Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

«Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑ», της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑ», της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ανάτυπο
Σελίδες: 52
Τιμή: 16€

          Σχεδόν κάθε φορά που θα έρθει στα χέρια μου ένα παιδικό βιβλίο, θα αισθανθώ ξανά σαν μικρό παιδί, θα το περιεργαστώ με μεγάλη χαρά, θα το διαβάσω και θα παρατηρήσω με ενθουσιασμό την εικονογράφησή του, ακόμα και αν –εδώ και πολλά χρόνια– έπαψα να ανήκω στο συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Λένε, όμως, πως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό παιδί που απλά κρύβεται κάτω από τον βαρύ και αδιαπέραστο "μανδύα" του ενήλικα. Έτσι ένιωσα παίρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο «Ο Πέτρος Και Η Μάγισσα Καρκάγια» της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Μία έκδοση πολύ προσεγμένη, καθώς είναι μεγάλου σχήματος, με σκληρό εξώφυλλο, με πρωτότυπη, μοντέρνα και υποβλητική εικονογράφηση και με θέμα το πάντοτε φλέγον και επίκαιρο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Δεν θα έλεγα πως απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά, καθώς είναι γραμμένο με ώριμη, λιτή και μεστή γλώσσα, με λεξιλόγιο που ανταποκρίνεται κυρίως σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, ενώ μπορεί άνετα να διαβαστεί από εφήβους, ακόμα και ενήλικες. Εγώ, πάντως, το απόλαυσα ιδιαίτερα και το θεωρώ ένα από τα πιο σοβαρά και προσεγμένα παιδικά βιβλία που ανταποκρίνονται επαρκώς στην σύγχρονη, γεμάτη προβλήματα κοινωνία μας.
          Ο Πέτρος, ο μικρός μας ήρωας, είναι έντεκα χρονών και ζει με τους γονείς του σε μία κωμόπολη κοντά στους καταρράκτες. Παιδί καλόψυχο και ευγενικό από τη φύση του, έξυπνο και μελετηρό, ζει μια φυσιολογική ζωή μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στο σχολείο, στο παιχνίδι και στην φυσιολογική, γαλήνια οικογενειακή ζωή. Μέχρι που, κάποια στιγμή, η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας, αναγκάζει τον πατέρα του Πέτρου να κλείσει την μικρή οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσε έως τότε. Οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια του Πέτρου διαταράσσονται ακόμα περισσότερο, όταν ο πατέρας του αποφασίζει να φύγει μόνος του για την πρωτεύουσα, αναζητώντας εργασία και μια καλύτερη τύχη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Η σταδιακή αποξένωση του ζευγαριού, λόγω της αδυναμίας επικοινωνίας ανάμεσά τους, βυθίζει σε απόγνωση και κατάθλιψη την μητέρα του μικρού ήρωά μας, με αποτέλεσμα να παραμελεί τα καθήκοντά του σπιτιού της, αλλά, το χειρότερο, και τον ίδιο της τον γυιό. Οι δυσμενείς συνέπειες του οικογενειακού αυτού δράματος στην ψυχοσύνθεση του παιδιού είναι ορατές και σαν να μην ήταν αυτή η δυσάρεστη τροπή αρκετή, ο Πέτρος πέφτει και θύμα σχολικού εκφοβισμού από τους τρεις νταήδες του σχολείου του. Η ζωή, όμως, είναι απρόβλεπτη και συχνά η δυστυχία με την ευτυχία, το καλό με το κακό, συμβαδίζουν χέρι-χέρι. Έτσι, η νέα αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον μικρό Πέτρο και τον τραβάει ασφυκτικά μέσα της, θα γίνει η αιτία για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του κατά πρόσωπο, άφοβα και με θάρρος. Καταλυτική θα είναι η συμβολή μιας υπερφυσικής παρουσίας, της μάγισσας Καρκάγιας που ζει μέσα σε μια σκοτεινή σπηλιά του λατομείου της περιοχής και έχει ως σύντροφο έναν τεράστιο, καλοσυνάτο ποιμενικό, τον Ράικο!
          Η Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου, χρησιμοποιώντας την αξιόλογη εμπειρία της από τον χώρο της εκπαίδευσης, θίγει μέσα από το παρόν παραμύθι της ένα σοβαρότατο θέμα, αυτό του σχολικού εκφοβισμού, ή "bullying" όπως έχουμε συνηθίσει να το ακούμε. Δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αγνοούμε επειδή δεν μας έχει συμβεί έως τώρα, ή επειδή δεν έχουμε οι ίδιοι παιδιά. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί σε όλους, ή σε συγγενείς και φίλους μας και θα πρέπει να μπορούμε να τους κατευθύνουμε στον σωστό δρόμο, αυτόν της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με συζήτηση και δημοσιοποίηση. Όμως, στο παραμύθι «Ο Πέτρος Και Η Μάγισσα Καρκάγια» θα βρείτε και άλλους σοβαρούς προβληματισμούς, όπως τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις οικογένειες και τα πλήγματα που μπορούν αυτές να προκαλέσουν στις ευαίσθητες και ανυποψίαστες παιδικές ψυχές. Πολλά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο να πάρετε στα παιδιά σας ή στα παιδιά συγγενών και φίλων αυτό το εξαιρετικό παραμύθι, αλλά και να το διαβάσετε οι ίδιοι! Δεν θα το μετανιώσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Σε μια κλειστή κοινωνία, όπου όλοι συσπειρώνονται γύρω από τους καταρράκτες, ο Πέτρος, ο ήρωας του βιβλίου θα αναμετρηθεί με τους δαίμονές του και συγκεκριμένα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές του σχολείου του. Τι θα συμβεί άραγε, όταν μετά από ένα ανελέητο κυνηγητό, θα βρεθεί εγκλωβισμένος στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου