Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

«ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ», της Darcey Bell – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ», της Darcey Bell – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 376
Τιμή: 13,95€  

          Φιλία… Πόσο πολύτιμο, δυσεύρετο και παρερμηνευμένο αγαθό είναι η αληθινή φιλία, απολύτως όμως απαραίτητο για να είναι ένας άνθρωπος ισορροπημένος στη ζωή του. Από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια προσπαθούμε να βρούμε εκείνον τον φίλο τον ιδανικό για εμάς, τον "κολλητό", τον αδερφικό που θα μπορούμε να εμπιστευτούμε όλα μας τα μυστικά –ή τουλάχιστον τα περισσότερα–, με τον οποίο θα ταυτιζόμαστε όχι μόνο στα γούστα και τις προτιμήσεις αλλά θα έχουμε κι εκείνο το σπάνιο ψυχικό "δέσιμο", την επικοινωνία που δε χρειάζεται καν λόγια για να επιτευχθεί, απλά ένα βλέμμα. Όσοι είναι "ευλογημένοι" με μια τέτοια φιλία, ειδικά όταν αυτή ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί κάτι ανάλογο και στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να είναι δυσκολότερο και σπανιότερο αλλά όντως συμβαίνει ορισμένες φορές να γνωρίσεις κάποιον, όταν είσαι ενήλικος και έχεις ήδη δρομολογήσει τη ζωή σου, που οι περιστάσεις να σε κάνουν να τον νιώθεις σαν "κομμάτι" του εαυτού σου. Αυτό ακριβώς συνέβη και στη μία εκ των δύο ηρωίδων του εξαιρετικού  θρίλερ της Darcey Bell με τίτλο «Μια Μικρή Χάρη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο με την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες να είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Η Στέφανι, νεαρή "περήφανη" μαμά, blogger και χήρα, βρήκε την κολλητή φίλη που έψαχνε στο πρόσωπο της πανέμορφης, σικάτης, πλούσιας και επιτυχημένης καριερίστας Έμιλι. Ή μήπως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα είχε στο μυαλό της η αφελής, αιθεροβάμων και συνήθως καλοπροαίρετη Στέφανι και η αλήθεια απέχει παρασάγγας από την εξιδανικευμένη αυτή εικόνα που είχε σχηματίσει; 
          Η Έμιλι, στέλεχος στον κόσμο της μόδας, είναι παντρεμένη με τον Σον, έναν γοητευτικό Άγγλο που δουλεύει σε μια εταιρεία σχετική με τη Wall Street, και έχουν έναν πεντάχρονο, χαριτωμένο γιο, τον Νίκι. Ζουν στα προάστια του Κονέκτικατ –ή καλύτερα επαρχία κατά τη Στέφανι– σε ένα πλούσιο σπίτι γεμάτο ακριβά και εκλεπτυσμένα αντικείμενα. Η Στέφανι, πρόσφατη χήρα που έχασε άντρα και αδερφό σε αυτοκινητικό δυστύχημα, νοικοκυρά και blogger, έχει επίσης έναν χαριτωμένο πεντάχρονο γιο, τον Μάιλς που πάει στο ίδιο σχολείο με τον Νίκι. Η τύχη τα φέρνει, ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται αρχικά, οι δύο μαμάδες να συναντηθούν μια βροχερή μέρα έξω από το σχολείο των παιδιών κατά το σχόλασμα. Η τεράστια, μοντέρνα ομπρέλα της Έμιλυ θα γίνει η αφορμή για να γνωριστούν οι δύο γυναίκες και να ξεκινήσει μια φιλία που έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις. Έχουν πάνω κάτω την ίδια ηλικία, συνομήλικα παιδιά που είναι ήδη καλοί φίλοι από το νηπιαγωγείο, ίδια περίπου ενδιαφέροντα και ανάγκη για μια ειλικρινή, γυναικεία φιλία και ψυχική επαφή. Το γεγονός ότι ο άντρας της Έμιλι συνήθως λείπει μέχρι αργά λόγω της απαιτητικής δουλειάς του και ότι ο Ντέιβις, ο άντρας της Στέφανι, δεν υπάρχει πλέον στη ζωή, προσφέρει στις δύο γυναίκες την αναγκαία "ελευθερία" γα να βρίσκονται συχνά-πυκνά για καφέ, φαγητό, ποτό, ταινίες και παιχνίδι των παιδιών, συνήθως στο σπίτι της Έμιλι ή και έξω σε διάφορους χώρους όπου μπορούν να απασχοληθούν και να ξεδώσουν οι γιοί τους. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, έχουν πλέον δεθεί αρκετά, γνωρίζουν πολλά πράγματα η μία για το παρελθόν της άλλης αφού εκμυστηρεύονται τα μικρά ή και μεγαλύτερά τους μυστικά και, φυσικά, είναι απόλυτα συνηθισμένο και αναμενόμενο να κάνει η μία στην άλλη μικρές, συνηθισμένες εξυπηρετήσεις. Σαν αυτήν τη "μικρή χάρη" που ζητάει μια μέρα η Έμιλι από τη Στέφανι: να πάρει τον γιο της από το σχολείο και να τον κρατήσει στο σπίτι της μέχρι αργά το απόγευμα που θα επιστρέψει εκείνη από τη δουλειά της για να τον παραλάβει. Απρόσμενα, εκείνη δεν επιστρέφει ποτέ, ούτε ειδοποιεί με κάποιον τρόπο, ενώ ο σύζυγός της, ο Σον, δε φαίνεται να γνωρίζει τι συνέβη στη γυναίκα του. Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ακριβώς φαίνονται και τα μυστικά που έχουν αποκαλυφθεί εσκεμμένα στη Στέφανι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πραγματικά υπάρχουν;   
          Το «Μια Μικρή Χάρη» είναι ένα μυθιστόρημα που "αιχμαλωτίζει" το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη από την αρχή, γεμάτο σασπένς, μυστήριο, κρυμμένα ένοχα μυστικά, μικρές και μεγάλες αμαρτίες, ενοχές, παράνοια και δολοπλοκίες, αλλά πάνω από όλα και πρωταρχικά είναι ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και επιθυμίες. Βλέποντας τα γεγονότα μέσα από τις αφηγήσεις του καθενός εκ των τριών βασικών ηρώων, ανακαλύπτουμε σιγά σιγά ένα "παζλ" από μυστικά και ψέματα, που άλλοτε αποκαλύφθηκαν ασυλλόγιστα, εκθέτοντας αυτόν που τα είπε ανεπανόρθωτα στον άλλο και καθιστώντας τον απόλυτα ευάλωτο, και άλλοτε αποκαλύφθηκαν υπολογισμένα και με ακριβή "δόση" ώστε να πείσουν, να διαστρεβλώσουν και να οδηγήσουν τα αφελή "θηράματα" εκεί ακριβώς όπου ο "θηρευτής" τους επιθυμούσε. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα, βασισμένο σε ένα "αμαρτωλό" ερωτικό τρίγωνο, με απανωτές και απρόσμενες ανατροπές, προσεγμένο ακόμα και στην παραμικρή του λεπτομέρεια, το οποίο "ανασκαλεύει" σε βάθος την ανθρώπινη ψυχολογία, τους χαρακτήρες, τις σχέσεις, τις ανασφάλειες, τον εγωισμό, τη ματαιοδοξία, τις επιθυμίες, τους διακαείς πόθους και την αναπόφευκτη ζήλεια, χαρίζοντάς μας όχι μόνο αξιομνημόνευτους, ολοζώντανους χαρακτήρες αλλά και μια αλησμόνητη αναγνωστική εμπειρία. Διαβάστε το, Φίλοι μου!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα συναρπαστικό, άγριο ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας

Όλα άρχισαν με μια μικρή χάρη: Η Στέφανι και η Έμιλι ζουν σε ένα προάστιο του Κονέκτικατ. Μητέρες και οι δυο, γίνονται φίλες και μοιράζονται τα μυστικά τους, αν και πολύ διαφορετικές: Η Στέφανι, χήρα και μητέρα, γράφει ένα μπλογκ για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της. Η Έμιλι έχει μια πετυχημένη καριέρα στο Μανχάταν και έναν αξιοζήλευτο γάμο.

Κάποια μέρα, η Έμιλι ζητάει από τη Στέφανι να πάρει τον γιο της από το σχολείο κι εκείνη δέχεται ευχαρίστως. Μόνο που οι ώρες –και, στη συνέχεια, οι μέρες– περνούν και η Έμιλι δεν εμφανίζεται. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι νεκρή… Το μυστήριο της εξαφάνισης γίνεται όλο και πιο πυκνό, καθώς περίεργα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια.

Αλλά η Στέφανι έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά. Και, όταν ερωτεύεται τον άντρα της φίλης της, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι σ’ ένα αδυσώπητο παιχνίδι προδοσίας, ανατροπών, πάθους, αφοσίωσης, και εκδίκησης μέχρι θανάτου…»

Βιογραφικό Σημείωμα Συγγραφέως:

Η Ντάρσι Μπελ γεννήθηκε το 1981, μεγάλωσε στη δυτική Αϊόβα και εργάζεται ως νηπιαγωγός στο Σικάγο. Το «Μια μικρή χάρη» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Αγοράστηκε εν ριπή οφθαλμού από τους εκδότες 26 χωρών και έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή προσφορά. Καλή επιτυχία στους α φίλους άγνωστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας επισημαίνω πως αυτή η ανάρτηση αφορά την κριτική για το βιβλίο και όχι την κλήρωσή του, οπότε το σχόλιό σας δεν μπορεί να προστεθεί στη λίστα των συμμετοχών της ανάρτησης της κλήρωσης. Παρακαλώ, αν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στον διαγωνισμό μας γράψτε μας ξανά το σχόλιό σας εκεί, ώστε να δηλώσετε κανονικά συμμετοχή. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή