Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

«Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη- Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη 
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 480 και 
Τιμή: 15,93 €

Το νέο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Νικόλ-Άννας Μανιάτη ήταν μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη για μένα. Για άλλη μια φορά η αίσθηση ότι είχα διαβάσει ένα βιβλίο γεμάτο από βαθιά νοήματα και μηνύματα με κατέκλυσε.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να μπορεί να εξελίσσεται και να καταπιάνεται με ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Δεν τυποποιείται και δεν βουλιάζει στη στασιμότητα, ούτε επαναπαύεται στις δάφνες του. Η κ. Μανιάτη το έχει καταφέρει αυτό στο μέγιστο βαθμό.
Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο θέμα και μια "δύσβατη περιοχή", αυτή του κώματος και των συνεπειών αυτού πάνω στον άνθρωπο. Το κώμα μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως κάποια χρόνια. Ιατρικά έχει διαπιστωθεί, όπως μας ενημερώνει η συγγραφέας στο ειδικό σημείωμά της στο τέλος του βιβλίου, ότι σχεδόν κανένα άτομο δεν είναι το ίδιο μετά από μακροχρόνιο κώμα. Οι αλλαγές στη μνήμη, την κινητικότητα αλλά και στον ψυχισμό του ανθρώπου είναι συγκλονιστικές! Στη συγκεκριμένη περίπτωση του μυθιστορήματος το κώμα στο οποίο βρίσκεται ο ήρωας διαρκεί τρία περίπου χρόνια.
Ο ήρωάς μας, ο Σπύρος, είναι ένας καθ' όλα συνηθισμένος άνθρωπος, που έχει όνειρα για τη ζωή του: να δημιουργήσει μια δική του δουλειά, ικανή να του προσφέρει μια ικανοποιητική διαβίωση, να παντρευτεί την κοπέλα με την οποία συνδέεται συναισθηματικά και είναι πρόθυμος να δουλέψει για αυτό όσο περισσότερο μπορεί. Η τύχη του τα φέρνει βολικά και με την εργασία του και τις γνώσεις του βλέπει σιγά-σιγά το όνειρό του να παίρνει "σάρκα και οστά"!
Όμως, σε αυτή τη σύντομη ζωή μας τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς αρκεί μία και μόνο στιγμή, η "κακιά η ώρα" που λένε, για να ανατραπούν όλα όσα με τόσο κόπο έχουμε τακτοποιήσει. Από την πλήρως οργανωμένη ζωή του ο ήρωάς μας περνά στην ανυπαρξία και σε ένα ατελείωτο ταξίδι προς το άγνωστο, το οποίο δεν είναι και απαραίτητα κακό...
Σε όλο αυτό το διάστημα που ο ήρωάς μας δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον του, οι άνθρωποι γύρω του εξακολουθούν να ζούν τις δικές τους ζωές. Κάποιοι από αυτούς μπλέκουν την πορεία τους μαζί του και άλλοι διαχωρίζουν την πορεία τους από τη δική του. Οι επιλογές όλων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις μετέπειτα εξελίξεις, οι οποίες είναι θεαματικές.
Όταν ο Σπύρος ξυπνάει από το κώμα στο οποίο βρισκόταν τίποτα δεν είναι ίδιο, ούτε για αυτόν ούτε για τους άλλους...
Η συγγραφέας μας αναλύει την προσωπικότητα του κάθε ήρωα του βιβλίου της σε βάθος, στην ουσία ψυχογραφεί το κάθε άτομο τόσο αναλυτικά που ο αναγνώστης νιώθει πως βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται πολλά και διαφορετικά.
Η αγάπη και ο άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, σε πολλές μορφές, μας δείχνει πόσο θεμελιώδης και αιώνια είναι η σχέση αυτή, η οποία δεν έχει τέλος ποτέ.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η οποία επιβάλλεται από τις περιστάσεις και την κακή συνήθεια να εκτιμούμε μόνο το επιφανειακό και όχι το ουσιαστικό, μπορεί να αλλάξει εντελώς όταν βρεθεί ένας άνθρωπος να μας εκτιμήσει και να μας αγαπήσει για αυτό που είμαστε. Όταν δει την ψυχή μας σε βάθος.
Η επιθυμία για ένα παιδί μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αντιλήψεις για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας, τόσο ώστε να φτάσουμε να διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα και μαζί της να συμπαρασύρουμε και αθώες ψυχές, στιγματίζοντάς τες για πάντα.
Σύζυγοι που έχουν ζήσει μια ολόκληρη ζωή μαζί μπορούν να δουν τα πάντα να γκρεμίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί δεν έχουν ποτέ εκφράσει τα πραγματικά "θέλω" τους, αλλά έχουν συμβιβαστεί σε μία συμβίωση αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών.
Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσουν τις αναποδιές και τις δυσκολίες της ζωής, μπορεί να λυγίσουν και να μην αντέξουν την αναμέτρησή τους με το πεπρωμένο.
Τέλος, κάποια άτομα που είναι απόλυτα ρεαλιστές και πραγματιστές μπορεί μέσα από κάποιες ανατροπές στη ζωή τους να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τη ζωή, να ξεχάσουν όλα όσα ήξεραν και να ανοιχτεί μπροστά τους ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, την ύπαρξη του οποίου νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν με τους άλλους.
Για μια ακόμη φορά οφείλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη συγγραφέα Νικόλ-Άννα Μανιάτη για το εξαιρετικό νέο βιβλίο της και να την ευχαριστήσω γιατί διεύρυνε τους ορίζοντές μας! 
Όσο για εσάς Φίλοι μου, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο, για να δείτε τα πράγματα "με άλλο μάτι"!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


"Αν ο Σπύρος δεν είχε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, αν είχε ακούσει το ξυπνητήρι του στις οκτώ, αν είχε τα απαραίτητα πέντε λεπτά στη διάθεσή του για να ελέγξει τα μηνύματα στον υπολογιστή και να δει ότι το ραντεβού των δέκα είχε μετατεθεί κατά μία ώρα αργότερα, δε θα είχε χάσει τη ζωή του. Τουλάχιστον, όπως αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος την έννοια της ζωής! Ο Σπύρος Παπαγιάννης, στις δέκα παρά τέταρτο το πρωί της 23ης Μαρτίου 2005, έπαψε να υπάρχει. Για τρία ολόκληρα χρόνια! Η Μαρίνα Αγγελή, αδικημένη από τη φύση και τη ζωή, το απόγευμα της 23ης Μαρτίου 2005, ανακάλυψε ένα σημαντικό λόγο για να συνεχίσει να ζει. Η Ιωάννα και ο Αντώνης Δαμήρας, ευτυχισμένοι στα πενήντα τους, βρίσκονται μπλεγμένοι σε γεγονότα που τους ανατρέπουν τη ζωή. Και η Καίτη Καραπάνου, η όμορφη αρραβωνιαστικιά του Σπύρου, περιμένει το θαύμα που θα τον φέρει πάλι στην αγκαλιά της. Το πέρασμα του Σπύρου Παπαγιάννη στη ζώνη της ανυπαρξίας συμπαρασύρει τέσσερις ανθρώπους των οποίων η ζωή ανατρέπεται. Ανυποψίαστοι, μπλέκονται στον ιστό που η μοίρα θα υφάνει με άξονα τον Σπύρο, τον άνθρωπο που υπάρχει χωρίς να ζει. Παιχνίδια, καπρίτσια, μυστικά που περιμένουν πίσω από τις κλειστές κουρτίνες του μυαλού. Και κάπου πιο μακριά η ευτυχία παραμονεύει κι αυτή υπομονετικά…"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου