Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

«FATHERLAND», του Ρόμπερτ Χάρις – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

«FATHERLAND», του Ρόμπερτ Χάρις – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 440

75 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, πώς θα σας φαινόταν να κάνατε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο 1964 ας πούμε, και να γιορτάσετε τα 75α γενέθλια του Φύρερ. Σας φαίνεται τρελό; Ακόμα πιο τρελή φαντάζει η υποθετική και μόνο ιδέα ότι ο Χίτλερ και η ναζιστική του πολιτική επικράτησαν. Όχι, σε καμία περίπτωση το «Φάδερλαντ» δε συνιστά άλλο ένα βιβλίο φαντασίας. Ο Ρόμπερτ Χάρις ύστερα από κοπιαστική ιστορική μελέτη συνέγραψε το ακόλουθο πολιτικό θρίλερ.
1964, 20 χρόνια μετά την οριστική νίκη του Χίτλερ, ο Μαρτς εργάζεται ως επιθεωρητής στη δίωξη ανθρωποκτονιών. Ένας συμβατικός Γερμανός, υπάκουος στις διαταγές του Φύρερ και πιστός στο ναζιστικό ιδεώδες, ανακαλύπτει δολοφονημένο έναν ηλικιωμένο. Αρχίζει τότε να ψάχνει, κακώς, για κάποιους. Κι όσο ψάχνει εξαφανίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν την αλήθεια. Στο δρόμο για την ανακάλυψή της ο Μαρτς θα βρει πολλά εμπόδια και μάλιστα επικίνδυνα. Θα συνεργαστεί με μια Αμερικανή δημοσιογράφο οι έρευνες, όμως, θα επηρεάσουν και την προσωπική ζωή του Μαρτς. Θα έρθει αντιμέτωπος με την πρώην γυναίκα του και τον γιο του. Η τελευταία ρήξη θα αποδειχθεί ολέθρια.
Δε θα ήμουν υπερβολικός αν σας έλεγα πως η παραπάνω πλοκή δεν έχει καμία αξία. Η υπόθεση είναι μόνο η αφορμή για να προκληθεί δέος μπροστά στο ιστορικό πλαίσιο και την επιβλητική ατμόσφαιρά που την περικλείει. Ο Τσόρτσιλ έχει καταφύγει στον Καναδά, η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία έχουν αφανιστεί, το Βερολίνο χτίστηκε από τον Άλμπερτ Σπέερ  και ο γερμανικός λαός έχει εθνική επέτειο τα γενέθλια του φύρερ. κι αυτές είναι μόνο οι ασήμαντες συνέπειες της επικράτησης του παρανοϊκού ηγέτη.
Το ‘μάτι’ των Ναζί είναι παντού, σε κάθε εργοστάσιο, γειτονιά και σπίτι. Διάχυτος ο θεσμός της προπαγάνδας. Η ιστορία εν μία νυκτί μπορεί να καταστραφεί και να ξαναγραφεί από την αρχή σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Και φυσικά δε λείπουν από το βιβλίο τα κρεματόρια και η θανάτωση χιλιάδων αθώων Εβραίων.
Ανατριχιαστικό στο έπακρο αλλά απόλυτα τεκμηριωμένο, το «Φάδερλαντ» είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αψηφούν έστω και αμελητέες φασιστικές ιδέες. Το πιο συγκλονιστικό κομμάτι αυτού του πολιτικού θρίλερ είναι η στιγμή που ο ίδιος ο συγγραφέας παραθέτει στο τέλος του όλα τα ιστορικά έγγραφα που συνδύασε για να πλάσει αυτήν την, ευτυχώς, ψεύτικη ιστορία.  Ένα βιβλίο που θα σας στιγματίσει. Αν το βρείτε, μην το αφήσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τη θριαμβευτική νίκη της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα ετοιμάζεται να εορτάσει την 75η επέτειο των γενεθλίων του Φύρερ. Ο ντετέκτιβ Μαρτς, της Κριμινάλ Πολιτσάι καλείται να διαλευκάνει ένα μυστηριώδη θάνατο κι αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της στρατιωτικής ιεραρχίας επιχειρούν να συγκαλύψουν τις συνωμοσίες και τα τρομερά μυστικά που είναι θαμμένα στα σκονισμένα αρχεία του Ράιχ και τις θυρίδες ελβετικών τραπεζών. Όσοι τα γνωρίζουν εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο για να μην αποκαλυφθεί αυτό που σίγουρα θα σημάνει το τέλος του Τρίτου Ράιχ.
Ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ που θα κάνει το αίμα να παγώσει στις φλέβες μας στη σκέψη του πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος μας αν ο Χίτλερ είχε κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου