Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ», της Ελίζαμπεθ Κόστοβα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ», της Ελίζαμπεθ Κόστοβα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 653
Τιμή με έκπτωση: 13,32 €

          Πόσα και πόσα δεν έχουμε ακούσει, διαβάσει και παρακολουθήσει σχετικά με τη σκοτεινή και αμφιλεγόμενη ιστορική μορφή του πρίγκιπα και μετέπειτα ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαντισλάβ Γ΄ Τσέπες, του τάγματος των Δρακούλ… Οι περισσότεροι τον γνωρίζετε απλά ως τον απέθαντο αιμοδιψή Κόμη Δράκουλα, που έχει την κακή συνήθεια να τρέφεται με αίμα ανθρώπων, να σαγηνεύει ανυπεράσπιστες κορασίδες και να τις μετατρέπει σε αθάνατες νύμφες του, να κοιμάται σε φέρετρα γεμάτα με το χώμα της πατρίδας του, να μεταμορφώνεται σε νυχτερίδες, λύκους, ποντίκια ή ομίχλη –ανάλογα με τη διάθεση και τον σκοπό του– και να ζει σε αραχνιασμένα, τρομαχτικά, ανήλιαγα κάστρα, που ισορροπούν κυριολεκτικά πάνω στο χείλος απόκρημνων γκρεμών στα Καρπάθια Όρη. Τα περισσότερα, όμως, σχετικά με αυτήν την εξωπραγματική απεικόνισή του μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα, καθώς του τα προσέδωσε ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ, κάνοντάς τον διάσημο ανά την οικουμένη, έστω και σαν έναν αθάνατο βρικόλακα, καθαρό αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του. Υπάρχουν ακόμα και έγκριτοι ιστορικοί συγγραφείς, όπως ο Ρουμάνος Ματέι Καζάκου με τη βιογραφία του πρίγκιπα Βλαντ Γ΄ «Dracula ο Παλουκωτής», οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν την πραγματική διάσταση της εξέχουσας αυτής ιστορικής προσωπικότητας, καθώς και τα πραγματικά γεγονότα και τις κατά γενική ομολογία φρικιαστικές πράξεις του που οδήγησαν στη δημιουργία των θρύλων γύρω από τη ζωή και τον θάνατό του.
Το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Κόστοβα με τον τίτλο «Ο Ιστορικός» –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη από το 2005 και πρόσφατα επανεκδόθηκε–, το αγνοούσα μέχρι που μου το πρότεινε μια καλή μου φίλη, και γι’ αυτό θα την ευχαριστώ και θα της είμαι ευγνώμων πάντοτε. Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από όλους όσοι επιζητούν να μάθουν μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας του Δράκουλα, ειπωμένη από τον ίδιο τον Κόμη! Παρά τον μεγάλο όγκο του μυθιστορήματος αυτού, η ανάγνωσή του διήρκεσε λίγες μόνο μέρες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα μιας χειμωνιάτικης μέρας, μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτα ταιριαστή με την περίεργη και σκοτεινή θεματολογία του. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης, και κυρίως των Βαλκανίων, από τον 15ο αιώνα και μετά. Το ιστορικό κομμάτι του μυθιστορήματος αυτού ξεκινάει από τη γέννηση του Βλαντ του τρίτου, πρίγκιπα του Τάγματος των Δρακούλ και μετέπειτα γνωστού με το προσωνύμιο Ανασκολοπιστής ή Παλουκωτής, που έμελλε να «στοιχειώσει» όχι μόνο τη φαντασία των κοινών θνητών σαν κι εμάς, αλλά και πολλών εξαιρετικών συγγραφέων, καθώς και τη ζωή και τα έργα πολλών διαπρεπών, πραγματικών ή μη, ιστορικών, ανθρώπων του Πνεύματος, ακόμα και επιστημόνων.
Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά όταν η ηρωίδα μας, κόρη ενός διπλωμάτη που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, ανακαλύπτει ένα παμπάλαιο ασυνήθιστο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του πατέρα της, στο οποίο βρίσκονται κρυμμένες μερικές κιτρινισμένες και φθαρμένες από τον χρόνο επιστολές. Το κύριο θέμα αυτών των επιστολών είναι ο ίδιος ο Δράκουλας, η ζωή του και η αφύσικη επιμήκυνσή της, καθώς και τα έργα και η δράση του σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Η κοπέλα –προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρει τα χνάρια του αγνοούμενου πατέρα της– φτάνει στα ίχνη του διαβόητου πρίγκιπα κι εμείς ζούμε μαζί της τη μεγαλύτερη, ίσως, περιπέτεια που θα μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε.
Διαβάζοντας τον «Ιστορικό» θα «ταξιδέψετε» μέσα από τις επιστολές των διαφόρων ηρώων της υπόθεσης στο μακρινό παρελθόν αλλά και στο μυστηριώδες παρόν και θα γνωρίσετε τόπους μαγικούς, γεμάτους από την ιστορία των οικείων μας Βαλκανίων, έως ότου φτάσετε να γνωρίσετε και τον ίδιο τον πρίγκιπα Βλαντ αυτοπροσώπως, ο οποίος –μέσα από μια πλοκή που δεν μπορείτε εύκολα να προβλέψετε– μας δίνει τη δική του ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στα οποία πρωταγωνίστησε για πεντακόσια ολόκληρα χρόνια! Άλλοι θα διακρίνετε σε αυτόν τον δίκαιο ηγεμόνα της Βλαχίας, που προσπάθησε να βάλει τέλος στις εσωτερικές διαμάχες των Βογιάρων, έστω και με εκτελέσεις όσων θεωρούσε ότι πρόδιδαν τη χώρα του. Άλλοι θα τον κατηγορήσετε για την αυστηρότατη στάση που τήρησε τον καιρό της διακυβέρνησής του, για τις σκληρές μάχες του κατά των Οθωμανών και για τους διαβόητους ανασκολοπισμούς στους οποίους υπέβαλλε τους εχθρούς του, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, φτάνοντας να «φυτέψει» ακόμα και ολόκληρα «δάση» από ανασκολοπισμένους σε έκταση πλάτους ενός χιλιομέτρου και μήκους τριών! Άλλοι θα κατανοήσετε και θα αποδεχτείτε όλα τα παραπάνω, εντάσσοντας τον Δράκουλα στο πραγματικό ιστορικό του πλαίσιο –όπου η βία ήταν μια καθημερινή, ευρέως αποδεκτή πρακτική και ο θάνατος κάτι πολύ συνηθισμένο– και θα κατανοήσετε την προσπάθειά του να αποκρούσει τις επεκτατικές βλέψεις του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, να πολεμήσει τους αμέτρητους προδότες και να αποτινάξει τους δυσβάσταχτους φόρους υποτελείας που είχαν δεχτεί αδιαμαρτύρητα να πληρώνουν οι προκάτοχοί του. Άλλοι, τέλος, θα γοητευτείτε από την πιο σκοτεινή και γοτθική εκδοχή του, αυτήν της αθανασίας, της αδίστακτης, αιμοδιψούς φύσης του ως βρικόλακα και της δημιουργίας του θρύλου γύρω από τους υποτιθέμενους αιώνες ζωής του, που προκαλεί ανατριχίλες σε όσους θέλγονται από τέτοιες δεισιδαιμονίες.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζω τη συγγραφέα προσωπικά, της οφείλω τα θερμά συγχαρητήριά μου για το μυθιστόρημά της το οποίο με σαγήνευσε ευθύς εξαρχής, με καθήλωσε καθ’ όλη την ανάγνωσή του, με έκανε να στριφογυρίζω ανήσυχα στη θέση μου με ορθωμένες τις τρίχες στον σβέρκο μου και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου! Αν και για κάποια χρόνια μετά την έκδοσή του το βιβλίο «ο Ιστορικός» της Ελίζαμπεθ Κόστοβα ήταν εξαντλημένο, πλέον κυκλοφορεί σε επανέκδοση από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, γι’ αυτό όσοι δεν το έχετε ακόμα αποκτήσει θα σας πρότεινα να το αναζητήσετε πάραυτα και να το διαβάσετε το συντομότερο! Σας εγγυώμαι πως θα βιώσετε μία αναγνωστική εμπειρία μοναδική που δεν θα λησμονήσετε ποτέ!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Αν η καρδιά σας φτερουγίζει στη σκέψη των ερειπωμένων κάστρων και η φαντασία σας εξερευνά τις κρύπτες μεσαιωνικών μοναστηριών τις νύχτες με πανσέληνο, το μυθιστόρημα αυτό θα σας κρατήσει ξάγρυπνους μέχρι την τελευταία συναρπαστική του σελίδα. Η αφήγηση ξεκινά στο Άμστερνταμ το 1972, όταν μια έφηβη ανακαλύπτει στη βιβλιοθήκη του διπλωμάτη πατέρα της ένα αξιοπερίεργο βιβλίο, που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα, και κάμποσες κιτρινισμένες από το χρόνο επιστολές. Οι επιστολές αυτές περιέχουν στοιχεία για μία από τις σκοτεινότερες δυνάμεις που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: τον Βλαντ τον Aνασκολοπιστή, ηγεμόνα της Βλαχίας, η σκληρότητα του οποίου γέννησε και έθρεψε το μύθο του Δράκουλα. Η κοπέλα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αναμειχθεί σε μια έρευνα στην οποία γενιές ιστορικών διακινδύνευσαν την υπόληψή τους, την πνευματική τους ισορροπία μα και την ίδια τους τη ζωή.

Από τα ήρεμα κανάλια του Άμστερνταμ στην πολύβουη Κωνσταντινούπολη και από τα παμπάλαια μοναστήρια των Ανατολικών Πυρηναίων μέχρι την καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης, από την ηγεμονία των Βυζαντινών και των Οθωμανών μέχρι τους κατακτητές του αιώνα μας, όπως οι Σοβιετικοί, από το παρόν στο παρελθόν, ανατρέχοντας πάλι στο σήμερα, οι ήρωες αναζητούν την αλήθεια για τον Βλαντ Δράκουλα και την άχρονη συμφωνία που ίσως διατήρησε ζωντανό το τρομερό του έργο μέσα στους αιώνες. Tο μυθιστόρημα O Ιστορικός, μέσα από τις σχέσεις των ηρώων και τη συνεχή ροή της πλοκής, πραγματεύεται ένα αρχαίο μυστήριο, έναν κλασικό μύθο που προσεγγίζεται από τη σύγχρονη έρευνα, υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη ότι η αλήθεια της Ιστορίας αποδεικνύεται τελικά μόνο μέσα από την ίδια της την εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου