούσσου με τίτλο «Ντουλμπέρα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα με ευρύ ιστορικό φόντο, δύσκολα μπορούσα να φανταστώ πως θα μπορούσε να ξεπεράσει εαυτόν θέτοντας τον πήχη ακόμα υψηλότερα από όσο τον έθεσε με το πρώτο της μόλις πόνημα. Κι όμως, με το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημά της από το Μεταίχμιο και πάλι, με τίτλο «Στα Πέρατα Της Αντοχής» η αγαπητή συγγραφέας μας αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, πως μπορεί να μας χαρίσει τις ίδιες, αν όχι ακόμα εντονότερες, αναγνωστικές συγκινήσεις μέσα από ένα καλοδουλεμένο και ευρηματικό μυθιστόρημα το οποίο συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο την ατόφια Ιστορία με μία ενδιαφέρουσα και εμπνευσμένη μυθιστορία. Η Χριστίνα Ρούσσου, τιμώντας τη γενέτειρά της Νάουσα, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο όταν ακόμα η περιοχή ήταν τουρκοκρατούμενη, όμως αυτή είναι μόνον η αρχή για το συγκλονιστικό ταξίδι στο οποίο θα μας παρασύρει μαζί με τους ήρωές της.
Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε μέχρι την Αμερική και την δαιδαλώδη, αναπτυσσόμενη και πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη με την αθρόα εισροή μεταναστών από όλο τον κόσμο, την πανέμορφη Γαλλία και τις ακτές του Λίγηρα με τα εύφορα αμπέλια, αλλά και την δικιά μας, γραφική, πανέμορφη και αγαπημένη Ζάκυνθο. Δύο αδέλφια, ο Αχιλλέας και ο Νίκος Μακρής ξεκινούν το καλοκαίρι του 1896 από την τουρκοκρατούμενη ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Νάουσα ή Νιάουστα, το μακρύ και δύσκολο μεταναστευτικό ταξίδι τους μέχρι την πολλά υποσχόμενη Αμερική και το ενδιάμεσο "νησί των δακρύων και του φόβου", την Νήσο Έλις στα ανοιχτά του Μανχάταν. Το Άγαλμα της Ελευθερίας που αντίκριζαν όλοι οι επιβάτες των πλοίων καθώς αυτό κατευθυνόταν προς τον κύριο σταθμό υποδοχής μεταναστών τους ενίσχυε την θέλησή τους για να διεκδικήσουν το ύψιστο, πολυπόθητο αγαθό. Ο αγώνας που τους περιμένει από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους στο αμερικανικό έδαφος μεγάλος και δύσκολος, οι πειρασμοί πολλοί μακριά από την οικογένεια, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα εμπόδια άφθονα και αναπάντεχα, αλλά εξίσου πολλές και οι ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Ο κύριος στόχος τους είναι να επιτύχουν σε ό,τι κι αν κάνουν ώστε να μαζέψουν τα χρήματα για την προίκα της μικρής τους αδερφής Λέγκως και να γυρίσουν στην πατρίδα, έχοντας αφενός το κεφάλι ψηλά και αφετέρου τους απαραίτητους πόρους να ζήσουν μια καλή ζωή. Τα δύο αδέρφια δεν θα ακολουθήσουν τους ίδιους δρόμους, καθώς οι επιλογές που θα κάνουν βάσει των αρχών, των χαρακτήρων και της προσωπικής τους θεώρησης των πραγμάτων, αλλά και οι πορείες τους, θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Ο Αντώνης, ένας νέος με τον οποίο θα γνωριστούν τα δύο αδέρφια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Γη των Ευκαιριών, θα αποτελέσει σταθμό για τον Αχιλλέα αφού θα του ανοίξει νέους ορίζοντες για να αποκτήσει αυτό που πάντα ονειρευόταν: την πρόσβαση στην μάθηση και την πνευματική του καλλιέργεια. Κάτι που φυσικά δεν συμμερίζεται ο αδερφός του, ο Νίκος, ο οποίος βλέπει άλλες ευκαιρίες εκεί όπου άλλοι βλέπουν μόνο κινδύνους και παρανομίες. Την ίδια εποχή, όσο τα δύο αδέρφια αγωνίζονται για την επιβίωση και την ανέλιξή τους στη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα η οικογένειά τους ακολουθεί τη δική της τραγική πορεία. Οι γονείς τους, ο Γιώργης και η Λισαβούδα, ετοιμάζουν τον γάμο της μονάκριβης αδερφής τους, της νεαρής Λέγκως, με τον Βασίλη τον Λήτο, με όλα τα έθιμα και τις προσταγές της μικρής τους κοινωνίας και της συντηρητικής εποχής τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα η γνώμη της υποψήφιας νύφης δεν μετρούσε φυσικά, ούτε καν αυτή της μάνας της, τον μοναδικό λόγο τον είχε δικαιωματικά ο πατέρας και κύρης της κοπέλας. Έτσι, είναι αδιανόητο για τους γονείς της Λέγκως να υποψιαστούν ότι η κόρη τους έχει, από παιδί ακόμα, αλλού δοσμένη την καρδιά της και τα αμοιβαία αισθήματα του νέου που αγαπά τους δίνουν τη δύναμη και τη θέληση να κάνουν το αδιανόητο για εκείνα τα χρόνια. Να αψηφήσουν τις εντολές των οικογενειών τους, τις προσταγές της κοινωνίας, ακόμα και αυτές τις αρχές των θρησκειών τους και να αποτολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ευτυχία, έστω και αν αυτό αποβεί μοιραίο για όσους αφήνουν πίσω.  
Από εκεί και πέρα, η συγγραφέας Χριστίνα Ρούσσου μας εκπλήσσει για μία ακόμα φορά, καθώς ξεδιπλώνει ένα περίτεχνο και πολυδαίδαλο ψηφιδωτό μυθοπλασίας, όπου οι ήρωές της παρασύρονται από τους έρωτες, τα πάθη τους, τις προκαταλήψεις μια άδικης και στενόμυαλης κοινωνίας που στερεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ευτυχία μέσα από τα άδικα και αταίριαστα "πρέπει", από τα γυρίσματα και τις παραξενιές ενός πεπρωμένου αμείλικτου, αλλά και από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται εκεί όπου πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ελπίδα. Ήρωες αλησμόνητοι, όπως ο Γάλλος με το αρχαιοελληνικό όνομα και το τραγικό και άκαιρο τέλος, η μαντάμ Ζανέτ με την αινιγματική προστατευόμενη Ελέν, ο λήσταρχος Γιάγκος που λαβώθηκε από τα βέλη ενός έρωτα ανεκπλήρωτου, η Ζακυνθινή, κακομαθημένη κοντεσίνα και το ξεκαρδιστικό "ημέρωμα" της, ο ονειροπόλος Ταρίκ με τον άδοξο και τραγικό έρωτά του και τόσοι άλλοι ακόμα. Ταξιδεύουμε συνεπαρμένοι στα στενά σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια της Νιάουστας, ή κατά την τούρκικη ονομασία Agustos, αλλά και στα τεράστια οικοδομικά τετράγωνα με τα επιβλητικά, αυστηρά αρχοντικά της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης. Μεταφερόμαστε από τα άγρια κατσάβραχα των βουνών και των επικίνδυνων περασμάτων γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, που ακόμα τότε λυμαίνονταν οι λήσταρχοι, στα εκλεπτυσμένα σαλόνια της καλλιεργημένης πρωτεύουσας με τις περίφημες λογοτεχνικές βραδιές. Από τις πανέμορφες ακτές και τις βίλλες της όμορφης Ζακύνθου με τα μαντολίνα και τις ρομαντικές καντάδες, στις μυρωδάτες και εύφορες όχθες του Λίγηρα, τα επιβλητικά κάστρα και τα ατέλειωτα αμπέλια της Γαλλικής εξοχής.
Η περιπλάνησή μας διαρκεί όχι μόνο για όσο κρατά η ανάγνωση του υπέροχου, νέου αυτού μυθιστορήματος της Χριστίνας Ρούσσου αλλά μας συνοδεύει για πολύ καιρό αφότου την ολοκληρώσουμε. Οι ήρωες που έπλασε γίνονται δικοί μας άνθρωποι, τους συμπονούμε, τους κατανοούμε, αγωνιούμε με τα πάθη και τα παθήματά τους, πονάμε και συμπάσχουμε με τις δυστυχίες και τα χτυπήματα της Μοίρας στα οποία αυτοί υποβάλλονται και χαιρόμαστε με τις χαρές και την αγάπη που βιώνουν. Το βιβλίο «Στα Πέρατα Της Αντοχής» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε εποχές περασμένες, σε ζωές που αξίζουν να γνωρίσουμε και με συνταξιδιώτες αλησμόνητους. Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το νέο αυτό πόνημά της, την παρακαλώ να μην μας καθυστερήσει πολύ το επόμενο μυθιστόρημά της, που αποτελεί συνέχεια αυτού του υπέροχου βιβλίου, και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Δεν θα το ξεχάσετε ποτέ!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Λίγο πριν το ξεκίνημα του 20ού αιώνα τα αδέρφια Μακρή, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, από τη Νάουσα της τουρκοκρατούμενης ακόμα Μακεδονίας, φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, στην Αμερική, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Αντώνη - εκείνος κατάγεται από την Έδεσσα, και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Τα χρόνια θα περάσουν, οι πορείες τους θα συγκλίνουν συχνά και η φιλία τους θα είναι η μόνη σταθερά στο περιπετειώδες διάβα τους. Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, και αποκεί στην κοιλάδα του γαλλικού Λίγηρα, τα πρόσωπα θα πληθαίνουν και θα μπλέκονται σαν ιστός. Όταν πια η τρικυμία του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου θα κοπάσει, ένα μυστικό θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν ξανά. Και τότε οι αντοχές τους θα φτάσουν στα όρια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου