Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

«ΙΣΚΡΑ», της Αγγέλας Γαβρίλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΙΣΚΡΑ», της Αγγέλας Γαβρίλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελίδες: 288
Τιμή: 11,70 €

            Η «Ίσκρα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της αγαπητής και πολυτάλαντης Αγγέλας Γαβρίλη, το οποίο δεν άφησα από τα χέρια μου, παρά μόνο όταν γύρισα και την τελευταία του σελίδα. Η συγγραφέας, ποιήτρια, βιβλιοκριτικός και book agent κατόρθωσε μέσα σε 288 σελίδες να συμπυκνώσει ένα μυθιστόρημα το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να επεκταθεί σε διλογία, αν όχι τριλογία. Κι όμως, δημιούργησε ένα βιβλίο τόσο άρτιο, μεστό και ενδιαφέρον που το σκέφτεσαι για καιρό μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του και το οποίο αξίζει να διαβαστεί.
            Θεωρώ ιδιαίτερο ταλέντο και χάρισμα για κάθε συγγραφέα να μπορεί να «πλάθει»  μια ηρωΐδα, στην περίπτωσή μας την επονομαζόμενη «Ίσκρα», με τόσο καθαρά χαρακτηριστικά εμφάνισης και ιδιοσυγκρασίας, χωρίς στην ουσία να μας έχει αναφέρει ούτε μια φορά το πραγματικό της όνομα. Κι όμως, την βλέπουμε ολοζώντανη μπροστά μας να διάγει τον πολύπαθο και ταραχώδη βίο της, με τέτοια διαύγεια, συνέπεια και ακρίβεια που θα μπορούσε να είναι τόσο οικεία όσο το "κορίτσι της διπλανής πόρτας"! Ονόματα, χαρακτηρισμοί και ψευδώνυμα, όπως «Ίσκρα», «μικρή» ή «Σκάρλετ», την προσδιορίζουν, αλλά δεν την καθορίζουν σαν οντότητα, καθώς έχει ήδη καθοριστεί στο μυαλό μας από τη συγγραφέα.
            Η ηρωίδα μας είναι ένα πλάσμα χαρισματικό, περίεργο, όμορφο χωρίς να είναι κραυγαλέο, που προσπαθεί να ριζώσει κάπου και να δημιουργήσει το δικό της "μικροσύμπαν". Στην προσπάθειά της αυτή παρουσιάζονται πολλά εμπόδια και ανασταλτικοί παράγοντες και μαζί της η συγγραφέας μας παρασύρει σε ένα αέναο ταξίδι, μια συνεχή περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Περιπλανιόμαστε από την Ελλάδα και τα ονειρικά Γιάννενα με τις Δρακολίμνες στην Αγγλία των κάστρων, του άπλετου πράσινου και του, όχι και τόσο "πατροπαράδοτου", κυνηγιού της αλεπούς για να επιστρέψουμε στην οικεία πατρίδα μας και να ταξιδέψουμε στην παγωμένη και απρόσιτη Μόσχα και πίσω πάλι.
Στην περιπλάνηση αυτή παρακολουθούμε την Ίσκρα να προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί, αντιμετωπίζοντας τον εαυτό της και τους άλλους. Στην πορεία της σπουδάζει, ερωτεύεται, απογοητεύεται, κακοποιείται, κινδυνεύει, αποδρά, καταριέται και θανατώνει, γίνεται θύτης και θύμα, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα προαιώνια μηνύματα που της στέλνουν τα ίδια της τα γονίδια, θέτοντας σε αμφισβήτηση  τη λογική της, και ταυτόχρονα προσπαθεί να "ριζώσει" κάπου, να νιώσει πως ανήκει σε ένα μέρος, να δεθεί με συγκεκριμένους ανθρώπους και να ξεπεράσει εκείνο τον έρωτα που έρχεται μόνο μια φορά στη ζωή μας.
Το αν τελικά η ηρωίδα μας καταφέρνει να τα κάνει όλα αυτά και να βρει την πολυπόθητη γαλήνη, το αφήνω σε εσάς να το ανακαλύψετε, γιατί, ειλικρινά, η πορεία προς την ανακάλυψη θα σας μείνει αξέχαστη. Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι ότι η «Ίσκρα» είναι ένα μυθιστόρημα που θα σας συναρπάσει καθώς η γραφή του ρέει αβίαστα, σχηματίζοντας ολοζώντανες εικόνες στη φαντασία του αναγνώστη, η υπόθεση του κεντρίζει καίρια και ακατάπαυστα το ενδιαφέρον του, με μύθους, θρύλους και ντόπιες παραδόσεις – όλα  εμπνευσμένα από την ελληνική κουλτούρα – τα οποία παίρνουν σάρκα και οστά και συνυφαίνονται αρμονικά με την απτή και οικεία πραγματικότητα της ηρωίδας.
Η συγγραφέας θεωρώ πως κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην πεζογραφία και μάλιστα, στο δύσκολο και ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα είδος της λογοτεχνίας φαντασίας. Το πρώτο αυτό μυθιστόρημά της μας υπόσχεται πολλά για το μέλλον, τα οποία και θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονησία. Πολλά συγχαρητήρια στην Αγγέλα Γαβρίλη και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


"Το όνομά της δεν είναι Ίσκρα, αυτό διάλεξε για να πει την ιστορία της. Όχι για συνωμοτικούς λόγους, ούτε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο - απλά η ταυτότητά της δεν έχει σημασία, αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα μέσα στο οποίο κατοικεί ή κρύβεται, ανάλογα με την περίπτωση. Κι επειδή όλα κάτι σημαίνουν, σε μια βόρεια και όχι πολύ μακρινή γλώσσα, σημαίνει σπίθα. Κι αυτό ακριβώς είναι..."

«Η Ίσκρα είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα φαντασίας, η ιστορία μιας γυναίκας που το αίμα της τής κληροδοτεί μια φύση αρχέγονη, η οποία σφραγίζει τη ζωή της και τις περιπλανήσεις της, καθώς αναζητά έναν τόπο για να ριζώσει. Έρωτες χαμένοι και έρωτες ανίκητοι, θρύλοι που ζωντανεύουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, το άδικο αυτού του κόσμου και το πείσμα για ζωή... Μία γοητευτική αφήγηση που θα σας παρασύρει...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου