Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ», του Βαγγέλη Βουραζάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ», του Βαγγέλη Βουραζάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 416
Τιμή με έκπτωση: 14,31€

          Τον αγαπητό Βαγγέλη Βουραζάνη τον γνώρισα συγγραφικά από το πρώτο του βιβλίο, ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ψυχή Από Μαύρο Βελούδο», που με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες με την απέρριτη, στακάτη, μεστή γραφή του, την καταιγιστική πλοκή και τους ολοζώντανους ήρωές του. Όταν, λοιπόν, έμαθα ότι κυκλοφόρησε το επόμενο έργο του, από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο «Η Συμφωνία Των Λεόντων», ενθουσιάστηκα καθώς ήμουν βέβαιη πως το δεύτερο αυτό πόνημα του συγγραφέα θα ήταν ακόμα καλύτερο από το πρώτο του. Διαβάζοντάς το επιβεβαιώθηκα στην πρόβλεψή μου με τον καλύτερο και πιο κατηγορηματικό τρόπο, αφού το νέο μυθιστόρημα του κ. Βουραζάνη είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που συνδυάζει αριστουργηματικά το αστυνομικό στοιχείο με την περιπέτεια, ενώ κινείται και πάλι σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Πραγματικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου ενώ, γυρνώντας και την τελευταία σελίδα του, είχα πειστεί απόλυτα πως θα ήθελα να δω τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Δε γνωρίζω εάν ποτέ θα γίνει κάτι τέτοιο, πάντως «Η Συμφωνία Των Λεόντων» είναι ένα μυθιστόρημα που δύσκολα ξεχνάει ο αναγνώστης, αφού οι εκπληκτικά σκιαγραφημένοι ήρωες και η πολυσύνθετη και καθηλωτική του πλοκή θα τον συντροφεύουν για πολύ καιρό αφότου ολοκληρώσει την ανάγνωσή του.
          Η περιπέτειά μας ξεκινά από τον κόλπο του Άντεν, όπου ένας σκληροτράχηλος κεφαλοκυνηγός εκτελεί δολοφονίες κατά παραγγελία με απίστευτη ακρίβεια και σκληρότητα, τόσο που δικαιωματικά έχει αποκτήσει τον τίτλο ο «Διάβολος του Έιρε». Όσοι τον έχουν μισθώσει για να εκτελέσει κάποιον εχθρό τους δε γνωρίζουν τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν πέρα από το ότι ονομάζεται Λιρόι Ντάφλερ και διατείνεται πως είναι Ιρλανδός. Αγνοούν από πού ήρθε, πού κατευθύνεται ή ποιος πραγματικά είναι. Το μόνο για το οποίο είναι απόλυτα βέβαιοι, είναι ότι όποιος μπει στο στόχαστρό του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γλυτώσει. Πρόκειται για έναν άνθρωπο-όπλο που αγνοεί τι είναι φόβος και ο οποίος αποκεφαλίζει τα θύματά του με την ίδια ευκολία που θα άνοιγε ένα μπουκάλι μπύρας. Παρά, όμως, αυτό το ψυχρό προσωπείο αδιαφορίας και έλλειψης οποιουδήποτε ανθρώπινου συναισθήματος, ο Λιρόι θα ταραχτεί όταν λάβει ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, το οποίο τον αναγκάζει να επιστρέψει στις πραγματικές ρίζες του, ώστε να μπορέσει να προστατέψει εκείνους που σημαίνουν τα πάντα γι’ αυτόν και για τους οποίους θα έδινε και τη ζωή του ακόμα χωρίς δεύτερη σκέψη.
          Μέσα σε έναν κυκεώνα χάρτινων ηρώων που μοιάζουν πιο αληθινοί και πιο παθιασμένοι ακόμα και από τους πραγματικούς ανθρώπους, ο συγγραφέας μάς παρασύρει σε ένα καλοστημένο, περιπετειώδες αστυνομικό θρίλερ. Οι φαινομενικά αόρατες μυστικές υπηρεσίες δρουν ύπουλα και μεθοδευμένα, ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις εξαιρετικά σπάνιες ικανότητες του ήρωά μας, ενώ δε διστάζουν να εκβιάσουν και να δολοφονήσουν, προκειμένου να επιτύχουν κάθε τους στόχο. Ακολουθώντας την πορεία του Λιρόι Ντάφλερ, σε μια ματωμένη περιπλάνηση μεταξύ τεσσάρων ηπείρων, γινόμαστε μάρτυρες σε γεγονότα που, αν και ξεπερνούν την περιορισμένη φαντασία μας, μοιάζουν απόλυτα αληθοφανή και πιθανά. Οι ήρωες του βιβλίου αυτού είναι πολλοί και άριστα σκιαγραφημένοι, με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις προσωπικές τους τραγωδίες να τους έχουν στιγματίσει ανεπανόρθωτα, ενώ οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον μοιάζουν ανεδαφικές. Όταν, όμως, παραστεί ανάγκη είναι ικανοί να ξεπεράσουν τα ακράδαντα πιστεύω τους και τις ατσάλινες συμπεριφορές τους, ώστε να επιτρέψουν στους αγαπημένους τους να ξεφύγουν και να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή που δικαιωματικά τους ανήκει.
          «Η Συμφωνία Των Λεόντων» του Βαγγέλη Βουραζάνη είναι ένα μυθιστόρημα μεστό και πλούσιο, γεμάτο με απρόσμενα γεγονότα και ευφάνταστη, καταιγιστική πλοκή, με κοινωνικές προεκτάσεις και αιχμηρές επισημάνσεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, όπως αφελώς ίσως πιστεύουμε. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξίσου πλούσιο σε περιπέτεια και σασπένς, όσο και σε έρωτα, συναίσθημα, φιλία, αγάπη, αλληλεγγύη, αλλά και ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Ένα περιπετειώδες θρίλερ που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και για το οποίο οφείλω θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο συγγραφέα του. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένας Ιρλανδός κυνηγός κεφαλών, χαμένος κάπου στον Κόλπο του Άντεν, με μοναδική παρέα κακής ποιότητας ουίσκι και λαθραία τσιγάρα, μισθωμένος για να εκτελεί πειρατές. Κανείς δεν αναζητεί τον Λιρόι Ντάφλερ, τον «Διάβολο του Έιρε», αν δεν πρέπει να πεθάνει κάποιος. Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθε και τι τον οδήγησε σε εκείνη την κόλαση. Μέχρι που ένα τηλεφώνημα θα ξυπνήσει φαντάσματα και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Εικόνες από το παρελθόν έρχονται να του θυμίσουν την κατάρα με την οποία γεννήθηκε: να βλέπει τον θάνατο όσων αγάπησε. Η κατάρα όμως πρέπει να σπάσει για να λυτρωθεί ο ίδιος και να μην κινδυνεύει άλλο πια εκείνη... Εκείνη, που τον αγάπησε άνευ όρων και του χάρισε την καρδιά της για πάντα.
Εκείνον, μαζί με το ολέθριο χάρισμά του.

Ένα θρίλερ που διαδραματίζεται μεταξύ τεσσάρων ηπείρων, βαμμένο με αίμα και ανεκπλήρωτους πόθους σκοτεινών ανθρώπων, συμφέροντα επιχειρηματιών, επαγγελματιών δολοφόνων και έναν μεγάλο έρωτα, με αφετηρία και τέλος την Ελλάδα».

«Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την παγκόσμια κατασκοπεία, Μένια. Αν κάποιος κεντρίσει το ενδιαφέρον, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γι’ αυτόν. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί απ’ αυτούς».
«Ποιους “αυτούς”;»
Ο Στέφανος έβαλε τα γέλια.

«Οι “αυτοί” είναι οι εξουσιαστές αυτού του κόσμου. Αυτοί που ελέγχουν τα πάντα, που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, που ξεκινούν έναν πόλεμο και αποφασίζουν πότε θα λήξει».

Το πρόσωπό του σκλήρυνε απότομα. «Δε θα τους δεις ποτέ στην τηλεόραση. Δε θα μάθεις ποτέ για την ύπαρξή τους. Κι όμως είσαι ένα γρανάζι σε έναν μηχανισμό που εξυπηρετεί δικά τους συμφέροντα. Αν είσαι προβληματικό, βγαίνεις εκτός λειτουργίας, ανακυκλώνεσαι και αντικαθίστασαι. Εμείς, εγώ, ο άντρας σου, ο Μύρος, είμαστε αυτοί που αναλαμβάνουν να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Εμείς είμαστε τα όπλα τους, ώστε εσείς, τα πιόνια τους, να μη στραφείτε ποτέ εναντίον τους, κι αν ποτέ το κάνετε, φροντίζουμε να σας εξαφανίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου