Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

«ΤΣΑΡΙΝΑ ΣΟΦΙΑ», του Γιώργου Λεονάρδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΣΑΡΙΝΑ ΣΟΦΙΑ», του Γιώργου Λεονάρδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 512
Τιμή με έκπτωση: 13,80€

          Το έργο του εξαίρετου Γιώργου Λεονάρδου το πρωτογνώρισα μέσα από το ανεπανάληπτο ιστορικό του μυθιστόρημα «Μάρα, Η Χριστιανή Σουλτάνα», πριν από πολλά χρόνια. Λάτρεψα τη γραφή του καθώς και το γενικώς αναγνωρισμένο και αδιαμφισβήτητο ταλέντο του να ζωντανεύει την Ιστορία με έναν μοναδικό τρόπο. Δεδομένου ότι η μεγάλη μου αγάπη στη Λογοτεχνία είναι το ιστορικό μυθιστόρημα, έκτοτε διάβασα σχεδόν όλα τα μυθιστορήματά του, ιστορικά και μη, και γνώρισα πολλά πραγματικά ιστορικά πρόσωπα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, όπου δίνεται έμφαση στον άνθρωπο πίσω από την απρόσιτη ιστορική μορφή. Το «Τσαρίνα Σοφία» είναι το πιο πρόσφατο ανάγνωσμά μου από το έργο του αγαπητού συγγραφέα και ομολογώ πως το λάτρεψα εξίσου όσο και το πρώτο δικό του που διάβασα. Μια γυναίκα, απόγονος της μακράς και ένδοξης σειράς των Παλαιολόγων, ανιψιά του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, η οποία είχε την ατυχία να εκπατριστεί από τη γενέτειρά της, τον Μυστρά, μαζί με τα αδέρφια της Ανδρέα και Μανουήλ, μετά την Άλωση της Πόλης το 1453. Τα τρία αδέρφια, ορφανά πλέον τέκνα του Θωμά Παλαιολόγου, έχοντας ως μοναδική τους περιουσία το βαρύ και ένδοξο όνομά τους, βρήκαν άσυλο στη Ρώμη, με προστάτη και κηδεμόνα τους τον περίφημο όσο και αμφιλεγόμενο Καρδινάλιο Βησσαρίωνα, ο οποίος απαρνήθηκε την ορθόδοξη πίστη του και ασπάστηκε τον καθολικισμό, προκαλώντας έχθρητες και διαμαρτυρίες εκατέρωθεν. Πόσο, όμως, εύκολο είναι να είσαι γυναίκα και μάλιστα κληρονόμος ενός τέτοιου σημαντικού ονόματος, όσο και τίτλου, εκείνη την ανδροκρατούμενη εποχή και επιπλέον σε μια τόσο δεινή θέση, όπου συντηρείσαι μονάχα με ένα παπικό επίδομα; Μπορείς να ορίσεις εσύ την μοίρα σου, ακόμα κι αν προέρχεσαι από βασιλική γενιά, ή άλλοι καθορίζουν την πορεία σου σύμφωνα με πολιτικές ή θρησκευτικές σκοπιμότητες κι εσύ είσαι υποχρεωμένη να ακολουθείς πειθήνια, αποδεχόμενη το προδιαγεγραμμένο πεπρωμένο σου;
          Η Σοφία, που αρχικά ήταν βαφτισμένη Ζωή, δεν είχε όπως είναι κατανοητό και πολλές επιλογές, όμως, δεδομένης της εποχής και των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες έζησε, κατάφερε πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς. Όχι μόνο έζησε μια πολυτάραχη ζωή μέσα στα σαράντα οκτώ χρόνια της, τέτοια που άλλοι θνητοί θα χρειάζονταν δυο και τρεις ζωές, αλλά αγάπησε δυνατά και αγαπήθηκε εξίσου έντονα, κατάφερε πάρα πολλά επιτεύγματα, φανερά ή κρυφά, όπως το να μετράει τη γνώμη της ο ισχυρός άντρας της, αλλά άλλαξε και το "πρόσωπο" και την μετέπειτα πορεία μιας ολόκληρης χώρας, μετατρέποντάς την από υποτελή επαρχία των Τατάρων σε μια σεβαστή, ισχυρή αυτοκρατορία και μελλοντική υπερδύναμη. Σύζυγος του Ιβάν του Γ’, γιαγιά του Ιβάν του Δ’ του τρομερού, απόγονος των Παλαιολόγων, τσαρίνα που έδωσε πρώτη τον τίτλο του Τσάρου στον σύζυγό της, αφού αυτή δικαιωματικά μπορούσε να φέρει τον τίτλο του Καίσαρα κατά το ελληνικότερον, μετέτρεψε την Μόσχα με τα ξύλινα, εύφλεκτα κτίσματα στην "Τρίτη Ρώμη", με τους εμβληματικούς, μεγαλοπρεπείς ναούς του Κρεμλίνου και τα επιβλητικά πέτρινα ανάκτορα. Μία γυναίκα που αρνήθηκε να μείνει στη σκιά του άντρα της, καθώς είχε η ίδια ισχυρή και γοητευτική προσωπικότητα, αλλά και φιλοπατρία για τη νέα χώρα που η Μοίρα την οδήγησε, η οποία αν και αρχικά την αρνήθηκε με καχυποψία τελικά τη δέχτηκε πανηγυρικά, και την οποία η Σοφία αγάπησε σαν δική της πατρίδα. Για αυτό και προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε, να την αναδείξει, να την εκσυγχρονίσει και να την ισχυροποιήσει, απελευθερώνοντάς την από την πολύχρονη υποτέλεια στην Χρυσή Ορδή των Τατάρων.
          Ο χαρισματικός κ. Λεονάρδος μέσα από το μυθιστόρημά του «Τσαρίνα Σοφία», σκιαγραφεί πειστικότατα και ολοζώντανα το πορτρέτο μιας γυναίκας που άλλαξε την πορεία της Ρωσίας προς το καλύτερο, διατηρώντας ολοζώντανη μέσα της την βαριά κληρονομιά της δυναστείας των Παλαιολόγων. Εικόνες από τους πολικούς χειμώνες της ρωσικής στέπας ζωντανεύουν, τα ήθη και τα έθιμα ενός καλοκάγαθου, αν και λίγο ακαλλιέργητου για τα δικά μας δεδομένα λαού, καταγράφονται με ακρίβεια, όπως και οι σχέσεις του Μέγα Δούκα Ιβάν Γ’ και της Σοφίας, αλλά και όλων όσοι τους πλαισιώνουν, όπως ο κύριος αφηγητής της πολυτάραχης ζωής της ηρωίδας μας και παιδικός της φίλος, ο Δημήτριος, κατά το ρωσικότερον Ντμίτρι. Οι συνωμοσίες, οι δολοπλοκίες, οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι συσχετισμοί δυνάμεων για την επικράτηση του ισχυρότερου στην αχανή και κατακερματισμένη ρωσική γη, αναλύονται με αντικειμενικότητα και εντυπωσιακή ευκρίνεια. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το μοναδικό προπύργιο του χριστιανισμού ήταν η παγωμένη γη των Ρως και τα οφέλη από την προσάρτηση της σε κάθε σφαίρα θρησκευτικής επιρροής, τεράστια. Όμως, οι εκάστοτε ισχυροί που κινούν κρυφά ή φανερά τα νήματα της Ιστορίας, συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη τους όσο θα έπρεπε τον αστάθμητο ανθρώπινο παράγοντα και, ιδιαίτερα, αυτόν του συναισθήματος, της ανυπότακτης θέλησης, της ελεύθερης πρωτοβουλίας και της δυνατής πίστης σε ιδανικά, που τελικά είναι καθοριστικής σημασίας στην πορεία και την εξέλιξη όχι μόνο των μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και μιας αχανούς χώρας, όπως η Ρωσία.
Η «Τσαρίνα Σοφία» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα από αυτά που απολαμβάνει ο αναγνώστης από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του, αφού συνδυάζονται σε τέλεια αναλογία η ατόφια Ιστορία με την ευρηματική μυθοπλασία, τα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα με την άρτια σκιαγράφηση πραγματικών ιστορικών προσώπων και η αναβίωση ενός μακρινού παρελθόντος που δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό συγγραφέα για ένα ακόμα αξιόλογο πόνημά του, που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, η όμορφη και εύχαρις, η τολμηρή πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κληρονόμος όλων των αυτοκρατορικών τίτλων της Νέας Ρώμης, της ήδη κατακτημένης Κωνσταντινούπολης, της άλλοτε ένδοξης Βασιλεύουσας, θα καταφέρει  με την ευφυΐα και την ετοιμότητά της να γλυτώσει από τις άθλιες μηχανορραφίες του Βατικανού.
Λατρευτή σύζυγος του τσάρου Ιβάν Γ του Μέγα, θα δημιουργήσει στο πλευρό του το μεγαλείο της Τρίτης Ρώμης, της μεγάλης Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Είναι η πρώτη τσαρίνα της Ιστορίας, γυναίκα με πολιτικό ένστικτο, καλλιεργημένη και διπλωματική. Θα γίνει η ορκισμένη αντίπαλος των Τουρκομογγόλων Τατάρων που μέχρι τις ημέρες της  καταδυνάστευαν τα εδάφη της Ρωσίας, αποδεκατίζοντας βάρβαρα τον πληθυσμό της.
Είναι η πανίσχυρη γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού, η γυναίκα που αναμόρφωσε τη Ρωσία και της έδωσε τις βυζαντινές ρίζες της, το γόητρο που θα την οδηγήσει σε ένα λαμπρό μέλλον...

Ένα περιπετειώδες ιστορικό μυθιστόρημα, ένα δυνατό ιστορικό θρίλερ που αφήνει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, από τον συγγραφέα που ζωντανεύει  υποδειγματικά την Ιστορία.»

"Το παρόν μυθιστόρημα του ταλαντούχου συγγραφέα Γιώργου Λεονάρδου για την Σοφία Παλαιολογίνα θα αποτελέσει συμβολή στην Ιστορία… Εύχομαι καλή τύχη και επιτυχία και στο μυθιστόρημα αυτό και στον συγγραφέα του".
Ιγκόρ Μεντβέντεφ
Ακαδημαϊκός Καθηγητής Βυζαντινολογίας

Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου