Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

«Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ», της Μαρίας Κωνσταντούρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ», της Μαρίας Κωνσταντούρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 464
Τιμή: 13,50 €

           Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της αγαπητής συγγραφέως που διαβάζω μετά το εξαιρετικό, παλαιότερό της «Ζωή Μου Εσύ», που είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια, όμως μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι δεν θα είναι το τελευταίο. Το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Κωνσταντούρου είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα, καλοδουλεμένα και ατμοσφαιρικά βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Με αποχρώσεις ερωτικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, αστυνομικές, μυστηρίου, ακόμα και θρίλερ, το «Η Άγνωστη Δίπλα Μου» είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που διαβάζονται απνευστί και μένουν χαραγμένα στη μνήμη για πολύ καιρό. Ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες και θα τους αναγκάσει να "υποκύψουν" στην μυστηριώδη γοητεία του, αμφιβάλλοντας για πολλά από όσα θεωρούν δεδομένα στην καθημερινή τους ζωή και θα τους καταστήσει πρόθυμους να πιστέψουν το απόκοσμο και το μεταφυσικό.
            Η ηρωίδα μας, η κτηνίατρος Μελίνα, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα, τις τραγικές αναμνήσεις της από αυτήν, καθώς και έναν ατελέσφορο, ανούσιο και χλιαρό έρωτα και να εγκατασταθεί στο γραφικό ορεινό χωριό των Ιωαννίνων Αιθερικό. Συντροφιά της οι όμορφες αναμνήσεις της από την οικογένειά της, τα δύο γλυκύτατα, πρώην αδέσποτα σκυλιά της, ο Πάτσο και η Μέλια, και ο διακαής πόθος της να προσφέρει, να ξεχάσει, να "ενσωματωθεί", να αρχίσει εκ νέου, να ζήσει επιτέλους όλα όσα της χρωστάει η ζωή. Το χωριό είναι σχετικά δυσπρόσιτο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες απροσπέλαστο, και η νέα κτηνίατρος είναι θεόσταλτο "δώρο" για τους ντόπιους που επιτέλους βρίσκουν κάποιον να περιποιείται και να φροντίζει για την υγεία των ζώων τους. Η Μελίνα βρίσκει ένα όμορφο, παραδοσιακό σπίτι, το αγοράζει, το εξοπλίζει και εγκαθίσταται γρήγορα αποκτώντας, σχετικά εύκολα και σύντομα, εργασία, φίλους και τις καλύτερες προοπτικές για έναν νέο και ελπιδοφόρο έρωτα. Όλα αυτά τα καλοδέχεται η ηρωίδα μας καθώς τα έψαχνε και τα αποζητούσε καιρό, όμως, όπως τα πάντα σχεδόν στην ζωή μας έχουν δύο όψεις, μαζί με τα θετικά έρχονται και κάποια αρνητικά.
            Ο κάθε τόπος έχει την ιστορία του, τα φανερά και τα μυστικά του, τις αλήθειες, τα ψέματα και τις δοξασίες του. Η Μελίνα ανακαλύπτει σταδιακά τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων του χωριού, τις αγάπες, τα μίση, τα πάθη και τα ανομολόγητα μυστικά τους. Πλησιάζει τους περισσότερους από αυτούς κατ’ ανάγκη και όχι πάντα κατ’ επιλογή, καθώς σε ένα τόσο μικρό μέρος όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους αναγκαστικά. Υπάρχουν όμως και κάποια γεγονότα ανεξήγητα τα οποία βάζουν την λογική της νέας γυναίκας σε αμφισβήτηση, συμβάντα απροσδόκητα που προκαλούν ξάφνιασμα, φόβο και πολλά και αναπάντητα ερωτήματα. Ο ρεαλισμός και η τάση εκλογίκευσης που τη διακρίνει ως άνθρωπο και ως επιστήμονα "πάνε περίπατο" ενώ η μόνη αληθοφανής και πιστευτή εξήγηση είναι και η πιο αδιανόητη.
         Η συγγραφέας με προσεχτικά και καλά στοχευμένα "βήματα" μας καθοδηγεί σε μία περιπέτεια ανεπανάληπτη, διοχετεύοντάς μας κάθε φορά τόσα στοιχεία όσα είναι ικανά να μας παρασύρουν ώστε να πιστέψουμε ότι, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό ή μις Μάρπλ, καταφέραμε να εξιχνιάσουμε το μυστήριο της υπόθεσης και να υποδείξουμε με απόλυτη σιγουριά τον ένοχο. Με το γύρισμα, όμως, της επόμενης σελίδας διαψεύδουμε τον ίδιο μας τον εαυτό πανηγυρικά, καθώς η αποκάλυψη κι άλλων γεγονότων μας οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, καθώς πέρα από την παράξενη "παρουσία" που στοιχειώνει την ζωή της Μελίνας τις νύχτες, εξελίσσονται φιλίες, κοινωνικές και ερωτικές σχέσεις, βρίσκονται και ξαναχτίζονται οικογενειακοί δεσμοί και λαβωμένες φιλίες, ενώ αποκαλύπτονται καλά θαμμένα και ξεχασμένα μυστικά τα οποία αρνούνται να απαγκιστρωθούν από τη ζωή αμαχητί.  
            Η Μαρία Κωνσταντούρου μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα αντάξιο των προσδοκιών μας και όχι μόνο, καθώς συνδυάζει επιτυχημένα πολλά είδη ταυτόχρονα, "γλυκαίνοντας" την ψυχή μας με τις ολοζώντανες ιστορίες αγάπης του και τις δυνατές και ανθεκτικές στον χρόνο και τις δοκιμασίες φιλίες, "αφυπνίζοντας" το κοιμισμένο μας αστυνομικό δαιμόνιο με την αναζήτηση του αδίστακτου φονιά και "διεγείροντας" τις μεταφυσικές μας ανησυχίες σε τέτοιο βαθμό ώστε να νιώθουμε τις μικρές τριχούλες στον σβέρκο μας να ορθώνονται από τον φόβο και να αφουγκραζόμαστε με υποψία κάθε μικρό, ανεπαίσθητο νυχτερινό ήχο ως κάτι το απόκοσμο και φρικιαστικό. Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το νέο της βιβλίο «Η Άγνωστη Δίπλα Μου» και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου, φροντίζοντας να κρατήσετε τα "μυστικά" του καλά φυλαγμένα για να τα ανακαλύψει ο επόμενος αναγνώστης μόνος του!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μικραίνουν τα όνειρα. Το σεντούκι του χρόνου στενεύει και δεν τα χωράει όλα μέσα».

Σοφά λόγια. Αληθινά. Όμως η Μελίνα ήταν νέα ακόμα και το δικό της το σεντούκι ξεχείλιζε από όνειρα.

Για να τα πραγματοποιήσει, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και όσα την πονούσαν εκεί και να κάνει μια καινούρια αρχή μακριά, σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της βορειοδυτικής Ελλάδας. Αλλά, όπως κάθε τόπος, έτσι και το Αιθερικό είχε τα δικά του μυστικά, τις δικές του πληγές, τα δικά του φαντάσματα…

Μια παράξενη παρουσία που ο καθένας προσπαθούσε να εξηγήσει σύμφωνα με τους προσωπικούς του ορίζοντες και τις ψυχικές αντοχές του…

Μια δυνατή φιλία που λύγισε κάτω από το βάρος μιας αναπόδεικτης προδοσίας…

Ένα βαρύ μυστικό που καταδικάστηκε σε απροσπέλαστα σκοτάδια…

Ένας ξαφνικός θάνατος που ποτέ δε βρήκε τη δικαίωση που του άξιζε…

Και έρωτες… Έρωτες δυνατοί, τρυφεροί, απελπισμένοι, εμμονικοί… Έρωτες που ο καθένας τους ζητούσε τη δική του αχτίδα ήλιου για να ανθίσει στο φως της ζωής…»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου