Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

"Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ", του Γουίλιαμ Στερνς - Ντέιβις - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

"Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ", του Γουίλιαμ Στερνς-Ντέιβις - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Σελίδες: 488  
Τιμή: 11,20 ευρώ.

Γραμμένο το 1924  αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα, όμως τόσο ζωντανό και γλαφυρό, σαν να γράφτηκε σήμερα, μου κράτησε το ενδιαφέρον ζωντανό από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα!!! Η ιστορία του 8ου αιώνα μ.Χ, και συγκεκριμένα οι ημέρες και τα έργα ίσως του μεγαλύτερου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο, ιδρυτή της Πόλης.
Πρόκειται για τον Λέων Γ', τον Ίσαυρο, που ήταν "όνομα και πράγμα" λιοντάρι! Κατόρθωσε να υπερασπίσει τη χριστιανοσύνη και το Βυζάντιο από την τρομερή πολιορκία των Σαρακηνών που άρχισε το 717 και τελείωσε το 718 μ.Χ, με νίκη των Βυζαντινών και συνθηκολόγηση των Σαρακηνών, οι οποίοι δεν τόλμησαν να ξαναεπιτεθούν στην Απόρθητη Βασιλεύουσα, παρά μόνο μετά από 7 ολόκληρους αιώνες!!!
Ο Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος, γιός ταπεινών χωρικών, ανέβηκε με την αξία του στο θρόνο, χωρίς να δολοφονήσει ή να τυφλώσει τον προηγούμενο αυτοκράτορα-ανδρείκελο, όπως συνηθιζόταν τότε, αλλά μετά από παραίτηση του τελευταίου. Παρομοίως, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων του σχεδόν σε τίποτα, αφού η πολυτελής ζωή του εκάστοτε Βυζαντινού αυτοκράτορα τον άφηνε παγερά αδιάφορα. Ο ίδιος, ως στρατιώτης  ήταν θαρραλέος, ειλικρινής, έντιμος και γενναίος υπερασπιστής του Χριστιανισμού και των πολιτών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ήταν αυτός που ώθησε τον επιστήμονα Καλλίνικο να ανακαλύψει το περίφημο "Υγρό ή Ελληνικό Πυρ", με τη βοήθεια του οποίου εξολόθρευσε το στόλο και τα στρατεύματα των Σαρακηνών.
Οι Σαρακηνοί, από την πλευρά τους, ορκίζονταν πως οι Βυζαντινοί είχαν "μπλε δαιμόνια" που ρίχνονταν στην μάχη για χάρη τους... Τον Αυτοκράτορα τον αποκαλούσαν και "καλόγερο", καθώς δεν ακολουθούσε τις κραιπάλες και υπερβολές των ομοίων του, αλλά είχε δοσμένη την καρδιά του σε μία και μοναδική γυναίκα, την οποία δεν είχε καν διανοηθεί να ατιμάσει! Το αν εκπληρώθηκε ο έρωτάς τους ή όχι, το αφήνω να το ανακαλύψετε εσείς μέσα από τις σελίδες αυτού του καταπληκτικού βιβλίου.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να αναπαραστήσει με γλαφυρότητα, ζωντάνια και εντυπωσιακή πειστικότητα εκείνες τις ταραγμένες εποχές, συνδυάζοντας τις ιστορικές πηγές με την ευφάνταστη δική του μυθοπλασία, ζωντανεύοντας έτσι μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Έναν αυτοκράτορα καθ’ όλα άξιο του τίτλου του, που αν είχε άξιους συνεχιστές μπορεί η πορεία του Βυζαντίου να μην τελείωνε τόσο άδοξα το 1453 κάτω από την απειλή της ανερχόμενης οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ενώ πρόκειται για ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, ο χαρισματικός συγγραφέας κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη, όπως παραδείγματος χάριν, στην σκηνή όπου οι Σαρακηνοί πλησιάζουν τα τείχη της Πόλης από θαλάσσης και φωνάζουν, κοροϊδεύοντας στους Βυζαντινούς που βρίσκονται στις επάλξεις: ‘Πού είναι τώρα ο «μαραγκός» σας να σας βοηθήσει;’ , εννοώντας τον Χριστό. Κι εκείνοι απαντούν ατάραχοι: ‘Είναι απασχολημένος, φτιάχνει τα φέρετρά σας!’. Μία από τις πολλές, ευρηματικές στιχομυθίες μεταξύ των ηρώων που χαράσσουν αυτό το βιβλίο στη μνήμη των αναγνωστών για πάντα! Ένα αξεπέραστο ιστορικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Σ’ αυτό το μυθιστόρημα ο συγγραφέας μας προσφέρει μια ολοζώντανη, συναρπαστική ξενάγηση στην Κωνσταντινούπολη του 8ου αιώνα. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος, που ξεκίνησε από απλός χωρικός και χάρη στις αρετές και τις ικανότητές του αναδείχθηκε σε μεγάλη προσωπικότητα κι έσωσε το Βυζάντιο κι ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη κατά τη μεγάλη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σαρακηνούς το 717μ.Χ. Άλλος πρωταγωνιστής είναι ο ηλικιωμένος επιστήμονας Καλλίνικος που ανακάλυψε το περίφημο Υγρό Πυρ, με το οποίο ο Λέων αιφνιδίασε και κατέστρεψε το στόλο των Σαρακηνών. Και τέλος, η ωραία Ανθούσα, κόρη του Καλλίνικου, και το ειδύλλιό της με τον αυτοκράτορα. Μέσ’ από τη γοητευτική αναπαράσταση μιας ολόκληρης εποχής, ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μεγάλες στιγμές της Ιστορίας και μαζί ένα φλογερό έρωτα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου