Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΒΙΒΙΑΝ ΦΟΡΤΗ - Τα Μυθιστορήματά Της - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

ΒΙΒΙΑΝ ΦΟΡΤΗ - Τα Μυθιστορήματά Της - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


Σας παραθέτω την ομιλία-σχολιασμό μου για τα δύο βιβλία της Βίβιαν Φόρτη, η οποία μου έκανε την τεράστια τιμή να με προσκαλέσει ως ομιλήτρια στην επίσημη πρώτη παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της «Έρεβος», στις 13-12-2013 στο Λουτράκι.

"Η παρουσίαση του «Μύθου» πέρυσι τον Οκτώβριο και η πρόσκλησή μου από την ίδια τη συγγραφέα για να παραστώ στον ίδιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Λουτρακίου, ήταν η αφορμή για να τη γνωρίσω από κοντά. Το βιβλίο το είχα ήδη διαβάσει και είχα εντυπωσιαστεί για πολλούς λόγους, κάποιους από τους οποίους θα σας παραθέσω στη συνέχεια. 
Πιστεύω πως, παρά το γεγονός ότι σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Βίβιαν Φόρτη, το «Έρεβος», είναι απαραίτητο να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πρώτο μέρος της τριλογίας, το «Μύθο», καθώς θεωρώ το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου. 
Ο «Μύθος» ήταν μια αποκάλυψη για μένα, καθώς είναι ένα εντελώς διαφορετικό μυθιστόρημα από όλα όσα έχω διαβάσει, φαντασίας και μη, και πιστέψτε με διαβάζω πολύ, όλα τα λογοτεχνικά είδη και συνεχώς!
Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινά από ένα πανεπιστήμιο στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, όπου σπουδάζει η δεκαεννιάχρονη ελληνίδα φοιτήτρια Δάφνη Δημητριάδη. Αυτό που, αρχικά, μοιάζει σαν μία συνηθισμένη ιστορία ανατρέπεται από τη στιγμή που η πανέξυπνη και καλλιεργημένη, αλλά άπειρη Δάφνη συναντά τον αμερικανό καθηγητή Μυθολογίας Φοίβο Κρίστιαν, στο πρώτο μάθημα του εξαμήνου. Το όποιο ‘κλισέ’ της ιστορίας σταματάει εκεί όπου η φοιτήτρια της ιστορίας μας ερωτεύεται τον γοητευτικό καθηγητή της, με όποιες συνέπειες επισείει το γεγονός αυτό. Από εκεί κι έπειτα ξεδιπλώνεται η αξεπέραστη φαντασία της συγγραφέως, που με την πέννα της ανοίγει μπροστά στα μάτια των έκπληκτων αναγνωστών, έναν φανταστικό κόσμο, που δε μοιάζει καθόλου εξωπραγματικός.
Όπως η νεαρή ηρωίδα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς της, της χώρας της και της κουλτούρας της, έτσι και ο Φοίβος αποτελεί μέρος της δικής του οικογένειας, των προγόνων του και των δικών τους νόμων και κανόνων. Ο καθένας τους πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: εκείνον της ρουτίνας, της συγκαταβατικότητας και της αδιάφορης και ανούσιας ζωής, ή εκείνον της επαγρύπνησης, του θάρρους, της μαχητικότητας, της γενναιότητας και της αληθινής και ανίκητης αγάπης;
Την εξέλιξη δε θα σας την αποκαλύψω, καθώς πιστεύω ότι η μισή μαγεία της ανάγνωσης κάθε βιβλίου είναι να μη ξέρεις τι θα ακολουθήσει, να περιμένεις το απρόσμενο και το αναπάντεχο. Σε ένα τέτοιο βιβλίο, σαν το «Μύθο», οι εκπλήξεις, τα αναπάντεχα γεγονότα και οι ανατροπές βρίσκονται σε αφθονία. Ο αναγνώστης παρασύρεται μέσα στο μυθικών διαστάσεων σύμπαν που έχει πλάσει η συγγραφέας με μεγάλη ευρηματικότητα και, απλά, δεν θέλει να βγει από αυτό! Για εμάς τους Έλληνες η μυθολογία μας αποτελεί στοιχείο του DNA μας, κομμάτι της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησής μας. Δε ξέρω εάν ισχύει και για κάποιους από εσάς, αλλά τα πρώτα βιβλία που πήρα στα χέρια μου ως αρχάρια αναγνώστρια σε πολύ μικρή ηλικία, ήταν η «Ελληνική Μυθολογία», η εικονογραφημένη «Ιλιάδα και Οδύσσεια» και η «Αργοναυτική Εκστρατεία». Με αυτούς τους μύθους μεγαλώσαμε οι περισσότεροι από εμάς και με τους ίδιους μύθους γαλουχούνται ακόμη, τα περισσότερα Ελληνόπουλα, ενώ η Ελληνική Μυθολογία διδάσκεται στα πανεπιστήμια διεθνώς.
Από αυτούς τους Μύθους λοιπόν, εμπνεύστηκε η Βίβιαν Φόρτη για να πλάσει έναν ολοκαίνουργιο δικό της «Μύθο» και να μας ταξιδέψει πολύ πιο πέρα από όσο η δική μας, περιορισμένη, φαντασία θα μπορούσε να μας πάει. Το βιβλίο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη βασική του υπόθεση, αλλά περικλείει μέσα του πολλά ακόμα στοιχεία, με κυρίαρχη την ελληνική μυθολογία σε όλο της το μεγαλείο. 
Μέχρι να διαβάσω το «Μύθο» πίστευα πως γνώριζα πολλά για την ελληνική μυθολογία, για το Δωδεκάθεο, τους ημίθεους και τους ήρωες, για τους Γίγαντες και τους Τιτάνες. Το βιβλίο αυτό μου απέδειξε πως γνώριζα, ή τουλάχιστον θυμόμουν, ελάχιστα για όλα αυτά. Διαβάζοντας το «Μύθο» ξαναθυμήθηκα και έμαθα πολλές και διαφορετικές πτυχές της μυθολογίας μας, αλλά και για πολλά ακόμα διαφορετικά θέματα.
Κατά τη γνώμη μου, ο συγγραφέας που τιμά την ιδιότητά του, έχει διαβάσει πολύ και συνεχίζει να διαβάζει. Οι πολλαπλές αναφορές της Βίβιαν Φόρτη, σε διάφορα σημεία του βιβλίου της, σε άλλα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και όχι μόνο, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συγγραφέας έχει ξοδέψει ατελείωτες ώρες μελετώντας βιβλία ιστορικά, επιστημονικά και λογοτεχνικά.Η έρευνα και η μελέτη που έκανε είναι ολοφάνερη από τις πρώτες κιόλας σελίδες του μυθιστορήματός της. Μαθαίνουμε πτυχές της μυθολογίας μας που αγνοούσαμε, καθώς, ταυτόχρονα με την εξέλιξη της υπόθεσης του βιβλίου, γίνονται αναφορές σε ήρωες, ημίθεους και θεότητες, που συνδέονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τους δύο ήρωές μας, τη Δάφνη και το Φοίβο. 
Ως αναγνώστρια, αυτό που αισθάνθηκα διαβάζοντας το πρώτο μέρος της τριλογίας των «Δώδεκα» ήταν πρωτόγνωρο. Ένιωθα σα να βρισκόμουν στο επίκεντρο της ιστορίας. Έβλεπα, άκουγα και άγγιζα κάθε χαρακτήρα, βρισκόμουν στην καρδιά κάθε γεγονότος, αισθανόμουν τα συναισθήματα κάθε ήρωα, αγωνιούσα, φοβόμουν, ανυπομονούσα, οργιζόμουν και λυτρωνόμουν αντίστοιχα.Κάθε ήρωας του «Μύθου», όσο θνητός ή αθάνατος, συνηθισμένος ή ασυνήθιστος κι αν ήταν, παρουσιαζόταν μπροστά μου ολοζώντανος, όχι μόνο ως φυσική παρουσία, αλλά και ως ψυχισμός. Η συγγραφέας τον σκιαγραφούσε με απόλυτη ευκρίνεια, έτσι ώστε να καταλαβαίνω τις αγωνίες του, τους φόβους του, τις αμφιβολίες και τα θέλω του. Κάθε ήρωας μιλούσε με τον, αποκλειστικά, δικό του τρόπο, ως απόρροια των προσωπικών του βιωμάτων, της παιδείας του και του χαρακτήρα του. Κάποιες φορές οι ήρωες φάνταζαν απίστευτα οικείοι και καθημερινοί, βγαλμένοι μέσα από τη σύγχρονη εποχή και άλλοτε έμοιαζαν αλλόκοτα προαιώνιοι, σοφοί και απόμακροι, σα να προέρχονταν από τα βάθη του χρόνου. Άλλες φορές συμπαρέσυραν τον αναγνώστη να νιώσει θαυμασμό, χαρά, ικανοποίηση, οικειότητα, ηρεμία και αγάπη και άλλοτε να νιώσει θυμό, οργή, πανικό, απελπισία και απόγνωση.
Η είδηση για την έκδοση του δεύτερου μέρους της τριλογίας των «Δώδεκα» με ώθησε να διαβάσω ξανά το πρώτο μέρος της, μια και είχε μεσολαβήσει αρκετός καιρός από την πρώτη του ανάγνωση. Δεν περίμενα ποτέ να νιώσω αυτά τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν… Η μαγεία με τύλιξε ξανά και αισθάνθηκα ότι το διάβαζα πάλι για πρώτη φορά. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα την τελική έκβαση, δε μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, καθώς έβρισκα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δε θυμόμουν, λεπτομέρειες που είχα μάλλον προσπεράσει αβίαστα την πρώτη φορά και περιγραφές που με συγκλόνισαν εκ νέου.Ταξιδεύοντας μέσα από το «Μύθο» της Βίβιαν Φόρτη-Στεφάνου ένιωσα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, με κυρίαρχα εκείνα της περηφάνιας για την ελληνική μου καταγωγή και τις απαρχές του αξεπέραστου πολιτισμού μας, θαυμασμού για την μοναδική ικανότητα της συγγραφέως να συμπαρασύρει τον κάθε αναγνώστη στο εκπληκτικό σύμπαν που δημιούργησε η ίδια για τους ήρωές της και, τέλος, ανυπομονησίας για τη συνέχεια αυτής της εντυπωσιακής περιπέτειας επικών διαστάσεων.

Η είδηση ότι σε λίγο διάστημα θα έπαιρνα στα χέρια μου το δεύτερο μέρος της τριλογίας των «Δώδεκα» με χαροποίησε περισσότερο από όσο ποτέ φανταζόμουν. Η ανάγνωση του «Ερέβους» μετά βίας διήρκησε τρεις ημέρες και, σωστότερα ίσως, θα έπρεπε να πω νύχτες, καθώς τότε μπορούσα να «βυθιστώ» στο βιβλίο απερίσπαστη και πλήρως συγκεντρωμένη.Το «Έρεβος» ήταν μία ακόμα έκπληξη για μένα, καθώς δε μπορούσα να φανταστώ πόσο πολύ θα με ταξίδευε η εκπληκτική πέννα της συγγραφέως. Οι 552 σελίδες του νέου της βιβλίου δεν μου φάνηκαν, και πάλι, αρκετές για να περάσω όσο χρόνο θα επιθυμούσα με τους δύο κεντρικούς ήρωές της, τη Δάφνη και το Φοίβο.
Στο «Έρεβος» η Βίβιαν Φόρτη συνεχίζει την εκπληκτική ιστορία αγάπης μεταξύ της θνητής, αλλά μυημένης στον κόσμο των Αθανάτων, Δάφνης Δημητριάδη και του Αθανάτου Ολύμπιου Φοίβου Κρίστιαν. Ο έρωτας των δύο είναι σαρωτικός, αδιαμφισβήτητος, λυτρωτικός και αποδεκτός από Θεούς και ανθρώπους. Οι ήρωές μας κρατούν τις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονται, με μεγάλη προσπάθεια και ατσαλένια αποφασιστικότητα. Ο Φοίβος, μετά από εκατοντάδες χρόνια, έχει επιτέλους βρει τη γαλήνη, την ηρεμία και την αγάπη κοντά στη Δάφνη, η οποία έχει πλέον ισχυροποιηθεί μετά τη μύησή της στον κόσμο των Αθανάτων, και είναι αποφασισμένη να ζήσει δίπλα του με κάθε κόστος. Οι οικογένειες και των δύο έχουν αποδεχθεί πλήρως την απόφασή τους να ενώσουν τις ζωές τους και η ευτυχία τους ολοκληρώνεται με την επερχόμενη εγκυμοσύνη της Δάφνης.
Το Φως όμως, το οποίο περιβάλλει την κοινή, πλέον, ζωή των δύο ηρώων μας, απειλείται από το προαιώνιο Σκοτάδι και την αρχαία διαμάχη και έχθρα μεταξύ των Ολυμπίων και των Τιτάνων. Αυτή τη φορά, οι εχθροί είναι ακόμα πιο οργισμένοι και η ανίερη συμμαχία τους με μία μυστική οργάνωση παγκοσμίου βεληνεκούς, θα οδηγήσει στον όλεθρο και το απόλυτο Έρεβος, την, έως τότε, ονειρική και γεμάτη αγάπη πραγματικότητα που βιώνουν.Η πλοκή του νέου αυτού βιβλίου της Βίβιαν Φόρτη είναι για μία ακόμη φορά συγκλονιστική και αναπάντεχη. Ο αναγνώστης καθηλώνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. 
Η εκκίνηση της μαγευτικής αυτής περιήγησης γίνεται από την Ελλάδα, 6.000 χρόνια πριν, για να συνεχιστεί στην Ελλάδα του σήμερα και στην κατοικία των Δώδεκα, στον αγέρωχο Όλυμπο. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο Λονδίνο, όπου γνωρίζουμε νέα πρόσωπα και καταστάσεις, των οποίων ο ρόλος θα είναι πέρα για πέρα καθοριστικός στην πορεία της ζωής των δύο ηρώων μας. Κατόπιν, μεταφερόμαστε είκοσι μήνες νωρίτερα στην Αμερική και, συγκεκριμένα στα Βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου παρακολουθούμε την ιστορία από εκεί όπου την είχαμε αφήσει στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Ο Φοίβος και η Δάφνη ετοιμάζονται να ‘έρθουν εις γάμου κοινωνία’ ενώπιον των οικογενειών τους κι οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες ανεπανάληπτων στιγμών, όταν ο πρώτος γάμος τους τελείται σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα στον Όλυμπο. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται είναι πραγματικά ονειρικές και μεταφέρουν τον αναγνώστη στα ήθη και τα έθιμα των αρχαίων Ελλήνων, με τρόπο τόσο ζωντανό που νομίζει πως παρευρίσκεται και ο ίδιος εκεί.Στη συνέχεια ακολουθεί ο πατροπαράδοτος χριστιανικός γάμος των δύο ηρώων μας στο Ναύπλιο και ο μήνας του μέλιτος στο μικρό νησάκι Θηρασιά, κοντά στη Σαντορίνη. Η ευτυχία είναι, πλέον, απτή για το Φοίβο και τη Δάφνη, που αφήνουν τις αγωνιώδεις στιγμές του παρελθόντος στη λήθη και ατενίζουν με αγαλλίαση το κοινό τους μέλλον, το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά τους με τους καλύτερους οιωνούς. Η ζωή τους συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς, στην Αμερική πλέον, και μέσα στο περιβάλλον της απόλυτης αγάπης και ευτυχίας, καθώς ο ένας αποτελεί το απόλυτο μισό του άλλου. Το επιστέγασμα αυτής της ευτυχίας επιτυγχάνεται με την γέννηση των δίδυμων μωρών τους. Τα παιδιά αυτά αποτελούν τους πρώτους ημίθεους μετά από πολλούς αιώνες και αντιμετωπίζονται με απέραντη αγάπη και δέος από θνητούς και αθανάτους. Η Ηροφίλη και ο Ζήνων αποτελούν το κέντρο του κόσμου, όχι μόνο για τους γονείς τους, αλλά και για τις εκατέρωθεν οικογένειές τους.
Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει συχνά και στην πραγματική ζωή, έτσι και σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, τίποτε δε διαρκεί για πάντα και ειδικά η ευτυχία, ιδίως όταν αυτή είναι τόσο απόλυτη και ολοκληρωτική όσο των δύο ηρώων μας… Στην πορεία, οι προαιώνιοι εχθροί των Ολυμπίων βρίσκουν την ευκαιρία να χτυπήσουν ξανά, θεωρώντας ότι η εκδίκησή τους θα βρει τον ιδανικό στόχο στο πρόσωπο του Απόλλωνα και της οικογένειάς του.Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα και πάλι στην Ελλάδα, στο πατρικό της Δάφνης, όπου η ζωή των ηρώων μας ανατρέπεται μέσα σε λίγες στιγμές, όταν από την απόλυτη ευδαιμονία και πληρότητα της αγάπης τους για την οικογένειά τους περνούν στην ολοκληρωτική απόγνωση και δυστυχία, επειδή ακριβώς τους την αρπάζουν βίαια. 
Η καλά οργανωμένη επίθεση των εχθρών τους προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο, θνητό ή αθάνατο. Ο Απόλλωνας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Δώδεκα, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και η οργή και η εκδίκηση όλων τους θα είναι αδυσώπητη. Εμείς, ως αναγνώστες, παρατηρούμε κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και ταξιδεύουμε μέσα από τις σελίδες του «Ερέβους» στη Σκωτία, με τις ομιχλώδεις λίμνες και τα επιβλητικά κάστρα, στην εξωτική και μακρινή Κολομβία, αλλά και στη μυθική Υπερβορεία, την πατρίδα της Λητούς, μητέρας του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τη γη της αιώνιας ζωής. Γινόμαστε κοινωνοί σε ένα άλλο σύμπαν, όπου δεν έχουν θέση η αρρώστια, ο πόνος, το γήρας και ο θάνατος. Ο ‘παράδεισος’ των αρχαίων προγόνων μας παίρνει σάρκα και οστά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, όπως τον περιέγραψαν ο Πλάτωνας και ο Πίνδαρος. 
Θα μου επιτρέψετε να μην σας αποκαλύψω περισσότερα για την υπόθεση του «Ερέβους», καθώς πιστεύω πως αυτό είναι ένα μαγευτικό ταξίδι που πρέπει να πραγματοποιήσετε μόνοι σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως, ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες του δεύτερου μέρους της τριλογίας των «Δώδεκα», θα μάθετε ακόμα περισσότερα για την ελληνική μυθολογία, για τα κείμενα πολλών αρχαίων ιστορικών, φιλοσόφων και ποιητών, για τόπους πραγματικούς, ή μυθικούς, για κοινωνίες αρχαίες ή σύγχρονες και για πολιτισμούς τόσο οικείους, αλλά και τόσο διαφορετικούς από τον δικό μας.Μέσα από το «Έρεβος» θα νιώσετε τα συναισθήματα που νιώθουν, όχι μόνο η Δάφνη και ο Φοίβος, αλλά και όλοι οι πολυάριθμοι ήρωες του βιβλίου. Κάθε ένας τους ζωντανεύει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας και μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό πρόσωπο, με το υπόβαθρό του, την φιλοσοφία του, τις αγωνίες του, τις επιθυμίες και τα πάθη του, τα μίση του και τις έχθρες του. Η συγγραφέας μας ωθεί να δούμε πίσω από τα αυτούσια γεγονότα, να συνειδητοποιήσουμε γιατί ο κάθε ήρωας πράττει με το συγκεκριμένο τρόπο και να κατανοήσουμε πλήρως την ψυχολογία του.
Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του «Ερέβους» αισθάνθηκα καταγοητευμένη, καθώς διάβασα ένα υπέροχο, καθηλωτικό μυθιστόρημα φαντασίας, δικαιωμένη καθώς οι αγαπημένοι μου λογοτεχνικοί ήρωες δικαιώθηκαν, λυπημένη γιατί η ευτυχία και η λύπη πάνε χέρι-χέρι και στο βιβλίο, όπως και στη ζωή, και τέλος ανυπόμονη, καθώς θα πρέπει να περιμένω αρκετό καιρό μέχρι να πάρω στα χέρια μου το επόμενο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της εκπληκτικής τριλογίας.
Πιστεύω ακράδαντα πως η αγαπημένη μου φίλη και συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη έχει χαράξει ένα νέο, ανεξερεύνητο δρόμο στην ελληνική φανταστική λογοτεχνία και έχει δώσει το δικό της μοναδικό, αδιαμφισβήτητο και, ίσως, αξεπέραστο στίγμα στο χώρο αυτό.Ως αναγνώστρια της οφείλω θερμά συγχαρητήρια για το νέο εξαιρετικό της βιβλίο, της εύχομαι καλή επιτυχία στην πορεία και των δύο βιβλίων της και είμαι βέβαιη πως η τριλογία των «Δώδεκα» θα ταξιδέψει πολύ μακριά και θα καταλάβει την εξέχουσα θέση που της αρμόζει, στη βιβλιοθήκη αλλά και στην καρδιά κάθε απαιτητικού αναγνώστη!"

«ΜΥΘΟΣ»
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,30 €

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Το να ερωτευτείς τον καθηγητή σου είναι οπωσδήποτε κλισέ, αλλά και πώς μπορείς να το αποφύγεις όταν το βλέμμα του είναι τόσο σοφό και διαπεραστικό; 
Η Δάφνη Δημητριάδη, δευτεροετής φοιτήτρια στην Αμερική, θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά τον εντυπωσιακό καθηγητή Φοίβο Κρίστιαν. Αγνοώντας τα σημάδια της λογικής και ακολουθώντας το ένστικτό της, θα δέσει τη ζωή της με το επικίνδυνο πεπρωμένο του. Το πεπρωμένο και τη βαριά ευθύνη να ανήκεις στον μυστηριώδη κύκλο των Δώδεκα.
Μέσα από τις σελίδες του Μύθου, ξεδιπλώνεται μια σύγχρονη ερωτική ιστορία κεντημένη με την ελληνική μυθολογία, αγωνία και δυνατά συναισθήματα. Η Βίβιαν Φόρτη ανοίγει μια ελάχιστη χαραμάδα για έναν κόσμο θρύλων, σε ένα βιβλίο που δεν θα μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου!"


«ΕΡΕΒΟΣ»
Εκδόσεις: Momentum
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,21 €

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Έλα, μακάριε Λυτρωτή, εξολοθρευτή του Τιτυού, Φοίβε Λυκωρέα... Εσύ που έχεις χρυσή λύρα, γονιμοποιέ και προστάτη των γεωργών, Πύθιε, Τιτάνα... Άγριε, πνεύμα του φωτός, αγαπημένε, δόξα της νιότης..."
Ο Φοίβος έχει επιτέλους βρει δίπλα στη Δάφνη, τη γαλήνη και την ευτυχία που αναζητούσε τόσους αιώνες. Η αποδοχή και η προστασία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Δώδεκα, τους προσφέρει ασφάλεια.
Έτσι τουλάχιστον, πιστεύουν...
Όμως, οι αρχαίοι εχθροί του Φωτός εισβάλλουν στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας συμμάχους ισχυρότατους και ικανούς. Εκεί που τελειώνει ο Μύθος, η Δάφνη θα συναντήσει το Έρεβος. Και ο Απόλλων θα πολεμήσει εναντίον του, με τον τρόπο που μόνο ένας από τους Δώδεκα μπορεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου