Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

«Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ», παρουσιάζει ο Βαγγέλης Μπέκας - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Τον κ. Μπέκα τον «έμαθα» από το προηγούμενο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το ιστορικό μυθιστόρημα «Μαύρο Φυλαχτό». Η τύχη όμως το έφερε ώστε να διαβάσω πρώτα το νέο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ίδιες εκδόσεις, με τίτλο «Ο γιος μας». Πρόκειται για ένα σύγχρονο κοινωνικό βιβλίο με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού και περιπέτειας, που εκτυλίσσεται σε ένα ακριτικό χωριό δίπλα σχεδόν στα σύνορα, κοντά σε ένα μουσουλμανικό χωριό. Οφείλω να ομολογήσω πως είναι ένα καθηλωτικό βιβλίο, που όντως κινείται με κινηματογραφικούς ρυθμούς και έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμά του τον κοφτό, στακάτο και απέριττο λόγο του συγγραφέα. Χωρίς τίποτα το περιττό, ολιγόλογος και ακριβής, παραστατικός και περιεκτικός σε κάθε του λέξη, ο συγγραφέας κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναλυτικά θα σας παρουσιάσω πολύ σύντομα την ολοκληρωμένη μου άποψη για το αξιόλογο αυτό βιβλίο. 
        Με την αφορμή όμως της έκδοσής του, ο εξαίρετος κ. Βαγγέλης Μπέκας δέχτηκε την πρόσκλησή μου να μας παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε, του εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνολικό συγγραφικό του έργο και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα έχει να μας πει ο συγγραφέας, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα το καθηλωτικό μυθιστόρημα «Ο γιος μας»!
 
        «Ο γιος μας» είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την αγία οικογένεια και τους έρωτες που λοξοδρομούν, για τη σχέση χριστιανισμού και μουσουλμανισμού στα πολυτάραχα Βαλκάνια. Ένα βιβλίο για τους φόβους και τα καταραμένα πρέπει των ανθρώπων. Για την προσπάθεια να ξεφύγουμε από αυτά, να ζήσουμε αγαπημένοι, ειρηνικά, ελεύθεροι.
        Βρισκόμαστε στα σύνορα ενός χριστιανικού μ’ ένα μουσουλμανικό χωριό, όπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται. Ο Νίκος τον αναζητά απεγνωσμένα, η μητέρα του μικρού συμπεριφέρεται παράξενα, ενώ ένας ακραίος ισλαμιστής έχει μόλις επιστρέψει στο κοντινό μουσουλμανικό χωριό απ’ τον εμφύλιο στη Συρία. Και όλα αυτά, ενώ η Σιμπέλ, η αδερφή του τζιχαντιστή, είναι εκτοπισμένη για τιμωρία στο απομονωμένο σπίτι του δάσους. Η αναζήτηση του παιδιού θα οδηγήσει τη χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα σε παροξυσμό, οι υποψίες για τον χαμό του μικρού πέφτουν παντού και οι σχέσεις όλων διαταράσσονται.
        «Ο γιος μας» είναι σαφώς ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο όμως κυριαρχούν το μυστήριο και οι ανατροπές, γιατί λατρεύω τα αστυνομικά και τα βιβλία αγωνίας. Σχεδίασα, λοιπόν, τον «γιο μας» με αστυνομική πλοκή, αλλά δεν σταμάτησα εκεί. Έγραψα, συνειδητά, ένα μυθιστόρημα σε ανοιχτό διάλογο με τις σειρές του HBO και του Netflix. Διότι θεωρώ ότι οι νέες σειρές οδηγούν το γαϊτανάκι της αφηγηματικής εξέλιξης. Κι έτσι, λοιπόν, «ο γιος μας» είναι ένα βιβλίο που οι σελίδες τρέχουν σαν κινηματογραφικές σκηνές παρασέρνοντάς μας σε θαμμένα μυστικά, ανατροπές και αποκαλύψεις.
Βαγγέλης Μπέκας
 
Βιογραφικό σημείωμα Βαγγέλη Μπέκα:
 
O ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του, τελευταίο από το οποία είναι Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για τα μεγάλου μήκους σενάριά του: Το 13o υπόγειο και H χύτρα. Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.


Πρόσφατη εργογραφία Βαγγέλη Μπέκα:
 
«Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ»
Εκδόσεις: Ψυχογιός (2020)
Σελίδες: 432
Τιμή με έκπτωση: 15,93€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.
Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.
 
Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.
 
«ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ»
Εκδόσεις: Ψυχογιός (2017)
Σελίδες: 448
Τιμή με έκπτωση: 14,94€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
1797. Η αριστοκρατία των Βενετών καταρρέει στα Επτάνησα και η δημοκρατία των Γάλλων καταφθάνει μαζί με νέες ιδέες και ιδανικά. Η Γαλλική Επανάσταση εξαπλώνεται.
Το Κριτήριο των οπλαρχηγών στέλνει τον Μάρκο κατάσκοπο του Σουλίου στην Κέρκυρα, για να μάθει αν οι Γάλλοι έρχονται σαν φίλοι ή εχθροί. Ο Αλή πασάς παραμονεύει. Όπλα του Μάρκου, οι γνώσεις που αποκόμισε στις ξακουστές σχολές των Ιωαννίνων, η ευστροφία και η μουσική. Αχίλλειος πτέρνα του, η έλλειψη θάρρους, αν και Σουλιώτης. Φιλοξενείται στο αρχοντικό του μεγαλέμπορα σιορ Μάντακα, όπου μαγεύεται απ’ την αρχόντισσα και την κόρη της, γυναίκες που αποπνέουν φραντσέζικο αέρα. Παριζιάνικα αρώματα και Σούλι: δυο κόσμοι συγκρούονται μέσα του· δυο κόσμοι όπου οι γυναίκες γράφουν Ιστορία.
Στην Κέρκυρα ο Μάρκος εμποτίζεται με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης που εφαρμόζονται στο νησί και γίνεται φίλος με τον Περραιβό, τον τελευταίο Έλληνα που είδε ζωντανό τον Ρήγα Φεραίο. Όμως ένας φόνος τον γυρίζει πίσω. Κι όταν κάποιος χάλαγε γυναίκα στο Σούλι, όφειλες να σκοτώσεις τέσσερις άντρες από τη φάρα του φονιά για να έρθει το αίμα στα ίσα. Ο Μάρκος μυρίζει αίμα και πισωπατά.
Τότε ο Αλή πασάς ορμά στο Σούλι κι ο Μάρκος παγιδεύεται στο πλέγμα του έρωτα, της βεντέτας και της πατρίδας που κινδυνεύει από τους Οθωμανούς. Έρωτας, αδερφή, χρέος. Κόκκινο σαν αίμα. Και μες στον χαλασμό της μάχης των χριστιανών με τους μουσουλμάνους, το μαύρο φυλαχτό γίνεται ευχή και κατάρα για μια λύση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου