Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

"Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ", του Μάθιου Λιούϊς - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ», του Μάθιου Λιούϊς – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις:  Gutenberg
Σελίδες: 567
Τιμή: 18,75 ευρώ 

Ένα πραγματικά ανεπανάληπτο γοτθικό μυθιστόρημα, γραμμένο από τον 19χρονο τότε Λιούϊς, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1796 στο Λονδίνο. Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πως ένας δεκαεννιάχρονος συγγραφέας, όσο ταλαντούχος ενδεχομένως κι αν ήταν, θα μπορούσε να απεικονίσει με τέτοια ακρίβεια και αληθοφάνεια τη διττή ανθρώπινη φύση σε όλες της τις παραλλαγές. Κι όμως, ο νεαρός Λιούϊς με τον ανεπανάληπτο «Καλόγερό» του κατορθώνει να κάνει ακριβώς αυτό και με την φαντασία και την χαρισματική πένα του να συμπληρώσει άψογα ό,τι του λείπει από την πείρα των χρόνων που διέθεταν πολλοί άλλοι ομότεχνοί του. Το υποβλητικό μυθιστόρημά του «Ο Καλόγερος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, κατορθώνει να "επιβληθεί" στον αναγνώστη από την πρώτη του κιόλας σελίδα με πολυσύνθετη και πρωτότυπη πλοκή, έντονο γοτθικό μυστήριο, πολλές και απρόσμενες ανατροπές, παθιασμένο έρωτα, δίκαιο αλλά και άδικο θάνατο, ακριβοδίκαιη τιμωρία και πολυπόθητη εξιλέωση. Ένα κλασσικό βιβλίο που παραμένει πάντα επίκαιρο, ακόμα κι αν έχει γραφτεί αιώνες πριν, και που είναι δοσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μαγεύει τον αναγνώστη, να τον απορροφά μέσα στις σελίδες του και να τον αιχμαλωτίζει μέσα σε έναν όχι και τόσο φανταστικό κόσμο.
Ο ήρωάς μας, ο Καλόγερος Αμβρόσιος, ένας τριαντάχρονος άνδρας στην πλήρη ακμή του, έχει αφοσιωθεί με προσήλωση και ολοκληρωτικά στη λατρεία του Θεού. Ταγμένος από παιδί στον μοναχικό βίο, αγνοεί κάθε πειρασμό και η ύπαρξή του πλημμυρίζεται από την εγκράτεια, την προσευχή και την αρετή. Έχει κατορθώσει να αντιστέκεται σε κάθε ενδεχόμενη παγίδα του Εωσφόρου με αξιοθαύμαστη πυγμή και σθένος, κάτι που τον έχει οδηγήσει σε μια ανεπαίσθητη αλαζονεία και αναλγησία προς τις αδυναμίες των άλλων και την υποχώρησή τους σε αμαρτίες σαρκικές και πνευματικές. Ηγούμενος πια, σε ένα μοναστήρι Καπουτσίνων της Μαδρίτης, αποτελεί το πρότυπο της αγιοσύνης και εμπνέει τη θρησκευτική ευλάβεια σε όλους ανεξαιρέτως. Οι πιστοί συρρέουν κατά σμήνη στην εκκλησία για να ακούσουν τα "πύρινα" κυρήγματά του και να εξομολογηθούν στην "αγιότητά του".  
Είναι ένας καλόγερος, καθόλα άξιος αντιπρόσωπος του Θεού και του σχήματός του, για τον οποίο ακόμα και η Ιερά Εξέταση είναι υπερήφανη. Ο πιστός του ακόλουθος αδερφός Ροζάριο θα του "ανοίξει" τα μάτια με τρόπο που ποτέ δε θα περιμέναμε, από έναν τέτοιο ενάρετο άνθρωπο του Θεού. Οι αντιστάσεις του θα καμφθούν, τα "πιστεύω" του θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν και τα καταπιεσμένα και άγνωστα έως τότε πάθη του θα πάρουν το πάνω χέρι. Ο καλόγερος μεταμορφώνεται σε άβουλο έρμαιο άγνωστων και απόλυτα καταστροφικών δυνάμεων και η κατάληξή του είναι τόσο απρόσμενη και αδιανόητη όσο και συγκλονιστική.
Πέρα από τον ίδιο τον καλόγερο που "στοιχειώνει" κάθε σελίδα αυτού του εξαιρετικού βιβλίου αλλά και εμάς τους αναγνώστες σε σημείο να μη τον ξεχάσουμε ποτέ, υπάρχουν και άλλοι πολλοί ήρωες και ηρωίδες σε αυτό το αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, που η μοίρα, ο Θεός ή ο Διάβολος τους φέρνει στο δρόμο του βασικού ήρωά μας. Οι συνέπειες για όλους θα είναι απρόσμενες και καταλυτικές.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του Γοτθικού μυθιστορήματος, αφού περιλαμβάνει όλα τα γνωστά μας στοιχεία, το μυστήριο και τον τρόμο να ελλοχεύει σε κάθε σκοτεινή γωνία, τα επιβλητικά σκηνικά μέσα σε κάστρα, μοναστήρια και σκοτεινές κρύπτες, αμέτρητα υπερφυσικά στοιχεία που αμφισβητούν τη λογική μας, έντονα, μοιραία πάθη και έρωτες ικανούς να οδηγήσουν στον θάνατο και, πιθανότατα γι’ αυτό, αποτέλεσε τον πρόδρομο πολλών άλλων αριστουργημάτων του είδους. Ένα μυθιστόρημα αξιομνημόνευτο το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Βενσάν Κασέλ να ενσαρκώνει τον αντιφατικό, γεμάτο εμμονές και, τελικά, τραγικό Καλόγερο Αμβρόσιο! Ένα βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Υγρές, μελαγχολικές αυλές, φασματικοί πύργοι, ζοφερές προοπτικές, μοναστήρια όπου κατοικεί το Κακό, ψίθυροι και τρεμάμενες σκιές, πανέμορφες ηρωίδες που ακροβατούν στα όρια της τρέλας, δαιμονικοί χαρακτήρες που πουλάνε την ψυχή τους στον Εωσφόρο, αλλότρια, μυστικά πάθη, τρέλα, ποίηση... Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο το ανατριχιαστικό του μεγαλείο είναι εδώ, με έναν ογκόλιθο τους είδους, που ξεπερνά σε ένταση, ρίγος, παλμό, φαντασία και αυτοαναφορική ειρωνεία το σύνολο της σύγχρονης «λογοτεχνίας τρόμου»."

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου, σε ευχαριστώ, γιατί από σένα έμαθα την ύπαρξη αυτού του εξαιρετικού βιβλίου! Το λατρέψαμε κι εγώ και η βιβλιοφάγος μητέρα μου!!!

      Διαγραφή