Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς, ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους - αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ με όλους εσάς όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτή την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην αποκλείετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων - αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν το θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους φίλους - αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισ. Τσαλαπάτη

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

"Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ", του Μάθιου Λιούϊς - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

 «Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ»,του Μάθιου Λιούϊς  - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη  
Εκδόσεις GUTENBERG.
Σελίδες: 567 
Τιμή: 18,75 ευρώ  

Ένα πραγματικά γοτθικό μυθιστόρημα, γραμμένο από τον 19χρονο τότε Λιούϊς και το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1796 στο Λονδίνο, με απίστευτη πλοκή, μυστήριο, ανατροπές, έρωτα, θάνατο, τιμωρία και εξιλέωση, δοσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μαγεύει τον αναγνώστη και να τον παγιδεύει μέσα στον όχι και τόσο φανταστικό κόσμο του.
Ο Καλόγερος Αμβρόσιος, ένας τριαντάχρονος άνδρας στην πλήρη ακμή του, έχει αφοσιωθεί απόλυτα και ολοκληρωτικά στη λατρεία του Θεού. Ταγμένος από παιδί στο μοναχικό βίο, αγνοεί κάθε πειρασμό και η ύπαρξή του πλημμυρίζεται από την εγκράτεια, την προσευχή και την αρετή. 
Ηγούμενος πια σε μοναστήρι Καπουτσίνων της Μαδρίτης, αποτελεί το πρότυπο της αγιοσύνης και εμπνέει τη θρησκευτική ευλάβεια σε όλους ανεξαιρέτως. Οι πιστοί συρρέουν κατά σμήνη στην εκκλησία για να ακούσουν τα κυρήγματά του και να εξομολογηθούν στην "αγιότητά του". 
Είναι ένας καλόγερος για τον οποίο ακόμα και η Ιερά Εξέταση είναι περήφανη. 
Ο πιστός του ακόλουθος αδερφός Ροζάριο θα του "ανοίξει" τα μάτια με τρόπο που ποτέ δε θα περιμέναμε, από έναν τέτοιο ενάρετο άνθρωπο του Θεού. Ο καλόγερος μεταμορφώνεται και η κατάληξή του είναι απρόσμενη και συγκλονιστική.
Πέρα από τον ίδιο τον καλόγερο που "στοιχειώνει" κάθε σελίδα αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, υπάρχουν και άλλοι πολλοί ήρωες και ηρωΐδες, που η μοίρα, ο Θεός ή ο Διάβολος τους φέρνει στο δρόμο του. Οι συνέπειες για όλους θα είναι απρόσμενες και καταλυτικές.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του Γοτθικού μυθιστορήματος και πιθανότατα αποτέλεσε τον πρόδρομο πολλών άλλων αριστουργημάτων του είδους.
Ένα βιβλίο αξιομνημόνευτο που γυρίστηκε και σε ταινία με πρωταγωνιστή στο ρόλο του αντιφατικού Αμβροσίου τον Βενσάν Κασέλ! 
Ένα βιβλίο που σας προτείνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!!! 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


"Υγρές, μελαγχολικές αυλές, φασματικοί πύργοι, ζοφερές προοπτικές, μοναστήρια όπου κατοικεί το Κακό, ψίθυροι και τρεμάμενες σκιές, πανέμορφες ηρωίδες που ακροβατούν στα όρια της τρέλας, δαιμονικοί χαρακτήρες που πουλάνε την ψυχή τους στον Εωσφόρο, αλλότρια, μυστικά πάθη, τρέλα, ποίηση... Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο το ανατριχιαστικό του μεγαλείο είναι εδώ, με έναν ογκόλιθο τους είδους, που ξεπερνά σε ένταση, ρίγος, παλμό, φαντασία και αυτοαναφορική ειρωνεία το σύνολο της σύγχρονης «λογοτεχνίας τρόμου»."

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου, σε ευχαριστώ, γιατί από σένα έμαθα την ύπαρξη αυτού του εξαιρετικού βιβλίου! Το λατρέψαμε κι εγώ και η βιβλιοφάγος μητέρα μου!!!

      Διαγραφή