Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

«ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ», του Robert Bryndza – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ», του Robert Bryndza – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 456
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα με τη λέξη «Κορίτσι» στον τίτλο, με πρώτο διδάξαντα –αν δεν με απατά η μνήμη μου– το περίφημο και αξεπέραστο «Κορίτσι Με Το Τατουάζ», του Στιγκ Λάρσον. Όμως, κάθε αστυνομικό έχει τη δική του χάρη και το δικό του στυλ, ακόμα και αν αφορά ένα κορίτσι, και το εξαιρετικό από όλες τις απόψεις, νέο αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Κορίτσι Στον Πάγο», του ταλαντούχου Βρετανού Robert Bryndza, είναι ένα γνήσιο "page-turner" που θα σας καθηλώσει από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα. Ο νεαρός συγγραφέας φαίνεται πως διαθέτει ένα χαρισματικό συγγραφικό ταλέντο, καθώς συνδυάζει την καταιγιστική αστυνομική πλοκή με την κοινωνική καταγγελία, το δραματικό στοιχείο ενός μυθιστορήματος λεπτομερούς σκιαγράφησης χαρακτήρων με το σχεδόν κινηματογραφικό σασπένς, καθώς και την επισήμανση και ενσωμάτωση πολλών σύγχρονων παθογενειών της αγγλικής κοινωνίας σε μια σφιχτοδεμένη και ευρηματική μυθοπλασία, που προκαλεί και κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Η βασική ηρωίδα του, η Έρικα Φόστερ, υπαστυνόμος σλοβακικής καταγωγής, επιστρέφει μετά από την αναγκαστική απομάκρυνσή της από το Σώμα για να αναλάβει μια πολύ περίεργη υπόθεση δολοφονίας μιας νέας, όμορφης κοπέλας, γόνου της πλούσιας και ισχυρής οικογένειας των Ντάγκλας Μπράουν. Η άτυχη Άντρια βρίσκεται νεκρή μέσα στην παγωμένη λίμνη ενός πάρκου στο νότιο Λονδίνο, από έναν νεαρό εργαζόμενο. Ο τρόπος του βίαιου θανάτου της, αφού η νεκρή βρίσκεται δεμένη πισθάγκωνα, γυμνή από τη μέση και κάτω και στραγγαλισμένη, παραπέμπει σε άλλες τρεις, πανομοιότυπες δολοφονίες ιεροδούλων, προερχόμενων από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες βρέθηκαν επίσης βυθισμένες στο νερό σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Η Έρικα, προσπαθώντας να βρει την άκρη αυτού του μπερδεμένου νήματος, αλλά και να συνδέσει τις φαινομενικά ασύνδετες δολοφονίες των τριών νεαρών θυμάτων με αυτήν της πλούσιας και αριστοκρατικής γόνου Άντρια, μπλέκεται ολοένα και περισσότερο μέσα σε έναν δαιδαλώδη ιστό. Έναν ιστό σκόπιμων ψεμάτων, προσβλητικής μεγαλοαστικής υποκρισίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων, ακόμα και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προερχόμενου από trafficking και ναρκωτικά μέσα από καθόλα νόμιμες και αξιοσέβαστες οδούς της υψηλής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ορισμένων ισχυρών οικογενειών που, συχνά, επιδεικνύουν μια σχεδόν νοσηρή και, ενίοτε, εγκληματική αδιαφορία προς τα μέλη τους, αφού δείχνουν να αξιολογούν περισσότερο το στάτους, την κοινωνική καταξίωση, τη διατήρηση με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο της θέσης και του πλούσιου τρόπου ζωής τους από όσο την ίδια τους την οικογένεια.
Η βασανισμένη υπαστυνόμος αποτελεί μια ηρωίδα που με συγκλόνισε, καθώς η προσωπικότητα που της προσέδωσε ο συγγραφέας είναι πολυσύνθετη και γι’ αυτό γοητευτική. Βλέπουμε μια νέα γυναίκα που λατρεύει το δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμά της, η οποία ευρισκόμενη στα όρια της σοβαρής κατάθλιψης προσπαθεί να ανακάμψει και ταυτόχρονα να απαγκιστρώσει από πάνω της τα αιχμηρά "νύχια" των Ερινυών. Έχοντας ήδη υποστεί την τραγική εμπειρία του απρόσμενου θανάτου του συζύγου της αλλά και κάποιων συναδέλφων της σε μια αστυνομική επιχείρηση της οποίας την ευθύνη για την καταστροφική έκβαση φέρει η ίδια, προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, πολεμώντας με τις ασίγαστες τύψεις αλλά και το αίσθημα της βαθύτατης και αμετάκλητης απώλειας του αγαπημένου της συντρόφου. Επιδιώκοντας να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί τη θέληση για ζωή, η Έρικα αρπάζει σαν "σανίδα σωτηρίας" τη δεύτερη αυτή ευκαιρία που της δίνεται από τον ανώτερό της, για να εξιλεωθεί και να αποδείξει εκ νέου την αξία της και το αστυνομικό της δαιμόνιο. Ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει τη σχεδόν ρατσιστική προκατάληψη των αρρένων συναδέλφων της οι οποίοι, αφενός, την υποτιμούν έχοντας ως μέτρο σύγκρισης το πρόσφατο αποτυχημένο παρελθόν της και, αφετέρου, τη θεωρούν μια ακόμη μετανάστρια ανάξια λόγου εξαιτίας της καταγωγής της από τη Σλοβακία. Όμως, καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά και μεθοδευμένα, ίσως αυτά να είναι τα μικρότερα προβλήματα της Έρικα, η οποία σταδιακά μπαίνει στο στόχαστρο του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος επιδιώκει να την απομακρύνει οριστικά από την επίλυση του μυστηρίου των δολοφονιών και από τα ίχνη του.
Το «Κορίτσι Στον Πάγο» του Robert Bryndza είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει, όχι μόνο με την καλοδουλεμένη πλοκή και το αδιάκοπο σασπένς του, αλλά και με την εκπληκτική και ολοζώντανη σκιαγράφηση χαρακτήρων, την καταγγελία πλείστων όσων "παθογενειών" της σύγχρονης αγγλικής – και όχι μόνον– κοινωνίας και τη στηλίτευση της συχνά εγκληματικής αδιαφορίας και απαξίωσης, που ενίοτε μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στην ίδια οικογένεια, καθώς και τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα αστυνομικό best seller που θα σας κόψει την ανάσα

Ένα αγόρι ανακαλύπτει το πτώμα μιας όμορφης κοπέλας μέσα σε μια μικρή παγωμένη λίμνη ενός πάρκου στο νότιο Λονδίνο. Το θύμα αποδεικνύεται κορίτσι της υψηλής κοινωνίας και όλα δείχνουν ότι ζούσε μια παραμυθένια ζωή.

Οι έρευνες της υπαστυνόμου Έρικα Φόστερ παίρνουν απρόβλεπτη τροπή όταν μαθαίνει ότι τρεις ιερόδουλες από την Ανατολική Ευρώπη έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο –βρέθηκαν στραγγαλισμένες, με τα χέρια δεμένα, βυθισμένες στο νερό σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Όσο η Έρικα πλησιάζει την αλήθεια, τόσο περισσότερο οι γονείς της κοπέλας παρεμποδίζουν την έρευνα, θέλοντας να κρύψουν ορισμένες σκοτεινές πλευρές της ζωής της κόρης τους.

Ποια μυστικά να κρύβει, άραγε, το κορίτσι στον πάγο;

Η καριέρα της Έρικα κρεμόταν από μια κλωστή μετά την τραγική κατάληξη της τελευταίας της υπόθεσης που οδήγησε στον θάνατο του άντρα της. Τώρα, εκτός από το παρελθόν της, έχει να αντιμετωπίσει τον πιο αιμοσταγή δολοφόνο της δεκαετίας και να τον σταματήσει πριν βρει το επόμενο θύμα του. Και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι υποψήφια η ίδια.»

«Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι τα αστυνομικά θρίλερ: με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις που κρατάνε τον αναγνώστη σε αγωνία!» –Booked - The Crime Fiction Club

Βιογραφία Robert Bryndza:

Τα μυθιστορήματα του Ρόμπερτ Μπρίντζα έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 27 γλώσσες. Εκτός από αστυνομικά, έχει γράψει και μια σειρά από ρομαντικά μυθιστορήματα.

Μετά το Κορίτσι στον πάγο, που έγινε διεθνές best seller, έχουν εκδοθεί στην ίδια σειρά και τα Night Stalker, Dark Water, Last Breath και Cold Blood. Ο Ρόμπερτ είναι Βρετανός, αλλά ζει στη Σλοβακία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο www.robertbryndza.com, στο Twitter και στο Instagram: @RobertBryndza.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου