Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

«ΒΡΟΧΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ», της Νατάσας Γκουτζικίδου – Γράφει η Νικολέτα Μπαλοπήτου

«ΒΡΟΧΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ», της Νατάσας Γκουτζικίδου – Γράφει η Νικολέτα Μπαλοπήτου
Εκδόσεις: Μάτι
Σελίδες: 364
Τιμή: 13,23 €

Η Νατάσα Γκουτζικίδου είναι μία συγγραφέας που μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο της. Ήταν θέμα χρόνου όμως να διαβάσω και να διαπιστώσω ότι διαθέτει μία γραφή ζωντανή, που πολλές φορές με έκανε να δακρύσω και γενικά να νιώσω ποικίλα κι αντικρουόμενα συναισθήματα.
Το «Βροχή Πάνω Στην Πέτρα» είναι ένα βιβλίο που μιλάει για μια μεγάλη αγάπη, έναν έρωτα που ξεκινάει άγουρος ανάμεσα σε δύο παιδιά στην Κρήτη του 1928 και που ενηλικιώνεται και γνωρίζει τη λαίλαπα και τη βιαιότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνοντας μέχρι και το μεταπολεμικό Λονδίνο.
Ο Μίνωας και η Μάγια είναι οι δύο πρωταγωνιστές που μεγαλώνουν μαζί και αποχωρίζονται παιδιά ακόμη από μία απόφαση σκληρή, όσο και άδικη στα παιδικά μάτια. Ο Μίνωας θα χωριστεί από την παιδική του φίλη, τα δύο του αδέλφια και από την αγαπημένη του μητέρα, μετά από απόφαση του πατέρα και θα πρέπει να μάθει να ζει στην μεγαλούπολη με μόνο στήριγμα στη καινούργια ζωή και στη μοναξιά που του δημιουργεί η πόλη της Αθήνας, αλλά και η σκέψη ενός απόμακρου πατέρα, ο μυστηριώδης σύζυγος της θείας του Μαρίας που θα σταθεί στο πλευρό του σαν τρίτος γονιός. Μέχρι βέβαια και τη στιγμή που εκείνος θα μεγαλώσει, θα ανδρωθεί και θα επιστρέψει στην Κρήτη με σκοπό να πάρει τις απαντήσεις που του αναλογούν και ίσως την εκδίκηση που βαθιά μέσα του επιζητεί, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, αφήνοντας μυστικά και λάθη να έρθουν στο φως, ταράζοντας τις ζωές των εμπλεκόμενων ή μη.
Βεντέτες, μυστικά, λάθη, πάθη, έρωτες, πόλεμοι, μίση, νοσταλγία ... όλα ιδανικά μπλεγμένα σε ένα μυθιστόρημα που για να είμαι ειλικρινής περίμενα ότι θα είναι καλό, αλλά που η γραφή της συγγραφέως και η λυρικότητα που διέκρινα σε αρκετές γραμμές του με άφησε άναυδη, ενώ ο τρόπος που η δημιουργός στα τελευταία κεφάλαια μάς μεταφέρει από τη μία στο παρόν της νεαρής πρωταγωνίστριας κι από την άλλη στο παρελθόν της, είναι εξαιρετικός, γιατί οι αποκαλύψεις μέχρι το τέλος συνεχίζουν να είναι ραγδαίες και συγκλονιστικές.
Πάντως, αν κάτι με ενθουσίασε σε αυτό το βιβλίο, πέρα από την ιστορία και τις εικόνες της πανέμορφης Κρήτης, ήταν η γραφή του που ήταν ζωντανή, εννοώντας ότι ειδικά τις στιγμές που παρακολουθούσα τη Μάγια στην αγγλική πρωτεύουσα, ένιωσα σαν να ΖΩ εγώ εκείνη τη στιγμή κι όχι απλά να παρακολουθώ τη ζωή μίας φανταστικής ηρωίδας μέσα από τα μάτια της συγγραφέως. Πράγμα υπέροχο και μοναδικό για έναν αναγνώστη ή μία αναγνώστρια.
Ειλικρινά, αν κάτι μετανιώνω μετά την ανάγνωση του παραπάνω πονήματος είναι που τόσο καιρό δεν είχα διαβάσει κάποιο από τα μυθιστορήματα της Νατάσας που, εκτός από πολυγραφότατη, είναι και από τις συγγραφείς εκείνες που δεν φορτώνουν ένα κείμενο με διάφορες ανούσιες εκφράσεις για να το ωραιοποιήσουν με αποτέλεσμα να μη χάνει τη ζωντάνια και την αμεσότητά του και που, παρόλα αυτά, δεν του λείπει ούτε το λυρικό, ταξιδιάρικο στοιχείο.
Ένα υπέροχο βιβλίο που ξεκίνησε την αναγνωστική μου χρονιά με τον καλύτερο τρόπο και που αξίζει αναμφίβολα να διαβαστεί γιατί είναι καλογραμμένο, με μία γραφή που δεν κουράζει και που δημιουργεί όμορφες εικόνες και συναισθήματα. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα και ευχές για κάθε επιτυχία.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Κρήτη, 1928. Η Χρυσάνθη καμαρώνει τα τρία αγόρια της, που ανδρώνονται βλέποντας τα κύματα του Λιβυκού πελάγους, σε μια γη που στάζει θρύλους και παραδόσεις.
Ο Μίνωας κάνει όνειρα για τα δώρα που θα χαρίσει στην παιδική του φίλη, τη Μάγια, ενώ την ίδια στιγμή ο Τηλέμαχος και ο Γιώργης σχεδιάζουν την επόμενη σκανδαλιά τους, πάντα υπό το βλέμμα του αυστηρού πατέρα τους και του γενάρχη παππού τους.
Καθώς ο χρόνος τρέχει ανελέητα, μια δυνατή φιλία –ή μήπως ένας παράφορος έρωτας– χτίζεται πάνω στα βράχια μιας σπηλιάς και μια βεντέτα από τα παλιά, ντυμένη με όρκους σιωπής, απειλεί ζωές και σημαδεύει ό,τι με κόπο δημιουργήθηκε.
Στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γράφεται μια από τις πιο δυνατές ιστορίες ηρωισμού και τα παλιά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια για να παρασύρουν με την ορμή τους όποιον βρεθεί μπροστά τους.
Μια τυπική κρητική οικογένεια όπου βασιλεύει ο νόμος του πατέρα, όπου η μάνα γίνεται ασπίδα για τα παιδιά της, και τρία αγόρια μεγαλωμένα τόσο ίδια, μα στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.
Τι θα συμβεί όταν τα μυστικά αποκαλυφθούν; Αντέχει ο έρωτας την απόσταση, τον χρόνο και τον πόνο που γεννά η αλήθεια; Μπορεί ένα θανάσιμο παρελθόν να συμφιλιωθεί με το παρόν και να γεννήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον;
Από την Κρήτη στην Αθήνα του Μεσοπολέμου και από εκεί στην Κρήτη της μάχης και του ηρωισμού, μέχρι το μεταπολεμικό Λονδίνο, οι ήρωες διηγούνται την ιστορία τους καθώς η βροχή πάνω στην πέτρα γράφει τη δική της…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου