Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ», του Ζιάνγκ Ρονγκ - Γράφει η ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΡΙΤΟΥ

«ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ», του Ζιάνγκ Ρονγκ - Γράφει η ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΡΙΤΟΥ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Βιβλία που ξεχώρισαν
Σελίδες: 696
Τιμή: 9,81 €

Τι να πεις για αυτό το υπέροχο βιβλίο. Τι μπορείς να γράψεις που να μην μαρτυρήσει τίποτα σε όσους δεν το έχουν διαβάσει. «Το Τοτέμ του λύκου». είναι ένα βιβλίο το οποίο μας δείχνει την αγάπη της φύσης και το πόσο αρμονικά ζουν μέσα της όλα τα πλάσματα της, εκτός από τον άνθρωπο. Δεν γνωρίζω πότε χάσαμε την αγάπη μας και την ένωση μας με τη φύση. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι θεωρούμε δεδομένα τα αγαθά της. Ότι, επειδή υπάρχουμε εμείς εκείνη θα πρέπει να μας συντηρεί συνέχεια. Με το έτσι θέλω. Μέσα στο βιβλίο αντιλαμβάνεσαι τη δύναμη του λύκου και τα αγαθά που προσφέρει στους ανθρώπους χωρίς εκείνοι να το καταλαβαίνουν. Οι λύκοι τους βοηθάνε στην τροφή τους. Στο να τρώνε τα ζώα που τρώνε τα χόρτα τους. Όταν τους σκοτώνουν τους δίνουν τη γούνα τους. Σου δείχνουν την αγάπη για την αγέλη τους και το πόσο όμορφα συνυπάρχουν μεταξύ τους. Μέσα από τους λύκους, αντιλήφθηκα την ομαδικότητα. Τη δύναμη της σκέψης και της υπομονής. Το θάρρος και τη μαχητικότητα. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν πολλές φορές μέσα από το βιβλίο να φανούνε ανώτεροι των λύκων διότι διέθεταν, όπλα και άλογα. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν και πιο έξυπνοι. Οι λύκοι όμως πάντα εμφανίζονταν εξυπνότεροι κάνοντας τους ρεζίλι. Μόνο ο κεντρικός αρχηγός της φυλής των μογγόλων μπόρεσε και άγγιξε το μυαλό των λύκων, διότι 30 χρόνια που ζούσε στα βοσκοτόπια τους μελετούσε.. Αν και βοήθησε στην αιχμαλωσία 30 λύκων ήταν λόγω του ότι οι λύκοι είχαν χτυπήσει πολύ άσχημα τους ανθρώπους και έπρεπε να τους υποτάξουν. Μια φορά όμως μόνο, οδήγησε το λαό του να τους πολεμήσει. Και αυτό το έκανε μόνο διότι είχε μαζί του, όπως πίστευε εκείνος το θεό Τενγκέρ. Είναι ένα βιβλίο που σου δείχνει την αγάπη για τα ζώα. Το ότι η γη είναι η μάνα μας και πρέπει να την φροντίζουμε για να μας φροντίζει και εκείνη. Ότι δεν είμαστε οι μόνοι κατακτητές. Αλλά ένα είδος το οποίο συνυπάρχει με όλα τα άλλα. Κάτι που φοβάμαι δε θα συνειδητοποιήσουμε ποτέ.
Πραγματικά ένα βιβλίο που σε κρατάει και ας σου μιλάει μόνο για τους λύκους. Αγάπησα αυτά τα ζώα ακόμα περισσότερο μέσα απο το βλέμμα του συγγραφέα. Ακόμα το πως οι Μογγόλοι ζουν μαζί τους και δέχονται τη σοφία αυτών των υπέροχων πλασμάτων. 
Εύχομαι όσοι δεν το έχουν διαβάσει όταν διαβάσουν και την τελευταία σελίδα να νιώσουν ότι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους, ή τουλάχιστον να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας αλλά κομμάτι του συνόλου που σταδιακά, μέρα με τη μέρα το καταστρέφουμε γιατί είμαστε εγωιστές και ατομιστές.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Ξέρεις τι είναι το τοτέμ του λύκου; Μια πνευματική δύναμη ενός προς δέκα, προς εκατό, χίλιους, δέκα χιλιάδες. Προστατεύει τη μεγάλη ζωή στο βοσκότοπο. Ο ουρανός ανέκαθεν έβλεπε ότι η μεγάλη ζωή κουμαντάρει τη μικρή, ότι η ζωή του ουρανού κουμαντάρει εκείνη των ανθρώπων. Αν τιμάς πραγματικά το τοτέμ του λύκου, πρέπει να στηρίξεις τον ουρανό και τη γη, τη φύση και τη μεγάλη ζωή του βοσκότοπου, οφείλεις να συνεχίσεις να παλεύεις όσο υπάρχει έστω κι ένας λύκος.
Στα τέλη του 1960, ο Κινέζος φοιτητής Τσεν Ζεν προσφέρει εθελοντική εργασία σ’ έναν απομονωμένο καταυλισμό νομάδων στη Μογγολία. Εκεί ανακαλύπτει έναν κόσμο που δεν είχε ποτέ του φανταστεί: μια ειδυλλιακά απλή ζωή βασισμένη στην αιώνια μάχη μεταξύ λύκων και ανθρώπων, σ’ έναν συνεχή αγώνα για επιβίωση.

Ένα θαυμάσιο πορτρέτο ενός τόπου και ενός πολιτισμού που δεν υπάρχει πια, σκιαγραφημένο σ’ ένα βιβλίο που ξάφνιασε, συγκίνησε και προκάλεσε τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου