Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ», του Simon Scarrow – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ», του Simon Scarrow – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 520
Τιμή: 14,94 €

          Είναι ορισμένες φορές που κάποια γεγονότα στην ζωή μας συμβαίνουν με τρόπο εντελώς καρμικό… Πριν από σχεδόν μια δεκαπενταετία επισκέφθηκα το πανέμορφο νησί της Λευκάδας κατά τις καλοκαιρινές διακοπές μου και το περιηγήθηκα σχεδόν ολόκληρο κρατώντας ως ξεχωριστή, από όλες τις υπέροχες αναμνήσεις μου από αυτό, την επίσκεψή μου με καΐκι στο μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο Παπανικολή στο Μεγανήσι, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το Νυδρί. Τότε δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα διάβαζα σχεδόν όλη την ένδοξη ιστορία και την θρυλική πορεία του ομώνυμου ελληνικού υποβρυχίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, μάλιστα, γραμμένη από έναν συγγραφέα ξένο, τον εξαίρετο Simon Scarrow. Το βιβλίο του «Καρδιά Από Πέτρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με εντυπωσίασε, με συγκίνησε, με συνάρπασε και με έκανε περήφανη που είμαι Ελληνίδα και όχι μόνο για το μεγαλείο των αρχαίων προγόνων μας και του αθάνατου κλασσικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αλλά για την γενναιότητα και την ηρωική ψυχή των σύγχρονων Ελλήνων, των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι γονείς ή παππούδες μας.
Ο συγγραφέας, πιστός στα γεγονότα και αντικειμενικός όσο το δυνατόν περισσότερο, μας ταξιδεύει σε μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της σύγχρονης Ελλάδας, αυτή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην υπέροχη Λευκάδα με τις ωραιότερες, ίσως, παραλίες της χώρας μας και την ζωτικής σημασίας γεωγραφική και στρατηγική θέση της στο Ιόνιο πέλαγος. Μια συγκλονιστική ιστορία τριών νέων, δύο Ελλήνων και ενός Γερμανού, η οποία ξεκινά δυό χρόνια πριν από το ξέσπασμα του αιματηρότερου και βιαιότερου παγκοσμίου πολέμου, θα γίνει η αφορμή για να μας παρουσιάσει ο συγγραφέας κομμάτια της Ιστορίας για τα οποία θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως έθνος. Οι Λευκαδίτες Ελένη Θεσκούδη και Αντρέας Καταρίδης, μαζί με τον Γερμανό Πέτερ Μίλερ, βρίσκονται στον τόπο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, φανταστικής ή πραγματικής λίγο μας ενδιαφέρει, κοντά στο Νυδρί, όπου ο πατέρας του Πέτερ, ο αρχαιολόγος και φιλέλληνας Καρλ Μίλερ, βρίσκεται στα ίχνη μιας σπουδαίας ανακάλυψης, της σπουδαιότερης ίσως μετά από αυτή του Σλήμαν. Βρισκόμαστε στο 1938 και τα απειλητικά σύννεφα των γερμανών εθνικοσοσιαλιστών του παρανοϊκού Χίτλερ ολοένα και πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, όμως η παρέα των ηρώων μας συμβιώνει αρμονικά στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, προσπαθώντας να αγνοήσει όσα προοιωνίζει η άνοδος του Ναζισμού στη Γερμανία.
Τα τρία παιδιά συνδέονται με την βαθιά και ανυπόκριτη φιλία που τους υπαγορεύει η τρυφερή ηλικία των δεκαέξι χρόνων τους και ορκίζονται πως θα ξανασμίξουν στο μέλλον οι τρεις τους, πάλι ως καλοί φίλοι, και τίποτα δεν θα μπορέσει να τους σταθεί εμπόδιο, ούτε καν ο έρωτας που άρχισε να ανθίζει στις καρδιές των δύο νέων για την πανέμορφη Ελένη. Τα γεγονότα της Ιστορίας, όμως, τους προλαβαίνουν και οι ζωές τους θα πάρουν διαφορετική πορεία από εκείνη που αρχικά ονειρεύονταν. Ο Πέτερ θα επιστρέψει μαζί με τον πατέρα του στην Γερμανία και αναγκαστικά θα ενταχθεί στους κόλπους των γερμανικών στρατευμάτων, ενώ η σχεδόν άριστη γνώση του της ελληνικής γλώσσας και των παλιών διασυνδέσεών του με μερικούς από τους πιο επιφανείς κατοίκους του μικρού νησιού, θα γίνουν η αιτία να επιστρέψει ξανά στη Λευκάδα με το σήμα της Σβάστικας αυτή τη φορά στο περιβραχιόνιο της στολής του. Ο Αντρέας επιλέγει από πολύ νωρίς να ακολουθήσει την μάχιμη πορεία των ένδοξων προγόνων του και διαφοροποιείται από τον προοδευτικό και "αριστερίζων" ποιητή πατέρα του, αποφασίζοντας να καταταγεί στο Βασιλικό Ναυτικό. Η Ελένη, έχοντας ήδη τάξει την καρδιά της στον έναν από τους δύο φίλους της, θα μείνει στα μετόπισθεν μην έχοντας και πολλές επιλογές παρά μόνο να πολεμήσει με τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε μια νέα κοπέλα εκείνης της εποχής να το κάνει: να εναντιωθεί και να αντισταθεί στους κατακτητές της χώρας της με νύχια και με δόντια!
Ο συγγραφέας, μέσα από το εκπληκτικό αυτό ιστορικό του μυθιστόρημα, ξετυλίγει με αφάνταστη δεξιοτεχνία την ιστορία του νησιού της Λευκάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο, καταγράφοντας με τρόπο κινηματογραφικό τις μάχες που έδωσαν οι στρατευμένοι Έλληνες ενάντια στον ιταλικό και γερμανικό στρατό κατά την Κατοχή, αλλά και την σθεναρή αντίσταση που επέδειξαν, θυσιάζοντας τις ζωές και τις οικογένειές τους, οι απλοί άμαχοι του νησιού. Το αν ήταν άντρες ή γυναίκες δεν έκανε καμία διαφορά, καθώς και τα δύο φύλα μπορούσαν εξίσου να στοχεύσουν και να σκοτώσουν ή ακόμα και να θυσιαστούν οικειοθελώς ώστε να μην προδοθεί ο αγώνας τους ενάντια στους κατακτητές. Η εγγονή της υπέργηρης, πλέον, Ελένης Θεσκούδη, η Άννα, θα εκμαιεύσει από την γιαγιά της λεπτό προς λεπτό κάθε σημαντική στιγμή της ιστορίας της από εκείνες τις σκοτεινές μέρες της Κατοχής, με την προτροπή του εγγονού του Πέτερ Μίλερ. Μαζί με τον ανθυποπλοίαρχο Αντρέα Καταρίδη και τον κυβερνήτη του υποβρυχίου Παπανικολή, Ιατρίδη, θα ζήσουμε την συγκλονιστική εμπειρία της συμμετοχής αυτού του γενναίου πληρώματος στις ναυμαχίες και τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενάντια στις ναυτικές δυνάμεις των εχθρών που έλαβαν χώρα υποθαλάσσια. Με τους στρατευμένους Έλληνες και τους αντιστασιακούς θα ακολουθήσουμε βήμα βήμα τις μάχες απαράμιλλης γενναιότητας των προγόνων μας ενάντια στους άκαμπτους και ψυχρούς Γερμανούς. Θα ταξιδέψουμε ακόμα και μέχρι το Κάιρο και θα δούμε την σκληρή εκπαίδευση στην οποία υποβλήθηκαν Έλληνες αξιωματικοί ώστε να ηγηθούν κατόπιν της Αντίστασης. Θα δούμε, για μία ακόμα φορά, την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά να μετατρέπεται σε πολυπόθητο "κυνήγι θησαυρού" από στυγνούς αρχαιοκάπηλους, που χρησιμοποιούσαν τη στολή τους και τις εντολές του Γκαίμπελς ως "παραπέτασμα" για να κρύψουν τις προσωπικές, άκρατες φιλοδοξίες τους. Θα γίνουμε μάρτυρες της ισχυρής και ανυπότακτης θέλησης των προγόνων μας που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο για αυτούς, αρκεί ο κατακτητής να συνειδητοποιήσει ότι ο ελεύθερος άνθρωπος δεν υποκύπτει ποτέ στον φασισμό.   
Η «Καρδιά Από Πέτρα», του Simon Scarrow είναι ένα μυθιστόρημα συνταρακτικό που βρίθει από γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από ατόφια, καλοστημένη περιπέτεια και γνήσιες, παραστατικότατες σκηνές μάχης, στη στεριά και στο βυθό της θάλασσας, από γενναιότητα και απαράμιλλο θάρρος, αλλά και από μια ευρηματική μυθοπλασία γεμάτη αληθινό έρωτα, αυτοθυσία και μεγαλοψυχία. Ένα μυθιστόρημα που θα κάνει κάθε Έλληνα υπερήφανο για την πρόσφατη Ιστορία του και που αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«1938: Τρεις νέοι περνούν ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι στη Λευκάδα, μακριά από τον πολιτικό αναβρασμό της Ευρώπης. Ο Πέτερ που έχει έρθει στο νησί από τη Γερμανία μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος διευθύνει μια αρχαιολογική ανασκαφή, γίνεται φίλος με τον Αντρέα και την Ελένη που ζουν στη Λευκάδα. Όταν ξεσπά ο πόλεμος και ο Πέτερ αναγκάζεται να φύγει, δίνουν την υπόσχεση ότι θα ξανασμίξουν.
1943: Ο πόλεμος έχει πια εξαπλωθεί και στην παραδεισένια Λευκάδα. Ο Αντρέας και η Ελένη έχουν ταχθεί με τις δυνάμεις των ανταρτών που αντιστέκονται στη γερμανική εισβολή. Ο Πέτερ έχει επιστρέψει, αυτή τη φορά ως καλά πληροφορημένος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του εχθρού, και γι’ αυτό θανάσιμα επικίνδυνος...»

‘Ένα ιστορικό δράμα με εξαιρετική πλοκή και φρενήρη ρυθμό’.

BBC History Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου