Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

«ΔΥΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΩΗΣ», των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΔΥΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΩΗΣ», των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 384
Τιμή με έκπτωση: 15,21€

          Το αγαπητό συγγραφικό ζεύγος των Γιάννη και Μαρίνας Αλεξάνδρου το "γνωρίζω" εδώ και πολλά χρόνια, αφού έχω διαβάσει ορισμένα, αν και όχι όλα ακόμα, συγκλονιστικά έργα τους, όπως τα «Παλάτια Του Βοσπόρου», τον «Άξενο Πόντο», το «Απλά Σ’ Αγαπώ» και άλλα ακόμη. Μου έχει κάνει θετικότατη εντύπωση δε το γεγονός ότι μπορούν να συνδυάσουν πλείστα όσα ιστορικά στοιχεία με την εκάστοτε μυθοπλασία ενός γνήσια ρομαντικού μυθιστορήματος, ικανοποιώντας έτσι ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο, και χωρίς ποτέ να παρεκκλίνουν, να συνδυάζουν τις ερωτικές ιστορίες των ηρώων του σήμερα ή του χθες κάθε βιβλίου τους με εμβριθή ιστορική έρευνα πάνω σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα του ελληνισμού. Στο νέο συναρπαστικό μυθιστόρημά τους οι συγγραφείς μας προσφέρουν ένα ακόμα στοιχείο: τον συνδυασμό όλων των παραπάνω με τη σχεδόν "ακτινογραφική" ματιά τους πάνω στη σύγχρονη κοινωνία μας και το σύνολο σχεδόν των παθογενειών της. Το «Δυο Στιγμές Ζωής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, είναι ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, το οποίο συνδυάζει ιδανικά το παρόν με το παρελθόν ενός λαού που πλήττεται εδώ και αρκετά χρόνια από πολλά και σοβαρά προβλήματα.    
Οι ήρωες του "τότε" σε συνδυασμό με τους ήρωες του "τώρα", μας παρουσιάζουν μέσα από τις πολύπαθες ζωές τους όλα τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο λαός μας. Μπορεί τότε να ήταν πόλεμοι, ξεριζωμός, προκατάληψη και ρατσισμός, αφού οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης θεωρούνταν "γκιαούρηδες" και "ραγιάδες" από τους Οθωμανούς, όπως επίσης και "τουρκόσποροι" από τους ομόθρησκους συμπατριώτες τους στη Μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Μπορεί τώρα τα δεινά τους να μεταλλάχθηκαν σε οικονομική κρίση, φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατικές επιθέσεις, διαπλοκές και σκοπιμότητες ξένων συμφερόντων, που οδηγούν τους νεοέλληνες σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση κατά τον άνισο αγώνα τους για την καθημερινή τους επιβίωση. Όμως, οι απανταχού Έλληνες έχουν κάποια ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, τα οποία, αν και δεν είναι μοναδικά, είναι τουλάχιστον σπάνια να τα συναντήσει κανείς σε άλλους λαούς: έχουν φιλότιμο, πείσμα, εξυπνάδα, θάρρος και κουράγιο, ώστε να "ξανασηκώνονται" όταν "πέφτουν", να κυνηγούν τα όνειρά τους με πείσμα και προσήλωση όταν όλα μοιάζουν δυσοίωνα, να αντιστέκονται σθεναρά όταν οι δυνάστες τους προσπαθούν να τους περάσουν "χαλινάρι" και να τους καθυποτάξουν και, τέλος, να αγαπούν με όλο τους το "είναι" όντες πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους για τους αγαπημένους τους.  
Ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου μας παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι το οποίο, αν και πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα, το παρελθόν και το παρόν, ενώνει αρμονικά τους ήρωες κάθε εποχής. Ξεκινώντας από το χθες στο αριστοκρατικό Πέραν της Κωνσταντινούπολης, ή σημερινό Μπέγιογλου στα τουρκικά, συναντούμε δύο γοητευτικούς ήρωες: τον Κωνσταντινοπολίτη έμπορο Ανέστη και την όμορφη, αν και κατά πολύ νεότερη, σύζυγό του Ελένη. Το ζευγάρι, έχοντας πάντα κατά νου την προκοπή και την εξέλιξη του εμπορικού τους καταστήματος σε μια από τις πιο εμπορικές και αριστοκρατικές συνοικίες της πολυπολιτισμικής Πόλης, αποφασίζουν να αφήσουν τη μονάκριβη κόρη τους, την Ξανθή, στα ικανά χέρια της νταντάς της και οικονόμου τους Μαριόγκας, ώστε εκείνοι να ξεκινήσουν ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι ως την εξωτική Κίνα, προς αναζήτηση νέων εμπορευμάτων. Όμως, η Μοίρα τους είχε "υφασμένο" άλλο σχέδιο και ο Ανέστης, εξαιτίας μιας απρόβλεπτης ασθένειάς του, καθηλώνεται στην Πόλη και στο εμπορικό του, ενώ η Ελένη συνεχίζει προς τον τελικό προορισμό τους μόνο με τη συνοδεία του ηλικιωμένου γιατρού και συνταξιδιώτη της Μάνθου για το μεγάλο ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό. Το ταξίδι προς την Κίνα είναι μακρύ, περιπετειώδες και επικίνδυνο, όμως τη συνέχεια δε θα μπορούσε κανείς να τη διανοηθεί. Η όμορφη Ελένη θα αναγκαστεί να "ξεχάσει" προσωρινά ότι πίσω στην Πόλη την περιμένουν ο άντρας και το λατρεμένο της παιδί, αφού βρίσκεται ξαφνικά κλεισμένη μέσα σε ένα "χρυσό κλουβί", αναγκασμένη να υπομείνει τη μοίρα που άλλοι της όρισαν ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ανάμεσα σε έναν κόσμο τρομακτικά διαφορετικό και ξένο, τόσο στον πολιτισμό και τις συνήθειες όσο και στην ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων.
Στο σύγχρονο παρόν παρακολουθούμε την ηρωίδα μας Σόνια, που είναι απόγονος ενός από τους ήρωες του παρελθόντος, η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία που καταρρέει, όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά και αξιακά. Όταν η ανεργία θα "χτυπήσει" και τη δική της πόρτα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλα τα αμείλικτα προβλήματά της. Καταπίνοντας την έμφυτη περηφάνια της, δέχεται την πρόταση μιας φίλης της ώστε να δουλέψει ως συνοδός υποδοχής καλεσμένων σε ένα διεθνές συνέδριο ξένων επενδυτών που διοργανώνεται σε κάποιο μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο. Πρόκειται φαινομενικά για δουλειά εύκολη και ακίνδυνη η οποία, αν και αταίριαστη με τις σπουδές της στα οικονομικά και τη δημοσιογραφία, υπόσχεται να της δώσει μια ευκαιρία προσέγγισης σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι του συγκεκριμένου ομίλου. Η τρομοκρατική επίθεση την ώρα του συνεδρίου με στόχο Γερμανούς και Κινέζους επενδυτές, επιβεβαιώνει τις υποψίες, όχι μόνο της Σόνιας αλλά και όλων των υποψιασμένων πολιτών, πως μέσα από τις νεόκοπες επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές οικολογικής ενέργειας η Μαφία ξεπλένει μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις παράνομες δραστηριότητές της. Η τρομακτική αυτή εμπειρία, όμως, θα γίνει η αιτία για να την προσέξει ο διευθυντής προγράμματος του καναλιού Μάνος Σακελλαρίου κι έτσι η απελπισμένη Σόνια να βρει μια ανέλπιστα καλή θέση, παρουσιάζοντας μια ειδησεογραφική εκπομπή. Η δική της Οδύσσεια μόλις ξεκίνησε και μαζί της κι εμείς οι αναγνώστες αρχίζουμε ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι.
Το συγγραφικό ζεύγος Αλεξάνδρου, μέσα από το καθηλωτικό νέο τους μυθιστόρημα με τίτλο «Δυο Στιγμές Ζωής» μας παρασύρει σε μια σαγηνευτική εξερεύνηση του χθες και του σήμερα, μέσα από τις περιπετειώδεις ζωές των πολυπληθών και ολοζώντανων ηρώων του. Μέσα από την καθημερινότητα της Ελένης, του Ανέστη, της Ξανθής και του Μάρκου, μεταξύ πολλών άλλων, περιηγούμαστε από την Πόλη των διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών, του εμπορίου, των μπαχαρικών και της συνύπαρξης πολλών και αντικρουόμενων θρησκειών, στη μακρινή και εξωτική Κίνα του μεταξιού, των χρυσανθέμων, της αυτοκρατορικής απολυταρχίας, των μαγευτικών κουνκουμπίνων και των σπάνιων μαργαριταριών. Από την επιστροφή μας στην Κωνσταντινούπολη και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου εναντίων των χριστιανών Ελλήνων, την αναγκαστική φυγή τους προς την ασφαλέστερη Θεσσαλονίκη και τον αδιάκοπο αγώνα τους για την επιβίωση, μεταφερόμαστε στο προπολεμικό βροχερό Λονδίνο και την αγάπη χωρίς όρους που δε γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες αλλά μπορεί να οδηγήσει στην ηρεμία, τη συντροφικότητα και τη λύτρωση. Μέσα από το παρελθόν και την Ιστορία φτάνουμε στο τραυματισμένο παρόν του σήμερα, που αποτυπώνεται γλαφυρά στις σελίδες από τις πένες των συγγραφέων, οι οποίοι μέσα από τις περιπετειώδεις ζωές της Σόνιας, του Μάνου, του Λεωνίδα, του Στέφανου και της Τίνας, του Σταύρου και της Νόρας, ξεδιπλώνουν όλες τις πολύπλοκες πτυχές της προβληματικής σύγχρονης κοινωνίας μας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαπλοκής, αλλά και του πραγματικού έρωτα, της δικαιοσύνης και της κάθαρσης. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στους εξαίρετους συγγραφείς για ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημά τους, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Δυο στιγμές της ζωής το χθες και το σήμερα. Χθες, το ταξίδι στην αυτοκρατορική Κίνα, η άφιξη με το Οριάν Εξπρές στην Κωνσταντινούπολη κι αργότερα μια καινούρια αρχή στη Θεσσαλονίκη και στο προπολεμικό Λονδίνο. Στα μονοπάτια της ζωής, η Ξανθή διασταυρώνεται με τον Μάρκο, την ανεκπλήρωτη αγάπη από τη χαμένη πατρίδα. Μετά έρχεται ο Πάτρικ, ο πληθωρικός Άγγλος ρεπόρτερ, που μαζί διασχίζουν τη Μάγχη, ενώ στην Ευρώπη πέφτει η σκιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απελευθέρωση τη φέρνει πίσω στην Ελλάδα για να χτίσει με πάθος και πείσμα από την αρχή τη ζωή της.

Σήμερα, η Σόνια, απόγονος του Μάρκου, εμπλέκεται ερωτικά με δύο άντρες, τον Λεωνίδα και τον Μάνο. Δυο φόνοι που θα διαδραματιστούν μπροστά στα μάτια της είναι το μοιραίο σταυροδρόμι που θα την παγιδέψει στον ιστό της αράχνης των μεγάλων συμφερόντων και του ξεπλύματος χρημάτων.

Ο αστυνομικός Στέφανος Λύτρας θα αναλάβει να ξεσκεπάσει τους φόνους, τη διαπλοκή και τα αφανέρωτα μυστικά, ώστε τα σκοτάδια να διαλυθούν και να έρθει η κάθαρση και η δικαιοσύνη.

Ο μεγάλος πολυέλαιος της αίθουσας έπεσε στο δάπεδο κάνοντας τρομακτικό θόρυβο. Γυαλιά εκτινάχθηκαν παντού, τραυματίζοντας πολύ κόσμο. Κανείς δεν μπόρεσε να δει τον δολοφόνο, μέσα στον χαμό που ακολούθησε τους πυροβολισμούς.

Ένα φαναράκι φώτιζε τον χώρο, που ήταν απέριττος, με μόνο ένα μεγάλο παχύ χαλί πάνω στο δάπεδο. Της είχαν πει ότι οι Κινέζοι Μαντσού είχαν ευγενικούς τρόπους και να μη φοβάται. Καθώς προχωρούσε πίσω από τη θεραπαινίδα, για να πάει στον αφέντη της, εκείνη έτρεμε…

Τους συνεπήραν τα φιλιά και τα αγγίγματα. Κρυφές επιθυμίες που και οι δυο από παλιά είχαν θάψει μέσα τους. Ένας άντρας και μια γυναίκα ήταν, σε στιγμές δυνατού έρωτα. Επιθυμούσαν χρόνια ο ένας τον άλλο, από την πρώτη κιόλας ματιά, εκεί στο πατρικό της, στο Πέραν.

Στάθηκε ψηλά στη γέφυρα του Λονδίνου, κοιτώντας το ποτάμι κάτω και την πόλη γύρω. Το βλέμμα της χάθηκε στον σκούρο ορίζοντα. «Δε θα αφήσω τη ζωή να με δαμάσει, θα τη νικήσω».

Ποιοι είχαν συμφέρον να κλείσουν τα στόματα και γιατί;
–Τι με ρωτάτε, αστυνόμε, του είπε νευριασμένη. Τι είδα; Ή τι αντιλήφθηκα;
Ναι, είμαι πάρα πολύ φοβισμένη! Έναν θόρυβο άκουσα, σαν έκρηξη, και βυθιστήκαμε στο σκοτάδι...»

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε τη Κλειώ για τα καλά της λόγια. Όμως αισθανόμαστε πολλές τύψεις να κάθεται να γράφει κριτική για το τελευταίο μας βιβλίο αντί να χαίρεται τη θάλασσα, τον ήλιο και το αεράκι της εποχής.
    Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αγαπητοί μου Μαρίνα και Γιάννη, καμία τύψη να μην αισθάνεστε, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, ίσα ίσα! Άλλωστε δεν θα υπήρχε καλύτερη "παρέα" για μένα στη θάλασσα από το εκπληκτικό σας νέο βιβλίο! Όσα και αν έγραψα θεωρώ πως ήταν λίγα, για να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου. Πολλά συγχαρητήρια και αναμένω το επόμενο εναγωνίως! Καλό μας φθινόπωρο!

      Διαγραφή