Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

«ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ», του Jo Nesbo – Γράφει η Αργυρώ Χαρίτου

«ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ», του Jo Nesbo – Γράφει η Αργυρώ Χαρίτου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 544

            ‘Τζο Νέσμπο’... Άκουγα συνέχεια  το όνομα του. Καθώς είχα πολλά αδιάβαστα βιβλία όλο τον ανέβαλα. Ώσπου μια μέρα βρίσκω  τον «Κυνηγό Κεφαλών». Δεν είναι από τα καινούρια του. Όμως, ήθελα να ξεκινήσω κάτι εκτός της σειράς με τον ιδιαίτερο αστυνομικό Χάρι Χόλε.
            Το βιβλίο από την αρχή σε κρατάει. Δεμένο με τους ήρωες του. Με τις σκέψεις τους και τη ζωή τους. Βασικά του κεντρικού, του Ρότζερ. Το βιβλίο έχει γρήγορη ροή. Οι έμμεσες επιπλέον πληροφορίες για τους ήρωες δίνονται με τέτοιο τρόπο που δε σε κουράζουν. Οι περιγραφές είναι όσες χρειάζονται για να σε βάλουν στο κλίμα του Όσλο.
            Η υπόθεση μας έχει να κάνει με έναν άντρα, επιτέλους όχι πανέμορφο, κοντό, με υπέροχα όμως μαλλιά και πανέξυπνο. Είναι κυνηγός κεφαλών. Τι σημαίνει αυτό; Αναζητάει τα κατάλληλα άτομα για τις κατάλληλες θέσεις.
            Πέραν αυτού όμως και λόγω κάποιων εγωιστικών λαθών του, πρέπει να πληρώσει το τίμημα μιας πλούσιας ζωής. Για αυτό το λόγο είναι συγχρόνως και κλέφτης έργων τέχνης μεγάλης αξίας. Μεγαλοφυής ο τρόπος που κλέβει τους πίνακες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ανακαλύπτουν ότι οι πίνακες κλάπηκαν 1 μήνα, 6 μήνες, 1 χρόνο ή και ποτέ. Ανάλογα  με τον ιδιοκτήτη.
            Η ζωή του ήρεμη. Λίγο αγχώδης εξαιτίας κάποιων εκκρεμοτήτων.  Εμφανίζεται μπροστά του, ένας άντρας, ψηλός, όμορφος, το ίδιο έξυπνος με τον πρωταγωνιστή μας, πρώην στρατιωτικός, με δύναμη και πειθώ. Ήταν ο κατάλληλος άντρας για την κατάλληλη θέση. Συν ότι διέθετε και έναν πίνακα μεγάλης αξίας.  Το ερώτημα  μας όμως είναι. Ήταν όντως κατάλληλος ή κάτι έκρυβε; Εξαιτίας της σκέψης του αυτής, για το αν είναι κατάλληλος για τη θέση, μαζί με κάποιες μικρές, αλλά πάρα πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, ο φίλος μας μετατρέπεται από θήραμα σε θύτη. Κυνηγητό, αστείες ατάκες, δύναμη της τεστοστερόνης του μυαλού (δεν υπάρχει, αλλά οι άντρες αυτοί επιδεικνύουν τις νοητικές τους δυνάμεις). 
Μέσα από το βιβλίο παρατηρούμε  τη δύναμη της θέλησης για ζωή και το τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατηθούμε σε αυτήν όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Το πόσο εύκολα μπορεί να σε εξαπατήσει κάποιος, απλά και μόνο επειδή σου πρόσφερε αυτό που επιθυμείς περισσότερο. Και πόσο εύκολα μπορούμε να προδώσουμε αυτούς που αγαπάμε απλά και μόνο για να κερδίσουμε αυτό που λαχταράει η ψυχή μας.  Στην περίπτωση αυτή δεν ήταν τα χρήματα.
            Φτάνουμε στο σημείο που πρέπει σκέφτεσαι τα πάντα, γιατί όπως με τη θεωρία του χάους, πρέπει να δεις όλο το μοτίβο για να καταλάβεις το πάζλ που μόλις αρχίζει να δημιουργείται μπροστά σου και το πως μπορείς να το λύσεις. Γιατί μπορείς. Απλά πρέπει να δεις τις λεπτομέρειες χωρίς να χάσεις την ουσία.
            Στο τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι η αγάπη και η ειλικρίνεια είναι τα μόνα αγαθά που βοηθάνε στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Έτσι ο ήρωας μας καταλήγει να εμπιστευτεί το άτομο εκείνο που τον πρόδωσε. Πραγματικά, αξίζει να διαβαστεί, απνευστί! 

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Παρά το ότι υπολείπεται σε ύψος, ο Ρότζερ μοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί και ζει σε ένα ονειρεμένο σπίτι. Για να κρατήσει όμως την ισορροπία στα οικονομικά του, εξασκεί και ένα δεύτερο επάγγελμα, αυτό του ληστή πανάκριβων έργων τέχνης. Μια μέρα, του δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, αυτή που θα τον γλιτώσει από όλα τα χρέη. Μέσα από ανεξήγητες καταστάσεις ωστόσο, θα μετατραπεί από κυνηγός σε θήραμα και θα χρειαστεί να παλέψει για τη ζωή του. Ένα τουρ ντε φορς δράσης και σασπένς που κόβει την ανάσα, το οποίο βαδίζει στα χνάρια της τριλογίας «Millenium».


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2008
Norwegian Book Club Prize

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον ταλαντούχο νορβηγό σκηνοθέτη Μόρτεν Τίλντουμ και την εταιρεία παραγωγής Yellow Bird Productions, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για την παραγωγή των ταινιών της τριλογίας Millenium του Στιγκ Λάρσον . Ένα ριμέικ της από αμερικανούς παραγωγούς είναι ήδη στα σκαριά. Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2012 από την Odeon.

Όταν οι Κυνηγοί κεφαλών εκδόθηκαν το 2008, ο Jo Nesbo ίδρυσε το Ίδρυμα Χάρι Χόλε –έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου–, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα του βιβλίου Κυνηγοί κεφαλών και την κινηματογραφική μεταφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου