Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δε με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δε θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην απορρίπτετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση «στολίζουν την ψυχή μας», ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

«ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ», της Αλεξάνδρας Συμεωνίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ», της Αλεξάνδρας Συμεωνίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 336
Τιμή: 15,21€

          Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς πολλά κείμενα σχετικά με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα, από ιστορικούς και μη, για τον μεγάλο στρατηλάτη. Όσα όμως κι αν έχουν ειπωθεί ή γραφεί για τη ζωή του, τις εκστρατείες του και τα όσα εκείνος κατόρθωσε, κερδίζοντας έτσι δικαίως τον χαρακτηρισμό «Μέγας» αλλά και μία περίοπτη και αδιαμφισβήτητη θέση στην Ιστορία, δεν είναι αρκετά για να μας δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση ως προς την πραγματική αιτία του θανάτου του. Ο άδικος και τόσο άκαιρος θάνατός του στο απόγειο της δόξας του και στην τόσο νεαρή ηλικία των τριάντα τριών ετών, εξακολουθεί να διχάζει τους μελετητές και τους ιστορικούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι αδυνατούν να δεχτούν πως μία απλή ασθένεια μπόρεσε να νικήσει έναν τόσο σκληροτράχηλο και γενναίο πολεμιστή. Πολλές οι φήμες και οι εικασίες γύρω από το τι πραγματικά συνέβη στον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο τερμάτισε άδοξα την πορεία του στην αρχαία Βαβυλώνα. Το νέο μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Συμεωνίδου «Οι Δαίμονες Της Ερήμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, πραγματεύεται ακριβώς αυτό: την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τις τελευταίες μέρες του καθώς και όλα όσα κρύβονται πίσω από την επίσημη εκδοχή του θανάτου του.
          Η ηρωίδα μας η Λίζα Φέργκιουσον, η νεαρή Αμερικανίδα αρχαιολόγος από το Χάρβαρντ, έχει γαλουχηθεί από τους επίσης αρχαιολόγους γονείς της με απεριόριστη λατρεία προς την αξεπέραστη προσωπικότητα του Αλεξάνδρου και έχει βάλει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει την πραγματική αιτία του θανάτου του. Κλεισμένη από παιδί, μέσα στο προστατευτικό "κουκούλι" της αγάπης των γονιών της και των σπουδών της, η Λίζα δεν έχει ερωτικές εμπειρίες αφού το μοναδικό επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η εξιδανικευμένη μορφή του αρχαίου Μακεδόνα. Κάποια στιγμή, όμως, ο έρωτας θα της "χτυπήσει την πόρτα" με το πρόσωπο του νεαρού Τζον από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του γοητευτικού νέου της θυμίζουν τη μορφή του μεγάλου στρατηλάτη και η Λίζα δεν αργεί να "πέσει με τα μούτρα" στον πρώτο της έρωτα, μόνο για να απογοητευτεί, όταν διαπιστώσει πως εκείνος είναι ιδιαίτερα εσωστρεφής και απόμακρος μη δίνοντάς της την προτεραιότητα που της αξίζει. Η κοπέλα ρίχνεται με νέα ορμή στο αντικείμενο της έρευνάς της και ανέλπιστα βρίσκει έναν νέο φίλο στο πρόσωπο του Ιρακινού Αλί. Αυτό θα είναι και η αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια στο μακρινό Ιράκ, την αρχαία Βαβυλώνα και την έρημο Χιλάχ όπου θα βρεθεί η Λίζα αναζητώντας την αλήθεια για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
          Η συγγραφέας, βασισμένη σε πολλές ιστορικές πηγές σχετικά με την πορεία του Αλεξάνδρου και το πρόωρο τέλος του, "πλέκει" με γραφή λιτή, απέριττη και καλλιεργημένη τη δική της μυθιστορία γύρω από ήρωες σύγχρονους που ακολουθούν τα χνάρια των μεγάλων αρχαίων προσωπικοτήτων. Οι αρχαίοι πολιτισμοί, οι θεότητες, η μαγεία των Χαλδαίων και το παντοδύναμο ιερατείο τους μπλέκονται σε έναν πυκνό ιστό συνωμοσιών, φανατισμού, ψεμάτων και εξαπάτησης από τους σύγχρονους μουσουλμάνους Ιρακινούς. Σε μια χώρα όπου η γυναίκα έχει αμελητέα αξία, η Λίζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινδύνους που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί, οι παλιές θρησκείες ανταγωνίζονται σε φανατισμό τις νέες και οι δαίμονες της ερήμου επιχειρούν για μία ακόμη φορά να "βάψουν" τον βωμό των θεών τους με αθώο αίμα. Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή του νέου μυθιστορήματός της «Οι Δαίμονες Της Ερήμου», η κ. Συμεωνίδου επιχειρεί να δώσει τη δική της εκδοχή για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στον θάνατο, μία εκδοχή που ίσως δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει με την παραστατικότητα και την ακρίβεια ενός πραγματικού γνώστη τις οπισθοδρομικές, ανδροκρατούμενες, μουσουλμανικές κοινωνίες των σύγχρονων αραβικών κρατών, όπως το Ιράκ, δημιουργώντας έτσι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λίζα, μια νεαρή Αμερικανίδα αρχαιολόγος από το Χάρβαρντ, διακατέχεται από πάθος να ανακαλύψει την αλήθεια για τα πραγματικά αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πεπεισμένη πως κάτι άλλο έχει συμβεί από ό,τι παρουσιάζεται ως επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του, αποφασίζει να μεταβεί η ίδια στο Ιράκ και στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν οι τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου στρατηλάτη. Παράλληλα, στη Βοστόνη, η γνωριμία της με τον Ιρακινό Αλί θα την οδηγήσει στα απάτητα μονοπάτια ενός σκοτεινού, αβυσσαλέου κόσμου παλαιών θρησκειών και μαγείας.

Η επίσκεψή της στα αρχαία ερείπια της Χιλάχ θα αποβεί μοιραία... Ο κόσμος της μαγείας και των δαιμόνων θα αφυπνιστεί και θα ζωντανέψει απλώς και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, ενώ ένα ανεξήγητο μυστήριο θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξή της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου