Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

«ΛΙΓΗ ΖΩΗ», της Χάνια Γιαναγκιχάρα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΛΙΓΗ ΖΩΗ», της Χάνια Γιαναγκιχάρα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 896
Τιμή: 21,96 €

          Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση όταν πρωτοαντίκρισα αυτό το βιβλίο ήταν ο τίτλος του και το ασυνήθιστο, πολύ δύσκολο να προφερθεί, όνομα της συγγραφέως του. Τα σχόλια και οι περισσότερες κριτικές που είχα διαβάσει μιλούσαν για μία από τις σημαντικότερες νέες, σύγχρονες αμερικανίδες συγγραφείς και το αριστουργηματικό, επικό από άποψη μεγέθους και λογοτεχνικής αξίας, έργο της. Η Χάνια Γιαναγκιχάρα, αμερικανίδα με καταγωγή από την Χαβάη, κατόρθωσε να συλλάβει και να μας προσφέρει ένα έργο αλησμόνητο, από εκείνα που μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας, γιατί μας καθήλωσαν, μας συγκίνησαν, μας εξόργισαν και μας συνέτριψαν ταυτόχρονα, επισημαίνοντάς μας πως η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει αμέτρητες στιγμές δυστυχίας, απώλειας και πόνου και περιορισμένες, ακριβοθώρητες και πολύτιμες στιγμές ανείπωτης ευτυχίας, ικανής να μας αποζημιώσει για αυτό το "λίγο" της. Το «Λίγη Ζωή» είναι ένα λογοτεχνικό έργο από αυτά που θα μείνουν κλασσικά, δίπλα στα άλλα μεγαθήρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία θυμόμαστε όχι γατί μας ψυχαγώγησαν με τις ευχάριστες και ανέμελες στιγμές ευτυχίας που μας εξιστορούσαν, αλλά με την αποτύπωση της ανθρώπινης δυστυχίας και της τραγικότητας της ζωής σε κάθε μορφή της. Εν ολίγοις, για να διαβάσετε και να απολαύσετε αυτό το βιβλίο θα πρέπει να το κάνετε συνειδητά, γνωρίζοντας πως θα αντικρίσετε μέσα από τις σελίδες του το άσχημο πρόσωπο της ζωής, τις διαστροφές και τον πόνο της, την δυστυχία και τα παιδικά τραύματα που είναι ικανά να ακολουθούν τους ανθρώπους διά παντός, να τους σημαδεύουν βαθιά και ανεπανόρθωτα και να τους στερούν την πραγματική απόλαυση της αγάπης, του έρωτα, της συντροφικότητας, εν τέλει την συνειδητοποίηση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην ίδια την ευτυχία.
          Η συγγραφέας, έχοντας ως κεντρικό πυρήνα τους τέσσερις ήρωές της, τον Τζουντ, τον Γουίλεμ, τον Τζέι Μπι και τον Μάλκομ, οι οποίοι ως φίλοι και συμφοιτητές, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους  στην χαοτική και απρόσωπη Νέα Υόρκη, μας περιγράφει την πολύχρονη πορεία τους, την εξέλιξη και την επιτυχία καθενός στον τομέα του, αλλά και τις επιμέρους ζωές τους. Οι ήρωές μας μπορεί, φαινομενικά, να μην έχουν κάτι κοινό και οι καριέρες τους να φαίνονται εκ διαμέτρου αντίθετες, όμως οι ισχυρότατοι δεσμοί φιλίας και αγάπης μεταξύ τους είναι αρκετοί να τους κρατήσουν δεμένους μεταξύ τους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο, καθώς τα χρόνια περνούν. Ο πιο αινιγματικός όλων, αυτός που σηκώνει ένα αβάσταχτο φορτίο δυστυχίας, ένοχων μυστικών και τραυματικών εμπειριών στους ώμους του, είναι ο Τζουντ Σεντ Φράνσις και αυτός είναι που "στοιχειώνει" τον αναγνώστη σε όλη την διάρκεια της ανάγνωσης του μοναδικού αυτού μυθιστορήματος αλλά και μετά. Γιατί τέτοιοι τραγικοί ήρωες, όπως οι αντίστοιχοι άλλων μεγάλων κλασσικών συγγραφέων, δεν λησμονιούνται ποτέ αλλά μένουν χαραγμένοι στο μυαλό μας ως γνήσιες τραγικές φιγούρες, καθώς είναι αυτοί που στην ουσία καθορίζουν το εκάστοτε λογοτεχνικό έργο ως μεγαλειώδες.
          Η Γιαναγκιχάρα μας συμπαρασύρει σε ένα οδυνηρό ταξίδι στην ανθρώπινη δυστυχία, στην απόγνωση, στην έλλειψη θέλησης για ζωή, στην άρνηση της πιθανής ευτυχίας, στην αυτοκαταστροφή και την παραίτηση, την ίδια στιγμή που μας κάνει κοινωνούς στον ολοφάνερο πλούτο των επιτυχημένων μελών της αμερικανικής κοινωνίας, στις όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές που μπορούν και ζουν οι ήρωές της λόγω ακριβώς της οικονομικής άνεσης που τους εξασφαλίζει η επιτυχία τους. Ταυτόχρονα, μας εξιστορεί μια μεγάλη αν και καταδικασμένη αγάπη μέσα από τον ομοφυλοφιλικό έρωτα του Τζουντ και του Γουίλεμ, χωρίς να προκαλεί ούτε στο ελάχιστο –τουλάχιστον τους ανοιχτόμυαλους αναγνώστες– καθώς ο έρωτας και η αγάπη είναι συναισθήματα το ίδιο σαρωτικά, το ίδιο συναρπαστικά και το ίδιο λυτρωτικά, όποια φύλα και αν τα αντιπροσωπεύουν. Με ασύγκριτη δεξιοτεχνία η συγγραφέας αγγίζει πολλά θέματα ταμπού, στιγμές απόλυτης διαστροφής, παιδικής κακοποίησης, αναγκαστικής πορνείας, αυτοκακοποίησης, σωματικής και ψυχολογικής βίας, προκαλώντας πάμπολλες συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές στους αναγνώστες της "περνώντας" τους, όπως και τους ήρωές της, μέσα από τον παιδεμό και τα παθήματα στην λύτρωση και την κάθαρση. Το «Λίγη Ζωή» είναι ένα μεγαλειώδες έπος που αφηγείται όλες τις πλευρές της ζωής και της ανθρώπινης ψυχής, από τις πιο σκοτεινές και δυσώδεις μέχρι τις πιο φωτεινές και αγνές. Είναι μία αναγνωστική εμπειρία που απαιτεί την απόλυτη προσήλωση του αναγνώστη, την ψυχική αντοχή του στα δύσκολα και επώδυνα νοήματα που επιδιώκει να μεταδώσει η συγγραφέας και τον "ανοιχτό" νου του, ώστε να μπορέσει να διακρίνει, χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού, το απόλυτο μεγαλείο της. Διαβάστε το, είναι μια εμπειρία διαφορετική που αξίζει να "βιώσετε"!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός· ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο∙ ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία∙ και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.»

• Kirkus Prize for fiction
• Fiction Book of The Year στα British Book Industry Αwards
• Στις βραχείες λίστες για το βραβείο Booker και το National Book Award 2015

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ:

«Αυτό το βιβλίο καθιερώνει τη Γιαναγκιχάρα ως μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αμερικανίδες συγγραφείς».
Wall Street Journal

«Εντελώς καθηλωτικό. Ρομαντικό και σε στιγμές σπαρακτικό, το Λίγη Ζωή με κράτησε ξάγρυπνο για πολλά βράδια».
Edmund White, συγγραφέας

«Ο Μάρτιν Έιμις αναρωτήθηκε κάποτε: “Ποιος άλλος εκτός από τον Τολστόι κατάφερε να κάνει την ευτυχία να ξεπηδάει μέσα από τις σελίδες;” Η συγκλονιστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι η Χάνια Γιαναγκιχάρα. Παρά τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, οι συγκινητικότερες στιγμές του βιβλίου δεν είναι οι σκληρές του σκηνές, αλλά όταν ο Τζουντ δέχεται την καλοσύνη και την υποστήριξη των φίλων του… Το Λίγη Ζωή βιώνεται ως μια καθολική εμπειρία και, παρά τη σκοτεινιά και τον ανησυχαστικό του χαρακτήρα, διαθέτει γνήσια ομορφιά».
New Yorker

«Πόσο συχνά συμβαίνει ένα μυθιστόρημα να μπορεί να σε αναστατώνει έως δακρύων, ενώ ταυτόχρονα να σου αποκαλύπτει την ουσία της ανθρώπινης καλοσύνης και να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι σε άγγιξε η θεία χάρη; Η Γιαναγκιχάρα σε αυτό το μυθιστόρημά της καταφέρνει να παρουσιάσει τις πλούσιες εσωτερικές ζωές όλων των ηρώων της. Και δεν είναι ότι απλώς σε ενδιαφέρει η εξέλιξη όλων αυτών των ζωών? είναι που χάρη στη μοναδική της ικανότητα, νιώθεις σαν να τις ζεις ο ίδιος…  Ένα μυθιστόρημα για την ανείπωτη σκληρότητα των ανθρώπινων όντων, τις αγριότητες που υφίσταται ένα παιδί και τον αγώνα του σε όλη τη μετέπειτα ζωή του για να τις ξεπεράσει. Σελίδες βουτηγμένες στη θλίψη αλλά ταυτόχρονα αφιερωμένες στην απεριόριστη δυνατότητά μας να αγαπάμε και να αντέχουμε… Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έργο αριστούργημα – ίσως μάλιστα η λέξη να είναι μικρή για να το περιγράψει».

San Francisco Chronicle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου