Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

«Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη:
Σελίδες: 624
Τιμή με έκπτωση: 13,41€

          Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι μια ιστορική μορφή που γνωρίζω ως όνομα, από τα παιδικά μου χρόνια. Ο λόγος είναι ότι η Πεντέλη στην οποία κατοικώ εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένας τόπος συνυφασμένος με το περίφημο μέγαρο της Ροδοδάφνης, μία από τις κατοικίες της Δούκισσας στην Αθήνα, ένα κτίσμα μεγαλοπρεπές, απαράμιλλης ομορφιάς, χτισμένο με το περίφημο Πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε και στην κατασκευή της Ακρόπολης. Οι θρύλοι πολλοί, οι φήμες ακόμα περισσότερες για τη Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν και την τραγική μοίρα της κόρης της και για μένα ήταν επιτακτική η ανάγκη να μάθω περισσότερα πράγματα γι’ αυτό το ιστορικό πρόσωπο, το τόσο αμφιλεγόμενο και μυστηριώδες. Το να έρθει, λοιπόν, στα χέρια μου το βιβλίο με τον τίτλο «Η Υπηρέτρια Της Δούκισσας», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, ήταν ευτύχημα καθώς, αν και δεν αναφέρεται εξ’ ολοκλήρου στην ίδια τη Δούκισσα, πραγματεύεται την ιστορία της μέσα από τη ματιά κοντινών της προσώπων. Ξεκινώντας την ανάγνωση αυτού του εξαιρετικού μυθιστορήματος, συνειδητοποίησα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του πως πρόκειται για ένα σοβαρότατο πόνημα, βασισμένο σε αναρίθμητα ιστορικά γεγονότα, τα οποία συνυφαίνονται αρμονικά με την ευρηματική μυθοπλασία της συγγραφέως, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αναγνώστης να έχει την εντύπωση πως όλοι οι ήρωες είναι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα.
Η χαρισματική κ. Βασιλάκη με το συγκεκριμένο της βιβλίο μάς παρασύρει σε ένα μαγευτικό αναγνωστικό ταξίδι στα άδυτα της ζωής της ίδιας της Δούκισσας αλλά και των προσώπων που την περιέβαλαν, ιστορικών και μη. Η ζωή μίας εκ των υπηρετριών της θα γίνει η αφορμή για τη δική μας περιπλάνηση στην Ιστορία της πατρίδας μας –και όχι μόνο– από τον ξεσηκωμό του 1821 και μετά, στα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Θα δούμε πρόσωπα όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Βίκτορας Ουγκώ, ο Δημήτριος Υψηλάντης, η Μαντώ Μαυρογένους, η Βασίλισσα Βικτώρια και πολλές άλλες προσωπικότητες της εποχής να ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες αυτού του εξαιρετικού μυθιστορήματος. Ταυτόχρονα, θα περιπλανηθούμε στη σύγχρονη Αθήνα και στην ιστορία δύο γυναικών και επιστήθιων φίλων, της Γιασεμής και της Χαράς οι οποίες ενώνονται απρόσμενα και δένονται άρρηκτα μεταξύ τους. Συνειδητοποιούμε πως ο έρωτας, εκτός από ζωογόνος και σαρωτικός, μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός, όταν τυφλώσει από το πάθος τα θύματά του. Αναγνωρίζουμε την πανίσχυρη δύναμη της φιλίας και τον πόνο που νιώθουμε όταν νομίσουμε πως αυτή διαψεύδεται ενώ, τέλος, καταλαβαίνουμε το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ψυχή και πόσο εύκολα μπορεί το μυαλό και η λογική μας να χαθεί σε δαιδαλώδεις ατραπούς, όταν η πραγματικότητα γίνεται δυσβάσταχτη και ανελέητη και οι τύψεις μάς τυραννούν καθημερινά.
Η ιστορία μας ξεκινά από την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της ηρωίδας μας του παρόντος, της Γιασεμής, η οποία προσπαθεί να δώσει τέλος στη ζωή της χωρίς επιτυχία για μία ακόμη φορά. Η κοπέλα παραπαίοντας μέσα σ’ ένα ψυχολογικό χάος, θα ξαναβρεί τη χαμένη θέλησή της για ζωή όταν ανακαλύψει έναν μισοκατεστραμμένο πίνακα στην καθιερωμένη Κυριακάτικη βόλτα της στο Μοναστηράκι. Η πανέμορφη γυναίκα με το σμαραγδένιο κόσμημα που απεικονίζεται θα τη γοητεύσει και θα παρασύρει τη Γιασεμή στην ανακάλυψη του ημερολογίου της, γραμμένου στη γαλλική καθαρεύουσα. Πλέον, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η νεαρή, απογοητευμένη κοπέλα είναι να μάθει περισσότερα γι’ αυτή τη γοητευτική γυναίκα του πίνακα, της οποίας η ιστορία τη βοηθάει να λησμονήσει την οδυνηρή δική της. Το παλιό ημερολόγιο μας παρασύρει στο παρελθόν και στην αποκάλυψη μιας ζωής τόσο απίστευτης και σαγηνευτικής όσο ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Γυρίζουμε νοερά πίσω στο παρελθόν, στο Ναύπλιο του 1829, όταν η Δούκισσα της Πλακεντίας αποφασίζει να εγκατασταθεί εκεί μαζί με την κόρη της, μετά από πρόσκληση του Καποδίστρια. Το μέγαρο που θα τη φιλοξενήσει κατά την εκεί παραμονή της, μπορεί να μην είναι αντάξιο εκείνου στο Παρίσι, είναι όμως ένα μεγαλόπρεπο κτίσμα για την εποχή και για την περιοχή και οπωσδήποτε απαιτείται μια στρατιά από υπηρετικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του σπιτιού και των καλομαθημένων ενοίκων του. Μαζί με τις υπόλοιπες υπηρέτριες που θα προσληφθούν από την οικονόμο της Δούκισσας θα είναι και η οκτάχρονη Μαντώ μαζί με τη μητέρα και τη θεία της. Αυτή η πρόσληψη και η επακόλουθη γνωριμία της με τη Δούκισσα, την κόρη της και τον παραμυθένιο τρόπο ζωή τους, θα γίνουν η αιτία να αλλάξει άρδην η ζωή της πάμφτωχης και ρακένδυτης έως τότε Μαντούς, αλλά και των δύο γυναικών που τη μεγαλώνουν, οι οποίες αν και δε σχετίζονται βιολογικά, έχουν ένα ισχυρότατο δέσιμο που πηγάζει κατευθείαν από την καρδιά τους.
Η εξαίρετη συγγραφέας μάς παρασύρει σε ένα διαρκές ταξίδι στο παρόν και στο παρελθόν, αναπαριστώντας με αξιοσημείωτη ακρίβεια και ζωντάνια τις ζωές των ηρωίδων της και των ηρώων της, τόσο που ο αναγνώστης νομίζει πως βλέπει κινηματογραφική ταινία. Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα πραγματικά και φανταστικά, συνθήκες διαβίωσης και σκηνές καθημερινής ζωής, κοστούμια, χτενίσματα και αξιοθαύμαστα αντικείμενα, παλάτια, άμαξες και κάστρα, λιμάνια, εύφορες πεδιάδες και χιονισμένα δάση, μεγαλόπρεπες αίθουσες του θρόνου, δεξιώσεις, επίσημα δείπνα και χοροί, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα σαγηνευτικό και συναρπαστικό, από αυτά που ο αναγνώστης θυμάται για πολύ καιρό αφότου γυρίσει και την τελευταία σελίδα του. Πάνω απ’ όλα, όμως, η «Υπηρέτρια Της Δούκισσας» είναι μια εξιστόρηση για την αστείρευτη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, της αγάπης δίχως όρους και περιορισμούς, της αληθινής φιλίας και αλληλεγγύης και των ορίων που ίσως μας θέτουν κάποιοι, θέλοντας να μας περιορίσουν, να μας καθηλώσουν και να μας εκμεταλλευτούν, και το πόσο εύκολα μπορούμε να τα σπάσουμε, εάν το επιθυμούμε πραγματικά. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην εξαίρετη κ. Βασιλάκη για το αριστουργηματικό μυθιστόρημά της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ναύπλιο, 1829 Η Δούκισσα της Πλακεντίας, έπειτα από πρόσκληση του Iωάννη Καποδίστρια, εγκαθίσταται στην Ελλάδα και η Μαντώ, ένα οχτάχρονο κορίτσι, μπαίνει στη δούλεψή της. Γίνεται η αφοσιωμένη της υπηρέτρια και μεγαλώνει στη σκιά της γυναίκας, που τόσο η προσωπικότητά της όσο και η συγκλονιστική της ιστορία σημάδεψαν την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Από τις λάσπες στους δρόμους του Ναυπλίου, όπου έπαιζε ξυπόλυτη, μέχρι τα μεγαλύτερα σαλόνια στο Παρίσι και τα παλάτια του Αγγλικού Βασιλείου, η Μαντώ θα χαράξει έναν δρόμο φωτισμένο από το πάθος να βρεθεί στην αγκαλιά του άντρα που έκλεψε για πάντα την καρδιά της. Αθήνα, 2017 Η Γιασεμή, έπειτα από άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκει έναν κατεστραμμένο πίνακα, στην κυριακάτικη βόλτα της στο Μοναστηράκι. Μαγεμένη από την εικόνα της πανέμορφης γυναίκας με το σμαραγδένιο κόσμημα, νιώθει την ανάγκη να ψάξει για το παρελθόν της και καταφέρνει να ανακαλύψει το ημερολόγιό της. Η ιστορία της υπηρέτριας της δούκισσας ξετυλίγεται μπροστά της. Όλο της το είναι απορροφάται από τη ζωή εκείνης της γυναίκας. Σα να χρειάζεται να μάθει την ιστορία της για να ξεχάσει τη δική της. Πού μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ο έρωτας; Στον θάνατο ή στη ζωή; Στον παράδεισο ή στην κόλαση; Στην αλήθεια ή στο ψέμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου