Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

«ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ», της Μπάρμπαρα Γουντ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ», της Μπάρμπαρα Γουντ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κονιδάρη
Σελίδες: 736
Τιμή: 15,47 €

Το βιβλίο αυτό, δυστυχώς, είναι πλέον εξαντλημένο και δε γνωρίζω εάν θα επανακυκλοφορήσει. Πιστεύω πως θα έπρεπε να επανεκδοθεί, διότι πρόκειται για ένα αριστουργηματικό, «οικογενειακό» έπος στην Αίγυπτο μετά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Άκουγα πολλούς αναγνώστες που το είχαν διαβάσει να το εκθειάζουν και δεν ήμουν απόλυτα σίγουρη πως άξιζε τα τόσα εγκώμια. Όταν όμως, άρχισα να το διαβάζω κατάλαβα πως τα λόγια τους ήταν απόλυτα βάσιμα και ακριβοδίκαια!
Όλη η ιστορία που εξαπλώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη είναι αυτή της οικογένειας Ρασίντ, στο Κάιρο της Αιγύπτου του 1945 έως τη σύγχρονη εποχή. Θα μου πείτε, αρκεί η ιστορία μιας και μόνο οικογένειας για να καλύψει ένα «έπος» 736 σελίδων; Θα σας απαντήσω «ναι», εφόσον αυτή η οικογένεια σε φυσιολογικές, καθημερινές και ανεπίσημες περιστάσεις γεμίζει μια ολόκληρη αίθουσα με 50 άτομα, τους πιο κοντινούς συγγενείς δηλαδή!
Το βιβλίο αυτό είναι η εξιστόρηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή της πολυπληθούς οικογένειας της Αμίρα και του Αλί Ρασίντ και των απογόνων τους έως και τη σύγχρονη εποχή.
Η εξιστόρηση είναι ολοζώντανη και απολαυστική, ενώ οι περιγραφές της συγγραφέως κάνουν τον αναγνώστη να βλέπει μπροστά του τα περίφημα «χαμσίνια» (ανεμοθύελλες), να γεύεται τις εκλεκτές σπεσιαλιτέ της αιγυπτιακής κουζίνας, όπως τα «φαλάφελ» και τους σιροπιαστούς μπακλαβάδες, να μυρίζει τα έντονα και σαγηνευτικά ανατολίτικα αρώματα του μόσχου και του γιασεμιού, να μαντεύει τα χαρακτηριστικά μελαχρινών καλλονών πίσω από τις σκουρόχρωμες «μελάγυες», που αφήνουν μόνο τα μάτια ακάλυπτα, και να αναφωνεί θαμπωμένος από την εξωτική αυτή ζωή «Μπισμιλλάχ!» (Θεέ και Κύριε!).
Όμως, πέρα από τις ιστορίες των μεμονωμένων ηρώων και ηρωΐδων του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, περνάει μπροστά από τα έκθαμβα μάτια μας και η σύγχρονη ιστορία της πολύπαθης και πανάρχαιας Αιγύπτου… 
Στην αρχή βλέπουμε να κυβερνάται από έναν φιλήδονο, πολυέξοδο και ξενομανή βασιλιά, τον Φαρούκ, που μόνο του σκοπό είχε να ζει μέσα στη χλιδή, να έχει ευχαριστημένες τις πολυάριθμες ερωμένες του και την οικογένειά του, ενώ σπαταλούσε το χρόνο του ανάμεσα σε καζίνο και γεύματα, ή δείπνα με αμέτρητους καλεσμένους.
Συνήθως όμως, τα καλά κρατάνε λίγο κι έτσι τον Φαρούκ διαδέχεται μια «σιδερένια» διακυβέρνηση του Νάσερ, η οποία έδιωξε αναίμακτα τον βασιλιά με όλο του τον συρφετό και ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα που ήδη μετρούσε αμέτρητες πληγές. Η ελευθερία, τουλάχιστον στα πλαίσια ενός ισλαμικού κόσμου, θα αργήσει πολύ να έρθει για τους Αιγύπτιους, καθώς τώρα αρχίζει μία νέα «δικτατορία», αυτή της τρομοκρατίας και του στιγματισμού όσων πριν ήταν φιλικά προσκείμενοι στον έκπτωτο βασιλιά.
Στη συνέχεια έρχεται ο Σαντάτ ως νέος σωτήρας της βασανισμένης αυτής χώρας και ο νεοσυντηρητισμός, όπου οι ίδιοι οι νέοι επιστρέφουν δριμύτερα στις ισλαμικές παραδόσεις, πιστεύοντας πως έτσι θα σώσουν τις παραδόσεις τους, δηλαδή το «Ισλάμ»! Στην πορεία αυτή όμως, πολλοί αμέτοχοι, έως τότε, θεατές γίνονται θύτες εγκλημάτων και τα θύματα δεν διακρίνονται σε ενόχους και αθώους…
Όλα τα γεγονότα της μοντέρνας αιγυπτιακής ιστορίας μας εξιστορούνται με τέτοιον τρόπο που θέλουμε να μάθουμε περισσότερα! Οι φυλακίσεις μελών της οικογένειας Ρασίντ, οι βασανισμοί τους, οι αγώνες των υπολοίπων για την απελευθέρωσή τους καθώς και οι προσπάθειες των γυναικών της οικογένειας Ρασίντ για ανεξαρτητοποίηση, για ελευθερία της έκφρασης και για να ακολουθήσουν την καρδιά τους κρατούν την αγωνία του αναγνώστη αμείωτη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα!
Πάντα γνώριζα, και μέσα από βιβλία, αλλά και από ντοκουμέντα και ταινίες, πως ο κόσμος του Ισλάμ δεν είναι ότι το καλύτερο για τις γυναίκες… Αυτό το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να φέρονται οι γυναίκες της μουσουλμανικής πίστης. Όλα τα φριχτά που έχουμε ακούσει αληθεύουν, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη που δεν ξέραμε. Για παράδειγμα, η περίφημη «περιτομή» των γυναικών, ευφημισμός της βάρβαρης κλειτοριδεκτομής, ήταν έθιμο και των Αιγυπτίων και γινόταν στα κρυφά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως συνηθιζόταν για την αντίστοιχη περιτομή των ανδρών. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να επιλέξουν ποιόν θα παντρευτούν και όταν αυτό γινόταν και δεν έκαναν παιδιά, ακόμα και αν αυτό ήταν πρόβλημα των ανδρών τους, εκείνοι είχαν δικαίωμα να τις χωρίσουν, να τις πετάξουν στο δρόμο και να κρατήσουν όλη τους την περιουσία, η οποία γινόταν δική τους από την στιγμή που παντρεύονταν.
Αυτά είναι μόνο λίγα στοιχεία από όλα όσα περιγράφονται μέσα στο βιβλίο «Οι Παρθένες Του Παραδείσου» και είναι πραγματικά ένα βιβλίο αριστουργηματικό, επικό, σκανδαλώδες,  που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και τόπους εξωτικούς μαγεύοντάς μας και αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς όλα αυτά τα οποία περιγράφονται στις σελίδες του, αν και βάναυσα για τη δική μας πολιτισμική ιδιοσυγκρασία, μας ασκούν μια αδιαμφισβήτητη σαγήνη!
Εάν λοιπόν, μπορέσετε να το βρείτε, θα σας πρότεινα να το διαβάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη και είμαι σίγουρη πως δε θα το μετανιώσετε!


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Βρίσκονται αιχμάλωτες στον κήπο της Εδέμ, απολαμβάνουν από έναν αισθησιακό, εξωτικό, παραδεισένιο κόσμο, που όμως τις αρνείται. Δύο εκπληκτικές γυναίκες με σπάνια ομορφιά και επικίνδυνα έξυπνες -δύο αδελφές που καταπιέζονται βίαια από τις άκαμπτες αρχαίες παραδόσεις και οι οποίες πρέπει να πληρώσουν ένα ακριβό τίμημα για τα προνόμια που απολαμβάνουν. Όμως, ο αγώνας για την ελευθερία έχει ήδη αρχίσει... Και οι διαφορετικοί δρόμοι που θα πάρουν, ακολουθώντας την περιπέτεια για την ολοκλήρωση, την αγάπη και τον έρωτα, θα τις οδηγήσουν σ' έναν άλλο κόσμο θλίψης και μυστικών...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου