Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

«ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ», της Τζένης Μανάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ», της Τζένης Μανάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Περίπλους
Σελίδες: 420
Τιμή: 12,60 €

            Πάντα πίστευα και πάντα θα πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και ένας αξιόλογος συγγραφέας ο οποίος, πάνω και πριν απ’ όλα, να μην είναι δεινός αναγνώστης. Ο συγγραφέας πρέπει να αγαπάει το διάβασμα, να αισθάνεται το μεγαλείο της τέχνης του λόγου, όπως αυτό έχει εκφραστεί ανά τους αιώνες, και να συναισθάνεται, να συνειδητοποιεί και να αναγνωρίζει πόσοι εξαίρετοι εκπρόσωποι του είδους υπήρξαν πριν και πόσοι θα υπάρξουν μετά από αυτόν. Γνωρίζω, επίσης, μετά βεβαιότητας ότι η αγαπητή συγγραφέας Τζένη Μανάκη ανήκει σε αυτή την κατηγορία των συγγραφέων που είναι πρωταρχικά δεινοί αναγνώστες. Δεν περίμενα λοιπόν, τίποτα λιγότερο από την πρώτη συγγραφική της απόπειρα, η οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
          Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Μικρές και Μεγάλες Προδοσίες», πραγματεύεται τις ζωές δύο κυρίως ηρωίδων, της Αλεξάνδρας Μελά και της Μαρίνας Φωτίου. Δύο φίλες που τις συνδέει πολύχρονη, ειλικρινής και βαθιά φιλία και οι οποίες βρίσκονται ξανά μετά από πολλά χρόνια αναγκαστικής απομάκρυνσής τους στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες, όπου διαμένει μόνιμα η Αλεξάνδρα. Η πρώτη είναι πλέον επιτυχημένη συγγραφέας και η δεύτερη ψυχίατρος. Η καθεμία τους έχει και μία ταραγμένη προσωπική ‘ιστορία’ με πολλές προδοσίες, κάποιες μικρές και άλλες μεγάλες. Η ζεστή και αληθινή φιλία που συνδέει τις δύο γυναίκες γίνεται η αιτία να κάνουν λεπτομερή ανασκόπηση στο παρελθόν τους, στα πρόσωπα που κυριάρχησαν στη ζωή και την καρδιά τους, στα γεγονότα που τις ανύψωσαν ή τις καταρράκωσαν και, φυσικά, στις προδοσίες που άλλοτε έπραξαν και άλλοτε υπέστησαν. Η αναδρομή αυτή των συμβάντων στην πορεία τους γίνεται αφενός η αφορμή να ταξιδέψουμε κι εμείς οι αναγνώστες μαζί τους και να μάθουμε τις ενδιαφέρουσες ιστορίες και τα μυστικά που κρύβουν οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις ζωές τους, και αφετέρου να βρουν οι ίδιες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τις απασχολούν και, ίσως, να κατανοήσουν και να συγχωρέσουν όσους τις πλήγωσαν.
            Το βιβλίο της Τζένης Μανάκη είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα σχέσεων, χαρακτήρων, συναισθημάτων, προδοσιών μικρών και μεγάλων ακούσιων ή εσκεμμένων, οι οποίες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Δε νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος ανάμεσά μας ο οποίος να μην έχει προδώσει και να μην έχει προδωθεί σε κάποια στιγμή της ζωής του. Η προδοσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, τόσο πολύ ώστε η συνηθέστερη ίσως προδοσία που διαπράττουμε όλοι μας είναι αυτή απέναντι στον εαυτό μας, στα ‘πιστεύω’, στις αρχές, στα ‘θέλω’, στα όνειρά μας. Κάποιοι από εμάς έχουμε το θάρρος και την τόλμη να αλλάξουμε τρόπο ζωής, πορεία και τακτική όταν συνειδητοποιήσουμε αυτήν την προδοσία μας, άλλοι μαθαίνουμε να ζούμε κόντρα στις βαθύτερες επιθυμίες μας, θεωρώντας τες απραγματοποίητα όνειρα. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και οι προδοσίες μας απέναντι σε τρίτους και των τρίτων απέναντι σε εμάς. Το αν θα έχουμε το κουράγιο, τη μεγαλοψυχία, ή τη γενναιοδωρία να συγχωρήσουμε αυτούς που μας πρόδωσαν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος ίσως από αυτούς είναι οι ενδείξεις ειλικρινούς μεταμέλειας από όσους μας πρόδωσαν, δηλώνοντας έτσι ότι η προδοσία τους δεν ήταν προσχεδιασμένη, ή ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν στον ‘προδότη’ να πράξει διαφορετικά.
Όπως και να έχει, η συγγραφέας Τζένη Μανάκη μέσα από αυτό το πρώτο εξαιρετικό μυθιστόρημά της προβάλει ένα αξιολογότατο συγγραφικό ταλέντο, μια ικανότητα να εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, να περιγράφει παραστατικότατα ανθρώπους και καταστάσεις, να ανατέμνει τις αιτίες και τις αφορμές που οδηγούν τους ανθρώπους να προδώσουν και να προδωθούν, αλλά και να μας παρουσιάζει τα κατάβαθα του ανθρώπινου ψυχισμού με όλα εκείνα τα αντιφατικά και μη συναισθήματα, τα οποία άλλοτε μας οδηγούν στη συμφιλίωση με την προδοσία και τη συνακόλουθη συγχώρεσή της και άλλοτε στην αδυναμία συγχώρεσης, την απομάκρυνση και την περιφρούρηση της πληγωμένης μας ψυχής, ως κύριο μέσο αυτοπροστασίας μας. Οι «Μικρές και Μεγάλες Προδοσίες» αποτελούν ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα, μια πολύ αξιόλογη και επιτυχημένη πρώτη συγγραφική προσπάθεια, για την οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα. Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«H τάση των ανθρώπων να προδίδουν, να εξαπατούν και να υφίστανται προδοσίες σε κάθε πεδίο της ζωής, στην γονεϊκή αγάπη, στον έρωτα, στην φιλία, στις ιδέες, στην πολιτική. Ένας ύμνος στην αληθινή φιλία, που είναι η μόνη "συγγένεια" με επιλογή!

Η Αλεξάνδρα Μελά, σύγχρονη όμορφη και καλλιεργημένη γυναίκα της αστικής τάξης της Θεσσαλονίκης, συναντά τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Νάιτζελ Τζάκσον, διάσημου καθηγητή της χειρουργικής. Τον ακολουθεί στην Αμερική, όπου πραγματοποιείται και το όνειρό της να γίνει γνωστή συγγραφέας.

Όμως αισθάνεται προδομένη, όταν ο ίδιος της εξομολογείται τον έρωτά του για ένα φοιτητή του. Εγκαταλείπει τον άνδρα που αγάπησε και το υπέροχο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο και μετακομίζει στο Λος Άντζελες. Με την στήριξη και την αγάπη φίλων, ξαναβρίσκει τον εαυτό της και συνεχίζει με μεγαλύτερη επιτυχία την συγγραφική της καριέρα.

Πολεμώντας δαίμονες και αμφιβολίες, μέσα από συνεχή εκ βαθέων αναμόχλευση και ανασκόπηση των συναισθημάτων της, κατορθώνει να ισορροπήσει. Επιτρέπει στον εαυτό της μία δεύτερη "δοκιμή" στον έρωτα… Σε φάση ψυχικής διερεύνησης των συναισθημάτων της, την επισκέπτεται η αγαπημένη φίλη της, η ψυχίατρος Μαρίνα Φωτίου, προβληματισμένη από τη δική της ταραγμένη προσωπική ιστορία.

Μαζί προσπαθούν να βρουν απαντήσεις μέσα από αναλύσεις των γεγονότων, των "πιστεύω" τους, των ιδεών τους σε βασικά ζητήματα της ζωής, ενώ, παράλληλα, ένα οδοιπορικό στα πιο όμορφα μέρη της Καλιφόρνιας, φέρνει κοντά την ενδεχόμενη λύση των προβλημάτων τους. Λοιποί ήρωες που εμπλέκονται στις ζωές των δύο γυναικών δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα, περιπετειώδη μύθο.»

3 σχόλια:

  1. Κλειώ μου ευχαριστώ θερμά για την διεξοδική, διεισδυτική και γενναιόδωρη ματιά σου στο βιβλίο μου, όπως επίσης και για την κολακευτική άποψη που διατύπωσες για μένα. Η κριτική σου με τιμά και είναι το καλύτερο δώρο για μένα σήμερα, ημέρα των γενεθλίων μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζένη μου, εννοούσα κάθε λέξη από όσες έγραψα! Πολλά συγχαρητήρια για ένα εξαίρετο μυθιστόρημα, πλήρες νοημάτων και μηνυμάτων, που ο αναγνώστης θα θυμάται πάντα με νοσταλγία! Χαίρομαι που η κριτική μου έγινε εν αγνοία μου "δώρο" για τα γενέθλιά σου! Να είσαι πάντα γερή, ευτυχισμένη και δημιουργική!

      Διαγραφή