Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

«ΟΥΦΟΨΑΡΑ - Στα Πέρατα του Σύμπαντος», του Δημήτρη Μελικέρτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΥΦΟΨΑΡΑ - Στα Πέρατα του Σύμπαντος», του Δημήτρη Μελικέρτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 392
Τιμή: 13,95€

          Ποτέ δεν έχω κρύψει την ιδιαίτερη προτίμηση που τρέφω στο ιστορικό μυθιστόρημα, όμως ως γνήσια βιβλιοσκώληκας ενθουσιάζομαι ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτω –μέσα από την ανάγνωση βιβλίων– νέα συγγραφικά ταλέντα. Το είδος στο οποίο ανήκουν τα έργα τους δε με απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς μου αρκεί πως έχω εντοπίσει «νέο αίμα», συγγραφείς που είτε τώρα εμφανίζονται στο προσκήνιο είτε τώρα τους ανακαλύπτω εγώ. Αυτό μου συνέβη και με τον Δημήτρη Μελικέρτη και το εκπληκτικό μυθιστόρημά του «Ουφόψαρα», το οποίο –αν και προορίζεται για την ηλικιακή κατηγορία νεαρών αναγνωστών από 9 έως 18 ετών, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο– προσωπικά το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον, χωρίς διόλου να αισθάνομαι «εκτός ηλικιακού κλίματος». Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε ένας μαγικός κόσμος με την επιστημονική φαντασία στα καλύτερά της και στις πιο ξεκαρδιστικές της εκδοχές, ενώ ένα αδιόρατο άρωμα από το αγαπημένο μου «Πέμπτο Στοιχείο» του Λικ Μπεσόν πλανιόταν στον αέρα, κάνοντάς μου ολόκληρο τον κόσμο που έπλασε αφ’ εαυτού του ο συγγραφέας πιο προσιτό και πιο παραστατικό. Ειλικρινά, δε γνωρίζω εάν το συγγραφικό ταλέντο είναι κάτι που ρέει στα γονίδια του ανθρώπου ή είναι κάτι που ανακαλύπτει κάποιος ευρισκόμενος στο κατάλληλο περιβάλλον και με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω ως αναγνώστρια είναι ότι το συγγραφικό ταλέντο του Δημήτρη Μελικέρτη είναι γνήσιο, πρωτότυπο, πηγαίο και, τολμώ να ρισκάρω την πρόβλεψη, ανεξάντλητο.
          Με όχημα την ευρηματική φαντασία του συγγραφέα, μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο μελλοντικό, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά από τη δική μας εποχή, οπότε και είναι εφικτά τα χωροχρονικά διαγαλαξιακά ταξίδια. Η πρώτη μας επαφή με αυτόν τον θαυμαστό κόσμο –που αν και φανταστικός, τίποτα δεν αποκλείει τη μελλοντική του ύπαρξη, είναι άλλωστε τόσο εγωιστικό να νομίζουμε πως είμαστε μόνοι μας στο άπειρο σύμπαν– γίνεται στον αστερισμό του Τετράγωνου & Πεινασμένου Κυνός, στον πλανήτη Μπλου63, στα περίχωρα της πόλης Αλ-Αχλύ-3081° και σε ένα τρισάλθιο πανδοχείο της περιοχής που ανήκει στον στριμμένο, παραδόπιστο και κακότροπο Ζεφιράτ. Οι θαμώνες του είναι κυρίως ακαλλιέργητοι και νευρικοί μεταλλωρύχοι στα ορυχεία περιττόνιου, οι οποίοι πνίγουν τον θυμό για τη φρικτή και επίπονη καθημερινότητά τους στους καυγάδες, τα άνοστα αστεία και το μεθύσι. Σε αυτό το πανδοχείο είναι αναγκασμένος να δουλεύει και ο ταλαίπωρος έφηβος ήρωάς μας, ο ορφανός Νολ, ο οποίος υπομένει καρτερικά τις βρισιές των θαμώνων, την κακομεταχείριση του αφεντικού του Ζεφιράτ, την κοκορόμυαλη γυναίκα του αφεντικού του Τζελμίν, η οποία ακολουθεί πάντα την τελευταία λέξη της μόδας –στην κυριολεξία, όμως–, κάνοντας την ομιλία της ακατανόητη για πολλούς, και τον οξύθυμο χαρακτήρα ενός μηχανικού παπαγάλου, του Παπαγκάι. Μόνη συμπαραστάτιδα στον καθημερινό Γολγοθά του το θηλυκό ανδροειδές Σου που, άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο, έχει επιλέξει να κρυφτεί σε αυτήν τη γωνιά του συγκεκριμένου γαλαξία στην άκρη του σύμπαντος.
          Η καταθλιπτική, αδιάφορη και κοπιαστική ζωή του Νολ θα ανατραπεί μέχρι εκεί που δε φαντάζεται όταν έρθει στο πανδοχείο ένας παράξενος, άγνωστος και ταυρόμορφος πελάτης για να διανυκτερεύσει. Ο Νολ, ως παιδί για όλες τις δουλειές, αναλαμβάνει να κουβαλήσει τις αποσκευές του ξένου στο δωμάτιό του, όμως δε θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει τη ζωή του ολόκληρη μία από αυτές τις αποσκευές και το απρόσμενο ζωντανό περιεχόμενό της. Τα πάντα θα ανατραπούν και ο Νολ θα κάνει το μεγαλύτερο και πιο περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο αλλά και στον χρόνο, φέρνοντας μαζί του από άλλες εποχές και άλλο γαλαξία δύο συνομηλίκους του Γήινους, τον μανιώδη παίκτη ηλεκτρονικών παιχνιδιών Ορέστη και την παθιασμένη με το μποξ Βερενίκη. Τα τρία παιδιά δένονται με μια απρόσμενη φιλία, ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πράκτορες της οργάνωσης ΧΧΑ, τους διαστημικούς πειρατές, διάφορα αλλόκοτα τέρατα, όπως ο Τσιπουρόσαυρος Ρεξ, και να δώσουν μάχες αληθινές για πρώτη φορά στη ζωή τους. Μη γνωρίζοντας εάν θα μπορέσουν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώνουν τις αταίριαστες δυνάμεις τους και παλεύουν με νύχια και με δόντια για τα ιδανικά τους που δε διαφέρουν και πολύ, αλλά και για όλα όσα πρεσβεύουν πάντοτε τα νιάτα ανά τον κόσμο.
Η φαντασία του Δημήτρη Μελικέρτη καλπάζει αχαλίνωτη παρασύροντάς μας στο πιο μαγευτικό αναγνωστικό ταξίδι, το χιούμορ και η ευρηματικότητα ξεχειλίζουν από κάθε σελίδα, ενώ οι ρυθμοί της πλοκής είναι καταιγιστικοί. Ζώα που κάτι μας θυμίζουν με τα ονόματά τους-λογοπαίγνια του συγγραφέα, όπως οι γουάτες, τα μουχλάρια, οι τσιπουρόσαυροι ή τα ουφόψαρα. Εντυπωσιακά αστροσκάφη, πόλεις σε άλλους πλανήτες, τεχνολογία έτη φωτός μπροστά από τη δική μας, μεταφραστικές καραμέλες, άνθρωποι που κουβαλούν τα δικά μας χαρακτηριστικά, προτερήματα και κουσούρια, ανδροειδή τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανά να νιώσουν πίστη και φιλία, εκνευριστικά πτηνά που δε λένε ποτέ την αλήθεια και τόσα άλλα θαυμαστά τα οποία καθηλώνουν τον αναγνώστη σε ένα αναγνωστικό ταξίδι διαγαλαξιακό και αλησμόνητο. Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο Δημήτρη Μελικέρτη για τα συναρπαστικά «Ουφόψαρά» του, αναμένω με ανυπομονησία το επόμενο μυθιστόρημά του και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου, όποια κι αν είναι η ηλικία σας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Στον αστερισμό του Τετράγωνου & Πεινασμένου Κυνός, ένα ορφανό αγόρι εργάζεται στο άθλιο πανδοχείο του Ζεφιράτ και υπομένει την κακομεταχείριση των μεταλλωρύχων θαμώνων. Ώσπου εμφανίζεται ο ταυρόμορφος ξένος µε το μυστηριώδες πακέτο και η ζωή του ανατρέπεται. Μέσω ρηγμάτων στον χωροχρόνο, μεταφέρονται από τη Γη ο Ορέστης, μανιώδης gamer, και η Βερενίκη, παθιασμένη µε το μποξ, και όλοι µαζί παρασύρονται στη δίνη µιας εξωφρενικής διαγαλαξιακής περιπέτειας. Γιατί τους καταδιώκει η αινιγματική οργάνωση µε τα αρχικά ΧΧΑ; Πώς αντιδρούν απέναντι σε διαστημικούς πειρατές, νοήμονα αστροσκάφη, ντρόουν, λεπτούς σούμο σάι και τέρατα όπως ο Τσιπουρόσαυρος Ρεξ; Ποια είναι η θαυματουργή ιδιότητα των «ουφόψαρων»; Μάχες, φιλίες, προδοσίες, συγκρούσεις, διαφορετικά όντα και κόσμοι, οι ανατροπές, η αγωνία, το άγνωστο κι ένας έρωτας έξω απ’ τον χώρο και τον χρόνο συνθέτουν το πιο χιουμοριστικό, ασυνήθιστο και συναρπαστικό ταξίδι στα πέρατα του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου