Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ», της Sara Blaedel – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ», της Sara Blaedel – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 320
Τιμή: 12,96€  

          Είναι πραγματικά κάποιες φορές που ξεκινώντας να διαβάζεις ένα βιβλίο, και μάλιστα ένα αστυνομικό θρίλερ από μία παγκοσμίως καταξιωμένη συγγραφέα, δεν μπορείς να διανοηθείς ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από ένα ακόμη βιβλίο του είδους. Αυτό που με εντυπωσίασε απίστευτα στο νέο μυθιστόρημα της Δανής Sara Blaedel, το οποίο κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Αγνοούμενη», είναι το γεγονός πως –πέρα από την υπέροχα στημένη αστυνομική πλοκή και το μυστήριο που διατηρείται αναλλοίωτο έως το αποκαλυπτικό τέλος– η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα ευαίσθητο και πολύ αμφιλεγόμενο κοινωνικό θέμα: αυτό της "υποστήριξης τερματικών ασθενών" ή "υποβοηθούμενης αυτοκτονίας" ή ευθανασίας. Όποιος έχει χάσει κάποιον κοντινό συγγενή ή αγαπημένο του άνθρωπο από ανίατη ασθένεια, είμαι βέβαιη πως θα έχει αναρωτηθεί, εκεί προς το τέρμα της πορείας του όταν οι πόνοι είναι πλέον δυσβάσταχτοι και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια χάνεται σταδιακά, γιατί να μην είναι επιτρεπόμενο και θεμιτό ο κάθε άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα να τερματίσει τη ζωή του εφόσον γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση, ώστε να γλυτώσει από τον εκφυλισμό, τους ανυπόφορους και βασανιστικούς πόνους, τη σταδιακή κατάρρευση και την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του. Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που διαφωνούν με κάτι τέτοιο θεωρώντας το ανεπίτρεπτο, βασιζόμενοι στις θρησκευτικές προκαταλήψεις περισσότερο, παρά στην κοινή λογική και την ανθρωπιά, όμως η περαιτέρω ανάλυση αυτού του θέματος δεν είναι του παρόντος. Στην «Αγνοούμενη» λοιπόν η συγγραφέας, πέρα από την καθηλωτική, σφιχτοδεμένη πλοκή του μυθιστορήματος με κύρια ηρωίδα της την ντετέκτιβ Λουίσε Ρικ, πραγματεύεται ακριβώς αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων.
          Η αρχή του μυθιστορήματος είναι συγκλονιστική και αιχμαλωτίζει ευθύς αμέσως την προσοχή μας, διατηρώντας την απερίσπαστη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μία γυναίκα βρίσκεται μπροστά στο παράθυρο της κουζίνας της στο σπίτι της στην Αγγλία ένα βροχερό σούρουπο, ετοιμάζοντας το φαγητό για την οικογένειά της. Μιλά και αστειεύεται με την κόρη και τον άντρα της, μην μπορώντας να υποψιαστεί ότι κάποιος την παρακολουθεί μέσα από το σκοτάδι που του προσφέρουν η βροχή και τα δέντρα. Το κυριότερο όμως είναι πως η Σοφί, που αν και Δανή υπήκοος μένει εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία, δεν μπορεί να διανοηθεί πως σε λίγες μονάχα στιγμές το νήμα της ζωής της θα κοπεί απρόσμενα από τη σφαίρα που στέλνει το όπλο του άντρα που καιροφυλακτούσε παρατηρώντας την μέσα στη σκιά. Αν και η άτυχη Σοφί βρισκόταν στην Αγγλία, το γεγονός πως ήταν σχεδόν για δύο δεκαετίες στη λίστα αγνοουμένων της Δανίας, μεταφέρει αυτόματα την υπόθεση όχι μόνο στην Αγγλική αστυνομία αλλά και στα χέρια της Δανής ντετέκτιβ Λουίσε Ρικ. Σαν να μην ήταν αρκετό το γεγονός αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ικανή αστυνομικό, όταν ανακαλύπτει ότι ο εραστής και συνάδελφός της Άικ Νούρστρεμ εμπλέκεται άμεσα με το θύμα, καθώς ήταν εκείνος πριν από δεκαοκτώ χρόνια που δήλωσε την εξαφάνιση της Σοφί, καθώς ήταν ζευγάρι και βρίσκονταν σε διακοπές σε ένα γιοτ στην Ιταλία.
          Η Λουίσε αναλαμβάνει όχι μόνο να διαλευκάνει τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας και τους λόγους που την οδήγησαν να εξαφανιστεί ξαφνικά από το πρόσωπο της γης, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να ανακαλύψει και το παρελθόν του εραστή της καθώς η υπόθεση συνεχώς περιπλέκεται και οι σπασμωδικές κινήσεις και εξαφανίσεις του Άικ δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που, αν και σύντροφός της πέρα από συνάδελφός της, δεν της έχει αναφέρει ποτέ πως η πρώην κοπέλα του είχε εξαφανιστεί; Ο πραγματικός δολοφόνος ίσως να μην είναι υπεύθυνος μόνο για αυτόν τον τελευταίο φόνο, όμως η Λουίσε δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη σειρά αυτών των περίεργων δολοφονιών αν δεν φτάσει πολύ πίσω στο παρελθόν της νεκρής Σοφί και των καλά κρυμμένων μυστικών της. Ταυτόχρονα η συνείδησή της θα δοκιμαστεί, όπως και η καρδιά της και τα δυνατά συναισθήματα που τρέφει για τον Άικ, καθώς η ιδιωτική ζωή της συγκρούεται συνεχώς με την αστυνομική της ιδιότητα και την επαγγελματική της ευσυνειδησία.
          Η χαρισματική συγγραφέας, της οποίας αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο, στήνει μια ευρηματική μυθοπλασία γύρω από ένα πραγματικό και πολύ φλέγον θέμα, αυτό της ευθανασίας. Μας αναφέρει μία πραγματική κλινική "υποβοηθούμενης αυτοκτονίας", κοινώς ευθανασίας, στην Ελβετία και ταυτόχρονα μας θέτει άπειρα ηθικά διλήμματα, που δοκιμάζουν την ανθρωπιά, την κοινωνική μας ευαισθησία, τα συναισθήματα της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες και το δικαίωμα του ανθρώπου σε ένα αξιοπρεπές τέλος, όταν πια δεν υπάρχει καμία σωτηρία για αυτόν. Προσωπικά το βιβλίο με συγκλόνισε, αφενός, με την καταιγιστική πλοκή του, η οποία κορυφώνεται ήρεμα και σταδιακά χωρίς περιττές "κορώνες" ούτε γκροτέσκες περιγραφές και, αφετέρου, με το σοβαρότατο κοινωνικό θέμα το οποίο θίγει. Είναι ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο που συνδυάζει το μυστήριο, το σασπένς και το αστυνομικό θρίλερ με το κοινωνικό, ανθρώπινο και ερωτικό στοιχείο, κρατώντας μια αξιοθαύμαστη ισορροπία. Διαβάστε το, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα ακόμη σκοτεινό θρίλερ της «Βασίλισσας του Εγκλήματος»!

«Η σφαίρα διαπερνά το παράθυρο της κουζίνας και σκοτώνει την άτυχη Σοφί ακαριαία. Αν και ζούσε στην Αγγλία, η Σοφί ήταν Δανή υπήκοος και, μάλιστα, βρισκόταν στη λίστα αγνοουμένων για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Την υπόθεση αναλαμβάνει η ντετέκτιβ Λουίσε Ρικ, αλλά τα πράγματα περιπλέκονται ραγδαία όταν αποκαλύπτεται πως αυτός που είχε δηλώσει την εξαφάνιση του θύματος πριν από δεκαοκτώ χρόνια είναι ο συνάδελφος και εραστής της Λουίσε.

Εκείνος καταλήγει στη φυλακή ως ύποπτος της δολοφονίας της Σοφί και η Λουίσε ξεκινά μια τρελή καταδίωξη του πραγματικού δολοφόνου χωρίς κανέναν σύμμαχο στο πλευρό της –έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτή η υπόθεση είναι η σημαντικότερη της καριέρας της...»

«Στην Αγνοούμενη, η σούπερ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας πλέκει μια συγκινητική κοινωνική ιστορία με ένα αγωνιώδες θρίλερ…» –Oprah.com

«Ένα ακόμα μυθιστόρημα της Blaedel, που εξετάζει την γκρίζα περιοχή όπου η συμπόνια μπορεί να μετατραπεί σε έγκλημα και η καλοσύνη να οδηγήσει στην εν ψυχρώ δολοφονία.» –New York Times Book Review

Βιογραφία Συγγραφέως:
Η Sara Blaedel θεωρείται η «Βασίλισσα του Εγκλήματος» της Δανίας –τα βιβλία της έχουν πωλήσεις άνω των 2,3 εκατομμυρίων μόνο στη Δανία, μια χώρα με πληθυσμό 5,6 εκατομμύρια– και η σειρά με πρωταγωνίστρια τη Λουίσε Ρικ, από τις πλέον αγαπημένες του είδους σε όλο τον κόσμο, θα μεταφερθεί σύντομα στη μικρή οθόνη από τα Bron Studios. Για το βιβλίο της Gron Stov (Πράσινη Σκόνη), κέρδισε το 2004 το βραβείο της Δανέζικης Ακαδημίας για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. Έκτοτε τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε 37 χώρες. Το 2014 ψηφίστηκε –για τέταρτη φορά– ως η δημοφιλέστερη συγγραφέας της Δανίας και το 2015 απέσπασε το ανώτατο λογοτεχνικό βραβείο της Δανίας, De Gyldne Laurbær. Το 2016 βραβεύτηκε στο Horsens Crime Festival με το Πρώτο Βραβείο Αναγνωστικού Κοινού. Είναι πρέσβειρα της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά». Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή στη διεύθυνση www.sarablaedel.com και στα Facebook.com/SaraBlaedel και @sarablaedel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου